به گزارش خبرنگار حوزه سلامت >>ایرنا، محمد رضا مسجدی روز یکشنبه در نشست خبری که در آستانه هفته ملی بدون دخانیات (۳ تا ۹ خرداد) در محل جمعیت برگزار شد، با هشدار نسبت به افزایش مصرف دخانیات در میان جوانان، اظهار کرد: حدود ۲۲ درصد مردان در کشور دخانیات مصرف میکنند و این رقم در بانوان کمتر از پنج درصد است و باید از روند افزایشی آن جلوگیری کنیم.
وی ادامه داد: مصرف روزانه سیگار در زنان در گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال ۱۹۰ درصد افزایش یافته است و نگران این قشر هستیم چون مادران آینده هستند و سلامت آنها در خطر است.
مسجدی با بیان اینکه سیگار قاچاق در کشور به وفور یافت میشود، افزود: بیش از ۷۰ درصد مرگ و میر در دنیا و ایران مربوط به بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان، بیماریهای مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب و روان است و در سال گذشته ۱۶۰ هزار نفر به علت بیماریهای قلبی و عروقی، ۱۳۵ هزار نفر به دلیل سکته مغزی و ۸۷ هزار نفر به علت سرطان فوت کردند که مصرف دخانیات از عوامل ابتلا به این بیماریها بوده است.
>>متوسط کشوری مصرف دخانیات ۱۴ درصد است
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات کشور با بیان اینکه متوسط مصرف دخانیات ۱۴ درصد است، تصریح کرد: سالانه هزینه زیادی صرف درمان بیماریهای ناشی از دخانیات میشود که به سلامت عمومی جامعه ضرر وارد میکند و به عنوان مثال یک سوم بیماران سرطانی در کشور دخانیات مصرف میکنند و باید داروهای ۴۰۰ میلیون تومانی استفاده کنند.
وی خاطرنشان کرد: در سال ۸۵ قانون جامع کنترل دخانیات در کشور به تصویب رسید ولی به این قانون عمل نمیشود و در اجرا و نظارت بر کنترل دخانیات ضعیف عمل کردیم. با توجه به اینکه بر اساس این قانون تبلیغات در فضای مجازی و سینمای خانگی ممنوع است اما نمایش مصرف دخانیات شدت پیدا کرده است.
مسجدی با بیان اینکه ۱۵ تا ۱۷ درصد جوانان مصرف کننده دخانیات به دام اعتیاد میافتند، تصریح کرد: هنرپیشههای تلویزیونی با مصرف قلیان، سیگار، پیپ برای جوانان تبلیغات و الگوسازی می کنند و از رسانهها میخواهیم در امر پیشگیری در این زمینه بیشتر اطلاع رسانی کنند.
>>سیگار الکترونیکی ریه را تخریب میکند
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات کشور با هشدار به اینکه مصرف سیگار الکترونیکی خطرناک است، افزود: این نوع سیگارها به خاطر اینکه خوشبو باشند، مواد افزودنی به آن اضافه میشود که به شدت ریه را تخریب میکند.
مسجدی تصریح کرد: همچنین بر اثر دستورالعمل سازمان جهانی هرگونه همکاری مراکز علمی آموزشی و فرهنگی با شرکتهای دخانی ممنوع است و باید تلاش دسته جمعی برای کنترل دخانیات داشته باشیم به فکر نسل آینده باشیم؛ بسیاری از کشورهای پیشرو دنیا به دنبال نسل بدون دخانیات هستند.
>>انتقاد از کشت توتون در استانهای شمالی
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات کشور با انتقاد از کشت توتون در برخی از استانهای شمالی کشور گفت: اکنون در برخی استانهای شمالی کشور به جای محصولات راهبردی مانند برنج، دانههای روغنی و گندم کشت می شود که نیازمند نظارت بیشتر است.
مسجدی ادامه داد: همچنین دود ناشی از مصرف مواد دخانی نیز برای سلامت عمومی مضر است؛ بهطوری که یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر به علت در معرض دود مواد دخانی قرار گرفتن در دنیا میمیرند.
مشاور علمی جمعیت مبارزه با دخانیات نیز در این نشست گفت: شعار امسال سازمان جهانی بهداشت در روز جهانی مبارزه با دخانیات «پرده برداری و افشای تاکتیکهای صنعت دخانیات در مورد جذاب کردن دخانیات و محصولات نیکوتینی» است و باید جوانان و بانوان از ترفندهای شرکتهای دخانی آگاه باشند زیرا کسانی که دخانیات مصرف میکنند ۱۰ سال از عمرشان کمتر میشود.
شریف ترکمن نژاد افزود: ویپ، انواع مواد دخانی بدون بخار و جدید کیسههای نیکوتین مصرف زیادی در ایران پیدا کرده است که دختران و پسران جوان بیشترین استعمال را دارند.
وی، تبلیغ، ترویج و حمایت مالی در فضای مجازی، تبلیغات درون برنامه های خانگی را در رواج مصرف مواد دخانی مهم دانست و گفت: توجه به اجرای قانون جامع کنترل دخانیات باید در اولویت قرار گیرد زیرا استعمال دخانیات از جمله سیگار و قلیان با شیوههای مختلف علاوه بر کاهش عمر فرد، خسارتهای زیادی را به نظام سلامت وارد میکند.