به گزارش خبرنگار >>ایرنا، خلیجفارس سومین خلیج بزرگ دنیا پس از خلیجهای مکزیک و هودسون است که صرف نظر از منابع نفت و گاز منحصر به فرد، ارزشهای زیست محیطی زیادی دارد.
دریای پارس به دلیل موقعیت جغرافیای منحصر به فرد دارای ثروتهای زیادی است که از جمله مهمترین آن می تواند جهانگردی و توسعه گردشگری روستایی به عنوان راهکاری برای دسترسی به معیشت پایدار در جزیره قشم باشد.
خلیجفارس با ویژگی های جغرافیای(کمعمقی، شوری آب و ارتباط محدود با آبهای آزاد)، ارزش های بوم شناختی و همچنین مشخصههای آبشناسی(عوامل فیزیکی و شیمایی) از جمله بوم زیست بومهایی به حساب می آید که مجموعهای از موجودات منحصر به فرد را به وجود آورده است.
به علاوه، خلیجفارس از محدودهها و پهنههای مشترک خشکی و دریا و یا به عبارت دیگر پهنه های ساحلی متنوعی تشکیل شده است که جنگلهای مانگرو یا حرا یکی از جوامع و چهرههای گیاهی ایران در پهنههای ساحلی آن است.
جنگلهای مانگرو با سایر محیطهای جنگلی تفاوت اساسی دارند. این جنگلها نه به خشکی تعلق دارد نه به دریا، بلکه آب و خشکی مشترک اند. به عبارت دیگر اکوسیستمهای اکوتون را تشکیل می دهند.
جنگلهای مانگرو ایران، جنگلهای یکدست هستند که از گونه حرا تشکیل شده اند. بزرگترین جامعه متحد جنگلی در جزیره قشم و محدوده بندر خمیر واقع شده اند که با مسافتی حدود ۲۲ هزار هکتار جنگلهای متراکم، نیمه متراکم، کم تراکم و پراکنده وسیعترین و مرغوبترین اراضی جنگلی مانگرو ایران را تشکیل می دهد.
روستای نمونه گردشگری "سهیلی" قشم به عنوان یکی از مقاصد جذاب برای طبیعتدوستان و گردشگران، نهتنها به دلیل زیباییهای طبیعی و جاذبههای ساحلی، بلکه به خاطر زنجیره ارزش اقتصادی پویا و منحصر به فرد خود شناخته میشود.
این روستا با بهرهگیری از موقعیت جغرافیایی ویژه خود در کنار دریا، توانسته است یک چرخه اقتصادی پایدار از "دریا تا سفره" ایجاد کند که در آن بازدید از جنگلهای دریایی حرا، صید ماهی و میگو، کشاورزی، صنایع دستی و گردشگری به شکلی هماهنگ در خدمت توسعه پایدار روستا قرار گرفتهاند.
یکی از مهمترین بخشهای این زنجیره ارزش، عرضه مستقیم صید روزانه ماهی و میگو از خلیجفارس و جنگلهای دریایی حرا به رستورانهای محلی و گردشگران است. ماهیگیران محلی صید خود را بهصورت تازه و با کیفیت بالا به رستورانهای داخل روستا میرسانند، که این امر نهتنها باعث کاهش هزینههای حملونقل و افزایش سود ماهیگیران میشود، بلکه کیفیت غذاهای دریایی سرو شده در رستورانها را نیز بهطور چشمگیری بهبود بخشیده است.
علاوه بر این، بخشی از صید، بهویژه میگو، پس از بستهبندی به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود که منبع درآمد ارزی ارزشمندی برای روستا محسوب میشود.
در کنار محصولات دریایی، کشاورزان روستای "سهیلی" قشم نیز با کشت محصولات سالم و ارگانیک، نقش مهمی در تامین مواد اولیه رستورانها و بومگردیها ایفا میکنند. سبزیجات، خرما، مرکبات و دیگر محصولات کشاورزی این روستا بهصورت مستقیم و بدون واسطه به دست مصرفکنندگان محلی و گردشگران میرسد، که این امر هم به اقتصاد روستا کمک میکند و هم باعث رونق کشاورزی پایدار میشود.
صنایع دستی نیز حلقه دیگری از این زنجیره ارزش است. هنرمندان محلی با تولید محصولاتی مانند حصیربافی، سفالگری و پارچههای دستباف، نهتنها فرهنگ و هنر بومی را زنده نگه میدارند، بلکه از طریق فروش این محصولات به گردشگران و استفاده رستورانها و اقامتگاههای بومگردی از آنها برای تزیین و ایجاد فضای اصیل، درآمدزایی میکنند. این تعامل میان صنعت گردشگری و صنایع دستی، باعث رونق هر دو بخش شده است.
به این ترتیب، روستای "سهیلی" قشم نمونه موفق یک اقتصاد چرخشی است که در آن همه بخشها از دریا تا سفره، به هم پیوستهاند و هر حلقه از این زنجیره به توسعه پایدار و بهبود معیشت مردم محلی کمک میکند. این مدل اقتصادی نهتنها برای روستاهای مشابه الهامبخش است، بلکه میتواند به عنوان یک طرح ملی برای توسعه مناطق ساحلی مورد توجه قرار گیرد.
جنگلهای دریایی گونهای که از جنگل در مناطق استوایی و نیمه استوایی هستند. این جنگلها در جهان با نام عمومی «مانگرو» - (mangrove) و با نام علمی «اوسینا مارینا» (Avicennia marina) شناخته می شوند.
در ایران این جنگلها به «جنگلهای حرا» معروفند. شهرت این نام به دلیل وجود درختچه ای در این اکوسیستم است که ابو علی سینا، حکیم و دانشمند ایرانی، آن را «حرا» نامیده است. بنا بر افسانه ای کهن نیز «حرا» درختی است که از اشک چشم انسان روییده است.
بنابراین باید بگوییم که جنگلهای حرا نجاتبخش موجودات زنده در جزیره قشم به شمار میروند و این، رازِ جنگلهای حرا است.
روستای هدف گردشگری "سهیلی" جزیره قشم در فهرست برترین روستاهای گردشگری جهان در سال ۲۰۲۵ قرار دارد.
این روستا ثابت کرده که میتواند با حفظ اصالتهای محلی، تجربهای منحصر به فرد به گردشگران داخلی و خارجی ورودی به جزیره جهانی قشم عرضه کند.
روستای سهیلی دارای یک اسکله چند منظوره با تعداد ۹۰ فروند شناور کوچک گردشگری با ۲۷۰ نفر شاغل، ۱۳۰ فروند شناور قایق، آلاچیق در ۲ مدل دارای سوئیت و بدون سوئیت و یک فروند لنج گردشگری ویژه گردشگران با ۳۶۰ نفر شاغل است.
تعداد ۲۹ غرفه و فروشگاه صنایع دستی فعال در اسکله جنگل حرا با تعداد ۵۸ نفر فعالیت خدماتی است، این روستا دارای ۱۸ واحد بوم گردی و اقامتگاه و رستوران محلی است که سال گذشته میزبان تقریبی ۴۰۰ هزار گردشگر بوده است.
با توجه به ایجاد اشتغال در این روستا حرکت جمعیتی معکوس بوده و از حالت مهاجرت از روستا تبدیل به روستای مهاجر پذیر شده است.
این روستای با دارا بودن نزدیک به ۲ هزار و ۳۰۰ نفر جمعیت (۵۵۰ خانوار) که هم اکنون تعداد ۹۴۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال بکار دارند همگام با توسعه گردشگری توانسته سهم بسزایی در توسعه ابعاد مختلف گردشگری پایدار در جزیره قشم را پایه گذاری کند.
حفظ و حراست از میراث ناملموس برگزاری کلاسهای آموزشی بوم گردی، نگهداری ترویج و توسعه جنگل های حرا (مانگرو) و نظایر آن تنها بخشی از فعالیتهای این روستا در جهت توسعه پایدار گردشگری مسوولانه در سالهای اخیر در جزیره قشم نگین خلیج فارس است.