به گزارش روز دوشنبه >>ایرنا، کارشناسان در گفتوگو با اسپوتنیک موندو تشریح کردند که اجرای لایحه مطرح شده از سوی «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا که در حال حاضر در کنگره این کشور مورد بحث است، اگر چه بسیار دشوار است اما به عنوان اقدامی علیه جامعه مهاجر به کار گرفته شده است.
چنانچه این طرح در کنگره آمریکا تصویب شود، جوامع کمدرآمد در مکزیک را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد. این مساله حتی میتواند روند کاهش فقر در این کشور در دوران دولت «آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» رئیسجمهوری سابق مکزیک (۲۰۱۸- ۲۰۲۴) را تغییر دهد.
«خورخه موخیکا» یکی از فعالان سازمان غیردولتی «آریسه» (Arise) مستقر در شیکاگو، که دههها را صرف دفاع از حقوق کارگران مکزیکی در ایالات متحده کرده، معتقد است: همه اینها بخشی از جنگ ایدئولوژیک علیه مهاجران است.
وی افزود: یکی از موافقان این اقدام تاکید میکند که اگر زندگی را برای مهاجران سختتر کنیم، آنها دیگر سر کار نمیآیند و در نتیجه حوالههایی را به کشورهای مبدا ارسال نمیکنند.
به گفته موخیکا، «این پیشنهاد هیچ معنا و پشتوانهای ندارد و مهاجران همچنان برای کار به آمریکا میآیند، زیرا در اینجا شش برابر بیشتر از مکزیک حقوق میگیرند».
>>«طرح ترامپ به معنای مالیات مضاعف است و در نتیجه، بیمعنا و غیرعملی است»
این مدافع حقوق بشر تاکید کرد: دستکم در کوتاهمدت امکان واقعی برای اجرای چنین اقدامی وجود ندارد. ۱۷ ایالت آمریکا پیشتر این اقدام را پیشنهاد دادهاند، اما هیچ یک آن را اجرا نکردهاند. در ۱۷ ایالت دیگر، این طرح به دلیل غیرعملی بودن رد شده است. این طرح به معنای مالیات مضاعف است؛ حال آنکه شما پیشتر برای خدمات، مالیات حقوق و دستمزد و خرید و ... مالیات پرداخت کردهاید.
«ایگناسیو مارتینس کورتس» هماهنگکننده «آزمایشگاه تجزیه و تحلیل در تجارت، اقتصاد و معاملات» (LACEN) که اندیشکدهای در دانشگاه خودمختار ملی مکزیک (UNAM) است نیز تاکید کرد که علاوه بر مالیات، کارگران مهاجری که از ایالات متحده حواله ارسال میکنند، هزینههای بالایی هم به بانکها و هم به شرکتهای حوالهکننده میپردازند.
>>>>کارگران مهاجر در سال ۲۰۲۴، ۶۴ میلیارد و ۷۴۶ میلیون دلار برای خانوادههای خود در مکزیک ارسال کردند؛ رقمی رکورد برابر با حدود ۳.۱ درصد از تولید ناخالص داخلی مکزیکبر اساس دادههای بانک مکزیک (Banxico)، کارگران مهاجر در سال ۲۰۲۴، ۶۴ میلیارد و ۷۴۶ میلیون دلار برای خانوادههای خود در مکزیک ارسال کردند که رقمی رکورد برابر با حدود ۳.۱ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور است.
بانک مرکزی این کشور آمریکای لاتین تخمین میزند که خانوارهای مکزیکی که از آمریکا حواله دریافت میکنند به طور متوسط ۵۰۰ دلار در ماه درآمد دارند.
شرکتهای حواله و بانکهایی که این خدمات را ارائه میدهند تا ۱۵ دلار برای هر تراکنش دریافت میکنند.
این کارشناس خاطرنشان کرد: اگر نگوییم ریاکاری، استاندارد دوگانهای در این مورد وجود دارد.
وی افزود: قانونگذارانی که برای اجرای این لایحه تلاش میکنند، هرگز برخی از آژانس های خصوصی را برای کاهش کمیسیون خود تحت فشار قرار ندادهاند.
طبق آخرین دادههای موجود بانک مکزیک، ۱۴.۲ میلیارد دلار بین ژانویه تا مارس سال جاری میلادی (۲۰۲۵/ اوایل دی تا اوایل اسفند) در قالب حوالهها از آمریکا ارسال شده است.
>>تاثیر مالیات جدید ترامپ به ویژه بر فقیرترینها
اگرچه دریافتکنندگان حواله در ایالتهای با درآمد متوسط مکزیک متمرکز هستند، اما وجوه ارسالی از ایالات متحده در مناطق با نرخ فقر بالا بسیار مهم است.
مارتینس معتقد است این مالیات جدید به ویژه بر فقیرترین جوامع تاثیر میگذارد و این در شرایطی است که این اقدام همچنین ضربه دیگری به نرخ ارز در مکزیک است و افزایش ارزش پزو به معنای درآمد کمتر برای دریافت کنندگان حواله است.
۲۴ قانونگذار لاتینتبار آمریکا در نامهای که ۱۶ مه (۲۶ اردیبهشت) به «مایک جانسون» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا ارسال کردند، مالیات جدید بر وجوه ارسالی را تبعیضآمیز و تنبیهی توصیف و رد کردند.
>>>>تنها در سال ۲۰۲۳، ساکنان ایالات متحده ۹۳ میلیارد دلار در سراسر جهان حواله ارسال کردندنمایندگان و سناتورهای آمریکایی تاکید کردند که تنها در سال ۲۰۲۳، ساکنان ایالات متحده ۹۳ میلیارد دلار در سراسر جهان حواله ارسال کردند.
قانونگذاران آمریکایی با تاکید بر اینکه این مالیات پیشنهادی، «بیش از ۴۰ میلیون نفر» ساکن این کشور را تحت تاثیر قرار میدهد، استدلال کردند: برهم زدن این جریان نه تنها از نظر اخلاقی کوتهبینانه است، بلکه از نظر مالی نیز بیاحتیاطی است. این اقدام همچنین مهاجرت غیر قانونی در نیمکره غربی را تشدید خواهد کرد.
«کلائودیا شینبام» رئیسجمهوری مکزیک عنوان کرده است که این پیشنهاد تبعیضآمیز است و بر فقیرترین افراد و مکزیکیهای ساکن آمریکا تاثیر میگذارد و «توافقنامه اجتناب از مالیات مضاعف» بین مکزیک و آمریکا که از سال ۱۹۹۴ اجرایی شده است را نقض میکند.
شینباوم گفت که دولت او مقاماتی را به کنگره ایالات متحده میفرستد تا تلاش کنند قانونگذاران ایالات متحده را در مورد جنبه های منفی این طرح متقاعد کنند.
این در حالی است که مشخص نیست تدابیر دولت مکزیک تا چه میزان علیه پیشنهاد ترامپ که از آن با عنوان «لایحه بزرگ و زیبا» (Big, Beautiful Bill) یاد میشود، کارساز واقع شود؛ به ویژه در شرایطی که مستاجران جدید کاخ سفید به محض آغاز به کار، در برخی از نبردهای این جنگ ایدئولوژیک علیه مهاجران پیروز شدهاند.