دوشنبه، 29 اردیبهشت، 1404

گلخانه‌داری، ظرفیت جدید در اقتصاد کشاورزی استان اردبیل

به گزارش روز دوشنبه >>ایرنا، بزرگترین شهرک گلخانه‌ای کشور به مساحت ۱۶۰۰ هکتار در منطقه مستعد مغان احداث شده و هم اینک تعدادی از واحدهای این مجتمع بزرگ کشاورزی به مرحله تولید رسیده و حدود ۳۰۰ هکتار نیز در حال تکمیل است.

به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، تاکنون برای احداث چندین واحد تولیدی در شهرک‌های گلخانه‌ای این استان بالغ بر ۷۰ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری شده است.

تاکنون ۱۰ شهرک کشاورزی در سطح استان اردبیل به مساحت یکهزار و ۷۶۷ هکتار ایجاد شده که هفت مورد از این شهرک‌ها، شهرک تولیدات گلخانه‌ای به مساحت یک هزار و ۷۰۷ هکتار و سه مورد نیز شهرک دامپروری به مساحت ۶۰ هکتار است.

سطح قابل واگذاری در شهرک‌های گلخانه‌ای استان اردبیل حدود یکهزار و ۲۰۰ هکتار بوده که تاکنون ۹۰۰ هکتار از این شهرک‌ها به ۹۳ سرمایه‌گذار حقیقی و حقوقی و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی واگذار شده است.

تاکنون ۲۳۰ هکتار از شهرک‌های گلخانه‌ای استان اردبیل با ظرفیت تولیدی ۳۰ هزار تن انواع محصولات گلخانه‌ای به بهره‌برداری رسیده است و ۳۰۰ هکتار گلخانه نیز در مرحله ساخت سازه قرار دارد.

از مجموع تولیدات گلخانه‌ای استان اردبیل، سالانه بالغ بر ۲۳ هزار تن محصول به ارزش ۲۵ میلیون دلار صادر می شود و مقصد صادرات آن نیز کشورهای روسیه، ارمنستان، قزاقستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس است.

افتتاح شهرک گلخانه‌ای روستای قره‌قباق پارس‌آباد توسط غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی

>>تاکید وزیر جهاد کشاورزی بر تامین زیرساخت‌های کشت گلخانه‌ای در استان اردبیل

غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی نیز که هفته گذشته برای افتتاح چند طرح گلخانه‌ای و آبیاری کشاورزی به استان اردبیل سفر کرده بود، توسعه کشت گلخانه‌ای را از اولویت‌های وزارت جهاد کشاورزی برشمرد و گفت: امیدواریم زیرساخت لازم مانند آزمایشگاه و بارانداز برای توسعه کشت گلخانه‌ای در استان اردبیل فراهم شود چرا که محصولات گلخانه‌ای عمدتا صادرات محور هستند.

وی توسعه کشت گلخانه‌ای را از جمله مزیت‌های کشاورزی در استان اردبیل برشمرد و ظهار کرد: تولید محصول در در فضا و محیط گلخانه تولید محصول نسبت به زمین عادی ۶ برابر افزایش می‌یابد، ضمن اینکه میزان مصرف آب هم ۶ برابر کاهش می‌یابد و این دقیقا متناسب با شرایط کشور ما هست که با محدودیت منابع آب و خاک مواجه هستیم.

وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: با توسعه کشت گلخانه‌ای، بهتر می‌توانیم از کشاورزی نیمه سنتی به کشاورزی مدرن در منطقه مغان گذر کنیم و از این طریق می توانیم تولیدات مورد نیاز با در محیط‌های کنترل شده را با هزینه بسیار پایین رقم بزنیم.

وی شهرک گلخانه‌ای یک هزار و ۶۰۰ هکتاری مغان را گامی بزرگ در تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه در استفاده بهینه از منابع آب و خاک دانست و گفت: تکمیل واحدهای تولیدی این شهرک نقش تعیین کننده‌ای در اقتصاد کشاورزی استان اردبیل و کشور خواهد داشت.

>>واحدهای تولید گلخانه‌ای نقش تعیین کننده‌ای در اشتغال و صادرات استان اردبیل دارد

استاندار اردبیل نیز هفته گذشته در دیدار با محمدمهدی برومندی معاون باغبانی وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به وجود ظرفیت‌های کشاورزی کم نظیر در این استان، خاک حاصلخیز به همراه دو مجتمع کشت و صنعت پارس و مغان گفت: باید از این ظرفیت‌ها به نحو مناسب استفاده شود چرا که در سال‌های گذشته از این موهبت الهی به نحو شایسته استفاده نشده است.

مسعود امامی یگانه با بیان این که بخش مهمی از اراضی شهرک گلخانه‌ای ۱۶۰۰ هکتاری مغان به سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان بخش کشاورزی واگذار شده است، افزود: بخش کشاورزی به خصوص گلخانه‌داری یکی از فرصت‌ها و مزیت‌های استان اردبیل برای سرمایه‌گذاری است.

وی با تاکید بر ضرورت تکمیل زیرساخت‌ها و طرح‌های توسعه‌ای در شهرک گلخانه‌ای مغان، خواستار همت مسئولان محلی در رفع مشکلات سرمایه‌گذاران این شهرک شد و اظهار کرد: واحدهای تولیدی این شهرک به عنوان بزرگترین شهرک گلخانه‌ای ایران نقش تعیین کننده‌ای در اشتغال و صادرات استان اردبیل دارد.

استاندار اردبیل همچنین تولید محصولات صادرات‌محور را مزیت کشت گلخانه‌ای ذکر کرد و ادامه داد: بیشتر محصولات تولیدی در شهرک گلخانه‌ای یک هزار و ۶۰۰ هکتاری مغان صادراتی است و ارزآوری خوبی دارد و در تولید ثروت و اشتغال منطقه هم نقش اساسی ایفا می‌کند.

وی اضافه کرد: اگر زیرساخت‌های مورد نیاز از جمله راه دسترسی، آب، گاز و برق این شهرک‌ها تامین شود، با تکمیل طرح‌های در دست اجرا، اهداف برنامه هفتم توسعه در بخش کشاورزی استان اردبیل محقق خواهد شد.

>>توسعه کشت گلخانه‌ای از ضرورت‌های مقابله با پیامدهای خشکسالی است

مدیرعامل شرکت شهرک‌های کشاورزی ایران نیز که هفته گذشته به استان اردبیل سفر کرده بود، در نشست مشترک با گلخانه داران این استان، با اشاره به محدودیت آب و خاک و تغییرات اقلیم به سمت خشکسالی، توسعه کشت گلخانه ای را از ضرورت‌های بخش کشاورزی عنوان کرد.

پیمان اسکندری افزود: برای بهره‌وری بیشتر و تامین امنیت غذایی کشور در شرایط خشکسالی باید به سمت تولید در فضای سربسته و گلخانه حرکت کنیم چرا که میزان تولید در گلخانه ۶ برابر بیشتر از فضاهای باز و مزرعه بوده و علاوه بر همه فصلی بودن تولید، میزان مصرف آب در واحدهای گلخانه‌ای نیز یک ششم فضاهای باز تولید در مزارع است.

وی شعار امسال شرکت شهرک‌های کشاورزی ایران را احداث یک شهرک در هر شهرستان اعلام کرد و افزود: در همین زمینه سازمان‌های جهاد کشاورزی در استان‌ها مکلف شده اند که از طریق شناسایی مکان‌های مناسب و اراضی مستعد اقدامات و زیرساخت‌های لازم را فراهم کنند.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های کشاورزی ایران با اشاره به احداث بزرگترین شهرک گلخانه‌ای کشور به مساحت یک هزار و ۶۰۰ هکتار در منطقه مغان و اتمام اراضی قابل واگذاری در این شهرک به سرمایه گذاران در آینده نزدیک، خواستار جانمایی و احداث شهرک دوم گلخانه‌ای منطقه مغان به مساحت یک هزار هکتار در اراضی پایاب سد خداآفرین در منطقه مغان شد.

وی ظرفیت استان اردبیل را در زمینه کشاورزی بسیار بالاتر از شرایط کنونی خواند و گفت: منطقه مغان به عنوان قطب کشاورزی استان اردبیل باید به منطقه ویژه کشاورزی ایران تبدیل شود.

>>۳۰۰ هکتار در شهرک گلخانه‌ای مغان آماده واگذاری به سرمایه گذاران است

مدیرعامل شرکت شهرک‌های کشاورزی استان اردبیل در مصاحبه با خبرنگار ایرنا، با اشاره به احداث ۱۰ شهرک کشاورزی به مساحت یک هزار و ۷۶۷ هکتار شامل هفت شهرک گلخانه‌ای و سه شهرک دامپرروی در این استان گفت: دو شهرک قره قباق پارس‌آباد به مساحت ۱۰ هکتار و شهرک سامیان اردبیل به مساحت ۲۰ هکتار به طور کامل واگذار شده و در حال بهره‌برداری است.

محمود علایی افزود: تاکنون ۲۳۰ هکتار واحد گلخانه در استان اردبیل به بهره‌برداری رسیده و ۳۰۰ هکتار نیز نیز با متوسط پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۹۰ درصد در حال ساخت است.

وی مجموع اراضی قابل واگذاری برای ایجاد واحدهای گلخانه‌ای دراستان اردبیل را حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار و مابقی یک هزار و ۷۰۷ هکتار را کاربری‌های عمومی، معابر، تاسیسات برق، آب و گاز و کانال‌های آبیاری اعلام کرد.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های کشاورزی استان اردبیل همچنین مجموع اراضی واگذار شده به سرمایه گذاران احداث گلخانه در استان اردبیل را ۹۰۰ هکتار اعلام کرد و ادامه داد: هم اینک ۳۰۰ هکتار دیگر در شهرک گلخانه‌ای مغان آماده واگذاری به سرمایه گذاران است.

وی با اشاره به طراحی و پیش‌بینی ایجاد دومین شهرک بزرگ گلخانه‌ای کشور و استان اردبیل در پایاب سد خداآفرین در منطقه مغان به مساحت یک هزار هکتار گفت: تاسیس این شهرک در مرحله تکمیل مطالعات قرار دارد و با اتمام اراضی واگذاری در شهرک یکهزار و ۶۰۰ هکتاری فعلی، روند ایجاد گلخانه در دومین شهرک مغان نیز آغاز خواهد شد.

>>تولیدات گلخانه‌ای استان اردبیل به ۳۰۰ هزار تن افزایش می‌یابد

مدیرعامل شرکت شهرک‌های کشاورزی استان اردبیل تولید کنونی واحدهای گلخانه این استان را ۳۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: ۸۰ درصد از این تولیدات که اغلب شامل فلفل و بادمجان است، به مقصد کشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیای میانه و روسیه صادر می شود.

وی اضافه کرد: سال گذشته از محل صادرات محصولات گلخانه‌ای استان اردبیل بالغ بر ۲۵ میلیون دلار ارز عاید کشور شد.

علایی با اشاره به اشتغال بالغ بر ۲ هزار نفر در شهرک‌های کشاورزی و گلخانه‌ای استان اردبیل اضافه کرد: با بهره برداری کامل از طرح‌های گلخانه ای این استان، ۳۰۰ هزار تن به مجموع تولیدات کشاورزی استان اردبیل اضافه شده و برای ۱۰ هزار نفر فرصت شغلی مستقیم و دائمی ایجاد می‌شود.

وی گلخانه‌داری را کاری تخصصی و ظریف و بسیار سرمایه‌بر خواند و افزود: هم اکنون حدود ۱۰۰ شرکت معتبر در زمینه ساخت گلخانه در کشور فعال هستند و نظام مهندسی تنها سازه‌های ساخته شده توسط این شرکت‌های معتبر عضو انجمن گلخانه‌سازان کشور را تایید کرده و برای آنها پروانه بهره‌برداری صادر می‌کند.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های کشاورزی استان اردبیل اضافه کرد: علاوه بر هزینه تامین زمین و زیرساخت‌های انرژی، ساخت هر هکتار گلخانه معمولی ۱۷۰ میلیارد ریال سرمایه نیاز دارد و اگر به شکل هیدروپونیک و با سامانه‌های هوشمند احداث شود، هزینه ساخت هر هکتار آن به ۵۰۰ میلیارد ریال نیز می‌رسد.

>>توسعه شهرک‌های گلخانه‌ای اولویت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل

سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل توسعه شهرک‌های گلخانه‌ای و کشت در محیط بسته را جزو برنامه‌ها و اولویت‌های این نهاد اعلام کرده است و بر همین اساس، استان اردبیل طی ۲ سال گذشته رتبه نخست کشوری را در توسعه شهرک‌های گلخانه‌ای در سطح کشور کسب کرده است.

تولید سالانه هشت هزار و ۵۰۰ تن گوجه فرنگی، سه هزار و ۲۰۰ تن قارچ خوراکی، ۵.۴ میلیون شاخه گل و گیاهان زینتی، ۲۶۰ تن توت فرنگی و ۲۵ هزار تن انواع سبزی و صیفی از جمله تولیدات مهم گلخانه‌ای استان اردبیل به شمار می رود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل از سرمایه گذاری بالغ بر ۷۰ هزار میلیارد ریالی بخش خصوصی در واحدهای تولیدی شهرک‌های گلخانه‌ای این استان خبر داد و گفت: دولت نیز برای ایجاد زیرساخت و بستر تولید، بالغ بر ۲ هزار میلیارد ریال در شهرک‌های کشاورزی و گلخانه‌ای استان اردبیل سرمایه‌گذاری کرده است.

علی‌حسین احدی‌عالی، مجموع تسهیلات بانکی پرداخت شده به واحدهای در دست ساخت و بهره‌برداری شده در شهرک‌های کشاورزی و گلخانه‌ای استان اردبیل را ۶ هزار و ۳۲۰ میلیارد ریال اعلام کرد.

وی میزان ارزآوری تولیدات گلخانه‌ای استان اردبیل را ۲۵ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: محصولات تولیدی در این شهرک‌ها شامل فلفل دلمه‌ای، بادمجان، خیار و گوجه فرنگی بوده است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به ایجاد بستر سرمایه‌گذاری در مجتمع گلخانه‌ای یک هزار و ۶۰۰ هکتاری مغان به عنوان بزرگترین شهرک گلخانه‌ای کشور افزود: این شهرک گلخانه‌ای ظرفیت بالایی برای تولید کشاورزی صادرات‌محور دارد.

وی همچنین از کشت محصولات استوایی نظیر موز، آناناس و پاپایا در مجتمع گلخانه‌ای مغان خبر داد و اضافه کرد: این شهرک گلخانه‌ای پس از تکمیل، علاوه بر تولید ۳۰۰ هزار تن انواع محصول، زمینه اشتغال ۱۰ تا ۱۲ هزار نفر را فراهم می‌کند.

>>به گزارش ایرنا، استان اردبیل با ۱۸ هزار کیلومتر مربع وسعت معادل ۱.۰۹ درصد از مساحت کل کشور ایران، با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.

۴۳.۶ درصد از مساحت استان اردبیل شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰.۴ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، ۳.۵ درصد برابر با ۶۳ هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربری‌هاست.

این استان با تولید حدود ۵۸۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمده‌ای در تامین نیاز کشور به محصولات کشاورزی را دارد.

۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت می‌شود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.

5 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها