به گزارش گروه اقتصادی >>ایرنا، آلِسدر مکلئود، اقتصاددان اسکاتلندی میگوید که هرچند اوراق قرضه تحت مالکیت چین به مرور زمان نوسان پیدا میکند اما «چشمانداز این نوسان، هدف بلندمدت چین یعنی کنار گذاشتن کامل دلار نهفته است.»
وی که به عنوان تحلیلگری برجسته در امور مالی و اعتباری فعالیت میکند، افزود: چین در مسیر گسترش استفاده از ارز ملی خود یعنی «یوآن» در دادوستدها به جای دلار در معاملات تجاری با کشورهای آسهآن، گامهای نسبتاً مثبتی برداشته است. پکن همچنین این رویه را به معاملات تجاری بین اعضای سازمان همکاری شانگهای و بریکس تعمیم داده است.
به نوشته اسپوتنیک، گشایش اتاق امانات بهادار «بورس طلای شانگهای» در هنگکنگ و عربستان سعودی، گامهایی مهم در راستای جهانیسازی استفاده از یوآن در تجارت بوده است.
مکلئود اضافه کرد: کاملا روشن است که چین و روسیه به عنوان هژمونهای آسیا، مشتاقانه در مسیر کاهش اتکا به غرب برای تامین مالی، سرمایه، نفوذ اقتصادی و بازرگانی تجاری، گام برداشتهاند و این مسئله به ویژه پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا پررنگتر بوده؛ تا جایی که پکن به طور مشخص در تلاش است تا مقصد بازارهای صادرات خود را تغییر دهد و آمریکا را به عنوان مقصد اصلی جایگزین کند.
به گفته وی، نکته حائز اهمیت این است که بین سرمایهگذاری چین در اوراق قرضه وزارت خزانهداری آمریکا و اقدام مشابه انگلیس یا ژاپن تفاوت قائل شویم. داراییهای چین تحت کنترل بانک مرکزی این کشور است در حالی که در انگلیس و ژاپن، نهادهای مالی، بانکها، مدیران سرمایهگذاری و ذینفعان برونمرزی آمریکا بهدنبال سوددهی بالاتر اوراق قرضه هستند.
وی تاکید کرد: ماهیت سرمایهگذاری انگلیس و ژاپن در مقایسه با چین بسیار متفاوت است. پکن به داراییهای بهادار خود به عنوان بخشی از ذخایر ارزی چین مینگرد که عمدتاً از طریق مازاد تجاری چشمگیر با سایر کشورهای انباشته شده است و برای مدیریت داراییهای دلاری و حصول اطمینان از ثبات نرخ تبدیل ارز مورد استفاده قرار میگیرد.
این اقتصاددان اسکاتلندی افزود: میتوان گفت که رویکرد چین این است که نمیخواهد مسئول ایجاد مشکلات مالی غرب باشد. بلکه برای حفاظت از خود هر کاری بتواند انجام خواهد داد اما پرخاشگرانه و متهورانه در بازارهای سرمایه غرب، اختلال ایجاد نمیکند.