به گزارش ایرنا، مصطفی باقری روز یکشنبه در مراسم بزرگداشت حکیم عمر خیام در دانشگاه نیشابور افزود: از دماوند تا الوند، از سبلان تا تفتان، از ارس تا خلیج همیشه فارس، ایران و ایرانی در همه ادوار تاریخ با فرهنگ و ادب عجین بوده است.
وی اضافه کرد: جهتدهی به زیست فرهنگی دانشجویان رسالت وزارت علوم است و با آشنایی نسل جوان با هویت ملی، ایرانی و اسلامی از طریق برگزاری چنین رویدادهایی این هدف محقق می شود.
مدیر کل پشتیبانی و امور فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بیان کرد: دانشگاه بستر شکلگیری هویت اجتماعی و مسوولیتپذیری دانشجویان است و باید پیوندهای مستحکمی با جامعه و نسل جوان داشته باشد.
باقری خاطر نشان کرد: باید در مدیریت دانشگاه به نقش دانشجویان در انجمنها، کانونها و تشکلها اهمیت داده شود و دانشگاهها دانشجو محور شوند.
خیام نماینده خردورزی ایرانی است
سرپرست دانشگاه نیشابور نیز در این مراسم اظهار کرد: نیشابور شهری است که بزرگان علم و ادب مانند خیام، عطار، کمال الملک و فضل ابن شاذان را در خود پرورش داده است.
دکتر صادقی سمرجانی افزود: خیام نماینده خردورزی ایرانی است که مرزهای جغرافیایی را درنوردید و جهانی شد، خیام چهرهای بیبدیل بود که جبر و اختیار، ریاضیات و شعر را در هم آمیخت.
وی ادامه داد: اشعار او ترکیبی از فلسفه، انسانگرایی و طنز تلخ است که مرگ را به رقص درمیآورد و زندگی را جشن میگیرد و خاورشناسان بزرگ، خیام را یکی از نامدارترین شخصیتهای جهان میدانند که در او تلفیق علم و هنر بهوضوح دیده میشود.
سرپرست دانشگاه نیشابور در خصوص دستاوردهای این دانشگاه نیز گفت: دانشجویان این دانشگاه موفق به کسب مقام اول در جشنواره ملی پروین اعتصامی و مقام دوم در جشنواره رویش در میان دانشگاههای زیر پنج هزار دانشجو شدهاند.
۲۸ اردیبهشت با عنوان روز بزرگداشت حکیم عمر خیام نیشابوری، فیلسوف، ریاضیدان، ستاره شناس و رباعی سرای مشهور ایرانی نامگذاری شده است.
گرچه جایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی اوست و لقبش «حجّه الحق» بوده است ولی آوازه وی مدیون رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد.
از جمله مهمترین اقدامات حکیم عمر خیام تصحیح تقویم و ساختن تقویم جلالی، ساخت رصد خانه ملکشاهی، اثبات فرمول های مختلف ریاضی، نوشتن کتب مختلف ریاضی و فیزیک و همین طور سراییدن رباعیات زیبا بوده است.