به گزارش روز یکشنبه >>ایرنا، تارنمای اوراسیانت نوشت که «شاخص ادراک دموکراسی» (DPI) در یک نظرسنجی با موضوع «چگونگی درک مردم از دموکراسی» دادههای جمعآوریشده از بیش از ۱۱۱ هزار پاسخدهنده در ۱۰۰ کشور سراسر جهان، از جمله قزاقستان، قرقیزستان و ازبکستان را بررسی کرده است.
نتایج این پژوهش نشان میدهد که اعتقاد به دموکراسی برای تضمین ثبات و رفاه همچنان قوی است، اما اعتماد عمومی به دولتها برای ایجاد یا حفظ چارچوبهای دموکراتیک موفق، رو به کاهش است.
بر اساس تحلیلی که همراه با این شاخص ارائه شده است، شهروندان به ویژه از عملکرد دولت در زمینه هزینههای زندگی، کاهش فقر و مسکن مقرون به صرفه و در مجموع مسائلی که به شکل مستقیم بر زندگی روزمره آنها تأثیر میگذارد، ناراضی هستند.
برداشت گسترده از عملکرد ضعیف دولتها، شکاف فزایندهای را بین آرمانهای دموکراتیک و نتایج عملی که بسیاری از شهروندان انتظار دارند، برجسته میکند.
بر اساس این گزارش، پاسخدهندگان در قزاقستان، ازبکستان و قرقیزستان، دولتهای خود را از نظر حفظ آزادیهای اساسی ضعیف ارزیابی کردند. آنها همچنین ارزیابیهای انتقادی از سیاستهای دولت در مقوله حاکمیت قانون، و همچنین شفافیت، تفکیک قوا و آزادی بیان ارائه دادند.
شرکتکنندگان کشورهای آسیای مرکزی در این نظرسنجی اینطور دریافتند که چین از نظر وجهه عمومی، آمریکا را پشت سر میگذارد.
این شاخص بیان میکند: ادراک جهانی از قدرتهای بزرگ جهان در حال تغییر است. در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، میانگین ادراک از آمریکا بیش از اینکه منفی باشد، مثبت بود و به طور قابل توجهی مثبتتر از روسیه یا چین بود. اما تا سال ۲۰۲۵، افکار عمومی جهان تغییر کرده است.
نظرسنجی سال ۲۰۲۵ نشان میدهد که چین تنها قدرت جهانی با تصویر مثبت خالص است. پاسخدهندگان در آسیای مرکزی دیدگاه بسیار مطلوبتری نسبت به چین در مقایسه با آمریکا دارند. حتی شماری از پاسخدهندگان در کشورهای متحد و همسایه آمریکا از جمله کانادا، مکزیک، فرانسه، آلمان و ایتالیا، چین را ترجیح میدهند.
«رتبهی وجهه جهانی» آمریکا به شدت کاهش یافته و از ۲۲ درصد در سال ۲۰۲۴ به منفی پنج درصد در اوایل سال جاری میلادی رسیده است. کانادا و بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا بیشترین نوسانها را در این زمینه داشتهاند.
در رتبهبندی رهبران جهان، ۸۲ کشور از ۱۰۰ کشور شرکتکننده در این نظرسنجی، دیدگاهی کاملاً منفی نسبت به ترامپ داشتند که به طور قابل توجهی بدتر از ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه با ۶۱ درصد یا شی جینپینگ رئیس جمهور چین با ۴۴ درصد است.