وقتی به برخی پارکهای ساحلی دزفول مانند علی کله و دووه وارد میشوی خواسته یا ناخواسته با هالهای از دود قلیان مواجه و نفست تنگ میشود.
قلیانهای رنگارنگ با طعمهای مختلف به ردیف چیده شده و به نوبت به متقاضیان سرویسدهی میشود که در این بین جوانان بیشترین مشتریان آنها هستند و با ژست خاصی دود قلیان را با مدلهای مختلف در فضا رها و به دوستانشان تعارف میکنند.
برخی خانوادهها نیز دور هم جمع شده، تعدادی قلیان علم کرده و در فضایی که باید برای حفظ سلامتی از آن استفاده کنند دود به یکدیگر تعارف میکنند.
برخی از زنان خانواده که حساسیت زیادی برای حفظ سلامت فرزاندانشان قایل هستند نیز اکنون همپای مردان خانواده و جوانان قلیان در دست گرفته سلامتی خود و خانواده را به حراج گذاشتهاند.
صحنههایی تلخ با دکور نازیبای قلیان در جای جای پارکهای دزفول به نمایش گذاشته شده و کودکانی که همراه با خانواده برای تفریح به بیرون از خانه آمدهاند در بین دود قلیان بازی میکنند دریغ از اینکه سلامتشان را در معرض خطر بیماری های مختلفی از جمله سرطان قرار داده اند و خود نمیدانند.
این در حالی است که طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، سالانه هشت میلیون نفر در جهان به خاطر استعمال مواد دخانی جان خود را از دست میدهند که حدود یک میلیون نفر معادل ۱۲.۵ درصد آنها افرادی هستند که خودشان مصرف کننده نبودهاند بلکه در معرض دود مواد دخانی یا دود دست دوم بودهاند.
هر آنچه که سلامت جامعه را تهدید کند به عنوان عاملی خطرآفرین و نامتعارف باید با هر اهرمی که شده حذف شود ولی اکنون قٌبح استعمال دخانیات به ویژه قلیان در جامعه شکسته شده و از جمعهای چند نفره به عضو ثابت جمعهای خانوادگی و دورهمیها تبدیل شده است.
اگرچه به گفته رییس مرکز بهداشت دزفول، سلامت مردم خط قرمز متولیان حوزه سلامت و بهداشت است و قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات با ۲۰ ماده و هفت تبصره در ۱۵ شهریور سال ۱۳۸۵ در مجلس تصویب و وظایف همه دستگاهها به صورت کامل در این قانون مشخص شده است ولی مشاهده چنین صحنههایی در اماکن عمومی و تفریحگاههای شهرها نشان میدهد نه قانون به درستی اجرا میشود بلکه عزمی هم برای حذف آن وجود ندارد.
غلامرضا زادمهر بر این نکته تاکید کرد که بازرسان بهداشت محیط باید به طور مستمر از اماکن عمومی از جملهها پارکها بازدید کنند و هرجا نواقصی مشاهده کردند به صورت کتبی به مراجع ذیصلاح ارجاع دهند.
او با بیان اینکه متولیان جمع آوری قلیانها در سطح شهر، شهرداریها و در سطح روستا دهیاریها هستند، افزود: بازه زمانی برای رفع نواقص برابر این قانون به متولیان امر داده میشود تا نسبت به رفع نواقص اقدام شود و اگر موارد برطرف نشد اقدامات و مکاتبات بعدی در کارگروههای بعدی پیگیری میشود.
رییس مرکز بهداشت دزفول ادامه داد: قلیانهای جمع آوری شده به عنوان تهدید علیه سلامت عمومی به صورت کتبی به مراجع قضایی ارجاع داده میشوند و در مکانی مشخص با هماهنگی شهرداری معدوم میشوند.
وی افزود: استعمال مواد دخانی در اماکن عمومی ممنوع است و طبق ماده هفت، هشت و ۹ این آیین نامه به منظور حفظ سلامت عمومی شهروندان، مسوولان اماکن عمومی موظفند با نصب تابلوهای هشداردهنده مبنی بر ممنوعیت عرضه مواد دخانی در نقاط مختلف اقدام کنند.
>>>>جریمهها قدرت بازداندگی ندارند
زادمهر اظهارکرد: با وجود مکاتبات فراوانی که در این خصوص انجام و قلیانهایی که معدوم میشوند همچنان قلیان در همان محلها مشاهده میشود؛ در واقع فرد دوباره اقدام به عرضه قلیان در همان محل میکند زیرا قوانین پیش بینی شده متناسب با تخلفات نیست.
وی افزود: جریمهها باید به قدری سنگین باشند که قدرت بازدارندگی داشته باشند بنابراین باید به صورت جدی با آنها برخورد شود.
رییس مرکز بهداشت دزفول بیان کرد: بازرسان مرتب موضوع را رصد و گزارش میدهند ولی همه نهادها باید پای کار باشند چرا که برای دیگر نهادها از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، شهرداریها، دهیاریها و نیروی انتظامی نیز وظایفی در این قانون آمده است.
>>>>اقدامات پیشگیرانه رضایتبخش نیست
زادمهر به اقدامات انجام شده در راستای جلوگیری از استعمال مواد دخانی در اماکن عمومی دزفول اشاره کرد و گفت: باوجود فعالیتهای انجام شده، رضایتمندی در این خصوص حاصل نشده است و باید تدبیر بهتری در این خصوص اندیشیده شود.
از آنجا که شهرداری متولی جمع آوری قلیانها از سطح پارکها است با معاون امور شهری شهرداری دزفول نیز مصاحبهای انجام شد که هادی حلیم زاده در این باره گفت: ساماندهی مراکز عرضه قلیان در پارکها از حدود یک ماه پیش آغاز و جمع آوری قلیانها با هماهنگی نیروی انتظامی، مرکز بهداشت و دادستان انجام شده است.
>>۱۵۰ قلیان از سطح پارکهای دزفول جمع آوری شد
به گفته وی، تاکنون حدود ۱۵۰ قلیان از سطح هفت مرکز عرضه در پارکها جمع آوری شده و جمع آوری قلیان از حدود هشت مرکز دیگر نیز در حال انجام است؛ امیداریم تا یک ماه آینده وضعیت بهتر شود و شهروندان بتوانند به راحتی در پارکها و فضای سبز تفریح کنند.
این در حالی است که به گفته معاون شهردار دزفول، شهرداری متولی جمع آوری قلیانها از مراکز عرضه سیار در پارکها است و ظاهرا هیچکس مسوول جمع آوری قلیان از جمعهای خانوادگی نیست.
حلیم زاده بیان کرد: مراکز سیار عرضه قلیان در پارکهای پرتردد مانند رعنا، علی کله و ولی عصر جمع آوری شدند ولی چند محل عرضه در پارک دووه فعال است که ساماندهی خواهند شد.
وی به اقدامات حوزه معاونت فرهنگی شهرداری در پارکها با نصب بنرهای فرهنگی اشاره کرد و افزود: وضعیت بهتری که در برخی پارکها مانند پارک رعنا مشاهده میشود حاصل دسترنج این اقدامات فرهنگی است.
معاون امور شهری شهرداری دزفول با بیان اینکه تا یک ماه آینده مراکز عرضه قلیان در دزفول به شدت کاهش مییابند اظهار کرد: قرار است یک محل برای عرضه قلیان در نظر گرفته شود که اگر بتوانیم مجوزهای لازم را از دستگاههای متولی اخذ کنیم وضعیت تاحدودی ساماندهی خواهد شد.
همانطور که انتظار میرفت، حذف قلیان از جمعهای خانوادگی و دوستانه نه به قانون خاصی نیاز دارد و نه با اجبار امکانپذیر است بلکه باید در این خصوص فرهنگ سازی شود و اقشار مختلفی که از مضرات استعمال قلیان آگاه هستند خود را از چنین اشتباهی دور کنند زیرا در آیندهای نه چندان دور درگیر مشکلات متعدد خواهند شد.