به گزارش سیاست خارجی >>ایرنا، دومین روز از مجمع گفتوگوی تهران صبح امروز (دوشنبه، ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) در مرکز مطالعات سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه آغاز به کار کرد. در نشست تخصصی «سوریه بر سر دوراهی؛ به سوی اتحاد یا تفرقه»، «رئوف شیبانی» دیپلمات و دستیار ویژه وزیر امور خارجه در حوزه غرب آسیا و سوریه به تحلیل روابط جمهوری اسلامی ایران و سوریه پرداخت.
شیبانی با اشاره به اینکه رویکرد اساسی جمهوری اسلامی در سوریه، عمیق و گسترده بوده گفت: اما سوریه اکنون دارای چالشهای متعددی سیاسی، امنیتی، اقتصادی و مذهبی و... است. از مهمترین این چالش ها بحت «اشغال» خاک سوریه است. بخشی از خاک این کشور را اسرائیل و قسمتی را آمریکا و ترکیه اشغال کرده اند. اما در این بین، هدف غایی رژیم صهیونیستی، علاوه بر تجزیه سوریه و لبنان و عراق، رسیدن به رویای محتوم نیل تا فرات است.
>>ایران نگران رواج ناامنی در سوریه است
مشاور و دستیار وزیر امور خارجه تصریح کرد : نگرانی دیگر ایران پس از مبحث اشغال، بحث ناامنی و بیثباتی داخلی و جنگ فرقه ای است که راه را برای رشد مجدد تروریسم باز خواهد کرد. چالش مهم دیگر حقوق اقلیتها و مذاهب است که همواره باعث درگیری در سوریه شده است؛ دروزیها، اکراد، ترکمنها و علوی ها و اهل سنت. اگر حقوق آنها مورد توجه دولت مستقر فعلی قرار نگیرد، این امر می تواند موجبات نگرانی ایران را فراهم سازد.
>> ثبات و آرامش در سوریه باعث آرامش در ایران خواهد شد
شیبانی ثبات و آرامش سوریه را «باعث آرامش منطقه و ایران» دانسته و بیان داشت: حفظ تمامیت ارضی سوریه در راستای ثبات این کشور بسیار حائز اهمیت است. تقسیم و تجزیه سوریه هدفی است که همواره رژیم اسرائیل به دنبال آن است. ثبات سیاسی و مشارکت سیاسی احزاب، اقوام، مذاهب و اقشار مردم سوریه را به جد رصد می کنیم و برای آن اهمیت خاصی قائلیم، فلذا در جهت وحدت و اتحاد مردم سوریه تلاش خواهیم کرد.
>>دخالت های خارجی و فرامنطقه ای در سوریه مردود است
وی موضع تهران در قبال دخالت خارجی در سوریه را تشریح کرد و ادامه داد: جمهوری اسلامی با هرگونه دخالت خارجی در سوریه مخالف است و معتقد است خود سوریها باید با گفتگوی و رایزنی سیاسی بین خود، به سمت وحدت و اتحاد سیاسی و قومی و مذهبی حرکت کنند و نه با دخالت های خارجی و فرامنطقه ای. از سویی قوانینی که در دولت جدید احمد الشرع وضع شده، توسط قدرتهای خارجی اعمال می شود که رد این دخالت ها کاملا مشهود می باشد. بنابراین هر چه خود سوری ها در تعیین قوانین خود دخیل باشند، در آینده می توانند گامی مهم و مثبت در راه اتحاد و همزیستی مسالمت آمیز بردارند.