>>به گزارش ایرنا به نقل از بیبیسی، هفته گذشته طبق توافقی که بین پکن و واشنگتن صورت گرفت، تعرفههای دونالد ترامپ رئیس جمهروی آمریکا بر چین یکشبه از ۱۴۵ درصد به ۳۰ درصد کاهش یافت درحالیکه در مقایسه تعرفهها آمریکا بر محصولات وارداتی از هند ۲۷ درصد است.
آجای سریواستاوا از اندیشکده «موسسه تحقیقات تجارت جهانی» (GTRI) معتقد است: این احتمال وجود دارد که سرمایهگذاریهای تولیدی که از چین به هند منتقل میشدند، یا متوقف شوند یا بازگردند. خطوط مونتاژ کمهزینه هند ممکن است دوام بیاورند، اما رشد ارزش افزوده در خطر است.
اوضاع در دهلی نو به یک باره در مقایسه با ماه گذشته تغییر کرد، زمانی که اپل اعلام کرده بود که قصد دارد بیشتر تولید آیفونهای خود برای آمریکا را از چین به هند منتقل کند.
همچنین اینکه رئیسجمهوری آمریکا، به تیم کوک، مدیراجرایی اپل، گفته است که در هند تولید نکند، چرا که این کشور یکی از بالاترین کشورهای تعرفهای در جهان است.
نشانههای اولیهای وجود داشت که صادرکنندگان هندی در حال پر کردن شکاف ایجادشده توسط تولیدکنندگان چینی بودند. طبق نظرسنجی اخیر از تولیدکنندگان هندی، سفارشهای صادراتی جدید به بالاترین سطح در ۱۴ سال گذشته رسیده است.
برخی تحلیلگران معتقدند که با وجود بهاصطلاح «بازتنظیم» روابط تجاری بین پکن و واشنگتن، جدایی راهبردی بین چین و آمریکا در درازمدت همچنان به نفع هند خواهد بود.
برای مثال، تمایل بیشتری از سوی دولت نارندرا مودی نخست وزیر هند برای باز کردن درها به روی شرکتهای خارجی پس از سالها سیاستهای حمایتگرایانه وجود دارد که میتواند نیروی محرکهای فراهم کند.
با اینحال، محیط کسبوکار دشوار مدتهاست که سرمایهگذاران خارجی را ناامید و رشد تولید هند را متوقف کرده است، به طوری که سهم این حوزه از تولید ناخالص داخلی دهلی نو (GDP) برای دو دهه در حدود ۱۵ درصد ثابت مانده است.
به گفته کارشناسان، نگرانی عمده دیگر وابستگی مداوم هند به چین برای مواد اولیه و اجزای مورد استفاده در لوازم الکترونیک مانند آیفون است که توانایی دهلی نو را برای بهرهبرداری کامل از تغییرات زنجیره تامین محدود میکند.
همه اینها نشان میدهد که فراتر از اظهارات جلبتوجهکننده توسط شرکتهایی مانند اپل، هند هنوز راه درازی برای تحقق جاهطلبیهای کارخانهای خود در پیش دارد.