>>به گزارش ایرنا، با ثبت جهانی هگمتانه، موج جدیدی از گردشگران به سمت همدان سرازیر شدند و آمارهای رسمی نشان میدهد تعداد بازدیدکنندگان از این شهر تاریخی، پس از قرار گرفتن در فهرست میراث جهانی یونسکو، رشد چشمگیری داشته و اقتصاد محلی را نیز رونق بخشیده است، پس از ثبت جهانی هگمتانه، همدان شاهد افزایش قابل توجه بازدید گردشگران داخلی و خارجی است و کارشناسان این رویداد را نقطه عطفی برای معرفی ظرفیتهای تاریخی و فرهنگی این منطقه به جهان میدانند.
افزایش بازدید گردشگران منجر به توسعه زیرساختهای گردشگری، افزایش سرمایهگذاری در این حوزه و ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر برای ساکنان محلی می شود و تبلیغات و برنامهریزیهای مناسب برای تداوم این روند رو به رشد ضرورت دارد تا هگمتانه به یکی از مقاصد اصلی گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شود.
استان همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین دارای بیش از یک هزار و ۹۰۰ اثر تاریخی و گردشگری و به واسطه وجود شمار زیادی از آثار تاریخی، تفریحی و گردشگری به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین معرفی شده است.
غار علیصدر، آرامگاه بوعلی سینا، آرامگاه باباطاهر، تپه هگمتانه و گنبد علویان، حمام حاج آقا تراب نهاوند، خانه لطفعلیان ملایر، خانه مسعودی، آرامگاه میررضی الدین آرتیمانی، آرامگاه استرومردخای و بقعه حیقوق نبی (ع) از مهمترین آثار تاریخی، گردشگری و باستانی این استان است که همه ساله مورد بازدید گردشگران قرار میگیرد.
آبشار و سنگ نوشته های گنج نامه، کلیساهای آنجلی و گریگوری، حمام قلعه، سراب گیان و گاماسیاب، کاروانسرای صفوی، آب انبارها، خانه های قدیمی و باغ نظری در همدان از دیگر آثار تاریخی مورد توجه گردشگران است.
>>افزایش ۲۱ درصدی بازدید از موزههای استان همدان
مسوول امور موزه ها و بناهای تاریخی استان همدان گفت: ۵۹۳ هزار و ۲۱۴ نفر در سال گذشته از موزه های استان بازدید کردند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۱ درصد افزایش داشته است.
امیرحسین فریبا اظهار کرد: استان همدان دارای ۲۱ موزه است که هشت موزه با نظارت مستقیم میراث فرهنگی در همدان و ۱۳ موزه به صورت مشارکتی در استان اداره می شود.
وی ادامه داد: موزه های زیر نظر این اداره کل شامل موزه هگمتانه، آرامگاه بوعلی سینا، موزه تاریخ و فرهنگ در ملایر (لطفعلیان)، موزه تاریخ و فرهنگ تویسرکان، اسدآباد، نهاوند، موزه حمام حاج آقا تراب نهاوند و موزه شهدا نهاوند است.
>>بیشترین بازدیدکننده مربوط به موزه بوعلی سینا
مسوول امور موزه ها و بناهای تاریخی استان همدان اظهار کرد: بیشترین بازدید گردشگران در فروردین سالجاری از موزه ها، مربوط به موزه آرامگاه بوعلی سینا با ۱۸۰ هزار و ۱۸۳ نفر است که رشد ۱۳ درصدی را نسبت به فروردین سال گذشته نشان می دهد.
فریبا گفت: استان همدان دارای هزار و ۹۰۰ اثر تاریخی، فرهنگی و جاذبه های طبیعی است که آن را به جایگاه ویژه و مهمی در صنعت گردشگری تبدیل کرده و با توجه به این اهمیت، هزار و چهار اثر از این تعداد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسوول امور موزه ها و بناهای تاریخی استان همدان اظهار کرد: در سال گذشته کل بازدیدکننده ها از موزه ها و بناهای تاریخی ۵۹۳ هزار و ۲۱۴ نفر بوده که بیشترین رتبه مربوط به آرامگاه بوعلی با ۲۲۲ هزار و ۶۶۴ نفر ثبت شده است.
فریبا افزود: آرامگاه باباطاهر با ۱۸۸ هزار و ۳۴۳ بازدیدکننده در رتبه دوم و مجموعه هگمتانه با ۱۱۴ هزار و ۴۸۵ بازدیدکننده در رتبه سوم قرار دارد.
وی ادامه داد: گنبد علویان با ۲۰ هزار و ۹۶۶ نفر بازدید، موزه تاریخ فرهنگ شهرستان ملایر با هشت هزار و ۳۹۳ بازدید کننده و پایگاه نوشیجان با چهار هزار و ۵۵۶ نفر بازدید در رتبه های بعدی قرار دارند.
مسوول امور موزه ها و بناهای تاریخی استان همدان اظهار کرد: دستکند ثامن در سال نخست فعالیت رسمی با ۲۰ هزار و ۴۷۹ بازدید آمار قابل توجهی را به خود اختصاص داد و با مجموعه گنبد علویان تقریبا برابری کرد.
فریبا گفت: آرامگاه میررضی الدین آرتیمانی در شهرستان تویسرکان ۶ هزار و ۴۲۳ بازدید و موزه تاریخ فرهنگ تویسرکان هزار و ۹۱۲ بازدید، حمام حاج آقا تراب نهاوند چهار هزار و ۲۷۰ بازدید و موزه اسدآباد ۷۲۳ نفر بازدید کننده داشته است.
>>اقامت ۲۲۰ هزار مسافر در همدان
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: ۲۲۰ هزار مسافر و گردشگر امسال در اقامتگاه های رسمی، غیر رسمی و اضطراری این استان اقامت شبانه داشتهاند.
علی خاکسار افزود: امسال یک میلیون و ۶۵۰ هزار موردبازدید از جاذبه های طبیعی، فرهنگی، هنری، انسان ساخت و مذهبی گزارش شده که آمار قابل قبولی است و امیدوارم که در تابستان شاهد رشد چشمگیر سفر مسافران به همدان باشیم.
وی یادآوری کرد: همدان با داشتن ۱۷ واحد هتل، چهار هتل آپارتمان، یک متل، ۱۱ واحد میهمانپذیر، ۱۷ واحد مجتمع خدمات رفاهی، ۲۷ واحد بوم گردی، هشت واحد مرکز سرگرمی، تفریحی و مجتمع گردشگری و ۱۷ واحد سفره خانه سنتی پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.
این مقام مسوول ادامه داد: گردشگری در همدان فصلی است و در ۲ پیک اواخر اسفند تا اواخر فروردین و نیز اواخر تابستان از مرداد تا شهریور رونق قابل قبولی دارد، در سال های گذشته با رونق گردشگری خارجی، اردیبهشت، مهر و آبان نیز شاهد رونق گردشگری خارجی بودیم.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: در سالهای گذشته گردشگری خارجی ضعیف شده و برهمین اساس در توسعه گردشگری داخلی فعالیت داریم.
خاکسار اظهار کرد: برای خروج از فصلی بودن گردشگری ارزانسازی سفر، ایجاد انگیزه، ارائه مشوقها، تخفیف های ویژه تورهای ارزان قیمت در دستور کار قرار دارد تا بتوانیم در سایر ماهها نیز شاهد رونق مسافران به استان باشیم.
وی با اشاره به اینکه برگزاری رویدادها در خروج از گردشگری فصلی کمک به سزایی دارد ادامه داد: در همدان بیش از ۳۰ رویداد گردشگری در سطح منطقه ای، استانی و ملی در طول سال به صورت تقویمی ثبت شده اند که این رویداد ها باید در تاریخ ثابت خود و به صورت تقویمی مانند گلابگیری کاشان اجرا شود که قابلیت برنامه ریزی برای تورها و آژانس های مسافرتی وجود داشته باشد که با هم افزایی سایر دستگاه ها و رسانه ها می توانیم در این خصوص موفق عمل کنیم.
>>علیصدر؛ شگفت انگیزترین غار آبی جهان
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: غار علیصدر شگفت انگیزترین غار آبی جهان در استان همدان همه ساله در فصول مختلف سال گردشگران بسیاری را جذب می کند و این جاذبه مهم طبیعی در نوروز امسال نیز در صدر بازدید گردشگران و مسافران داخلی و خارجی قرار گرفته است.
خاکسار افزود: غار علیصدر تنها غار تالابی کشور به شمار می رود و بر اساس تحقیقات کارشناسان مطرح زمین شناسی دنیا یکی از بی نظیرترین و بزرگ ترین غارهای آبی جهان است که شکل گیری آن به دوره ژوراسیک( دوره پیش از تاریخ) بر می گردد.
وی ادامه داد: غار علیصدر به عنوان یکی از مهمترین جاذبههای طبیعی کشور با ۱۵۰ هزار بازدید در امسال بعد از آرامگاه بوعلی سینا بیشترین آمار بازدیدکننده را به خود اختصاص داده است.
>>همدان میزبان رویداد بینالمللی گردشگری سلامت
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: رویداد بینالمللی گردشگری سلامت با حضور مقامات دولتی و غیردولتی ١٠ کشور عضو سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) به مدت سه روز در خردادماه سالجاری به میزبانی همدان برگزار می شود.
خاکسار اظهار کرد: برگزاری این رویداد به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی همدان در بخشهای مختلف کنفرانس تخصصی گردشگری سلامت کشورهای عضو اکو، سمینار، پنلهای تخصصی و برپایی نمایشگاه تخصصی گردشگری سلامت، برنامههای جانبی رویداد، بازدید از مراکز درمانی دارای IPD و جاذبه های گردشگری با پشتیبانی وزارتخانههای مربوطه و از طریق تامین مالی توسط بخش خصوصی پیش بینی شده است.
وی ادامه داد: مقامات دیپلماتیک حوزه بهداشت و درمان، روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشورهای عضو سازمان اکو اعم از ایران، آذربایجان، افغانستان، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان و عضو ناظر قبرس شمالی در این همایش شرکت می کنند.
خاکسار، میزبانی از رویداد گردشگری سلامت را در راستای جذب گردشگران خارجی اعلام و اظهار کرد: کشورهای عضو اکو با ۵۰۰ میلیون جمعیت، ۴۰ درصد گردشگران خارجی کشور را تشکیل میدهند که برپایی این رویداد با همکاری بخش خصوصی و درمان و آژانس های مسافرتی در معرفی ظرفیت های گردشگری سلامت نقش به سزایی دارد.
>>رهاورد؛
همدان با تکیه بر تاریخ غنی و طبیعت بکر، در مسیر تبدیل شدن به قطب گردشگری غرب ایران گام برمیدارد و رشد ۲۱ درصدی آمار مسافران آغازی امیدوارکننده برای اقتصاد منطقه و معرفی هرچه بیشتر فرهنگ ایرانی به جهان است.
همدان با ترکیب تاریخ زنده، طبیعت زیبا و دلنشین، امکانات نوین و قیمتهای مناسب نسبت به سایر شهرهای تاریخی، آب و هوای خنک و دلپذیر در فصل تابستان به یکی از مقاصد برتر گردشگری ایران تبدیل شده است.
فراهم کردن زیر ساخت های مناسب به ویژه در بخش گردشگری، برگزاری رویدادهای ملی و بین المللی و معرفی هر چه بیشتر ظرفیت های گردشگری این استان نقش مهمی در رونق صنعت توریسم ایفا می کند.