یکشنبه، 28 اردیبهشت، 1404

گوشت قرمز دام عشایر قربانی واسطه‌ها

>>به گزارش ایرنا، این محقق فرانسوی که در ابتدای دهه ۸۰ به چهارمحال و بختیاری سفر کرده بود اعتقاد داشت که بی‌توجهی به اثرگذاری عشایر موجب بروز ضربات جبران‌ناپذیری به محیط‌زیست و مناطق زیست محیطی خواهد شد.>>این مطلب تاریخی را اینجا بخوانید

با این وجود پس از گذشت ۲ دهه اما اکنون قشر مولد عشایر با مشکلات جدی در خصوص تامین نهاده، نبود بازار فروش مستقیم، واسطه‌گری و پایین بودن قیمت خرید مواجه هستند مسائلی که نه تنها معیشت عشایر را تهدید می‌کند بلکه زنجیره تامین گوشت کشور را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

چهارمحال و بختیاری با ۱۲۴ هزار نفر جمعیت که براساس آمار ثبتی مبنایی بیشترین جمعیت عشایری را دارا است و تولید سالانه ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز نقش مهمی در تامین این فرآورده پروتئینی دارد با این حال وجود برخی از مشکلات زیرساختی موجب شده تا تولید گوشت این قشر مولد تحت‌ تاثیر قرار گیرد.

کارشناسان بر این باورند برای جلوگیری از این مشکلات، ضرورت دارد که زیرساخت‌های مناسبی برای خرید و فروش مستقیم دام عشایر فراهم شود و حمایت‌های دولتی با توجه به شیوه زندگی کوچ‌روی آنان افزایش یابد.

میزگرد نخست >>ایرنا پیرامون مشکلات و چالش های زیرساختی جامعه عشایری بود که در فیلم بالا برخی از عشایر در این زمینه دغدغه‌های خود را با ایرنا رسانه در میان گذاشتند.

در این زمینه به پیشنهاد برخی از فعالان جامعه عشایری میزگرد دوم نیز با رویکرد اقتصادی و به صورت تخصصی پیرامون زنجیره تولید گوشت و مشکلات جدی خشکسالی چهارمحال و بختیاری برگزار شد.

>>میزگرد دوم؛ زنجیره تولید گوشت قرمز

در این ارتباط میزگرد دوم با عنوان >>«بررسی چالش‌های تولید گوشت قرمز از چرخه اقتصادی عشایر» با حضور>> سید عباس میراحمدی معاون بهبود تولیدات دام سازمان جهادکشاورزی، >>نوید غریب‌شاهی بختیاری محقق و پژوهشگر به نمایندگی از جامعه عشایری و >>سید مهدی موسوی‌نیا مسوول میز تخصصی زنجیره تولید گوشت قرمز عشایر چهارمحال و بختیاری در خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)مرکز چهارمحال و بختیاری برگزار شد.

>>زنجیره گوشت در چهارمحال و بختیاری کجا قطع می‌شود؟

جمعیت دام سبک چهارمحال و بختیاری حدود یک میلیون و ۸۸۵ هزار راس است و با توجه به این جمعیت دامی، سالانه ۲۷ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز در این استان تولید می‌شود در حالی که براساس سرانه ابلاغی نیاز استان ۱۲ هزار تن است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در این خصوص گفت: تولید گوشت قرمز در استان امروز به بیش از ۲ برابر سرانه مصرف رسیده و علاوه بر تامین نیاز داخلی، نیاز استان‌های همجوار نیز پوشش داده می‌شود.

سید عباس میراحمدی با اشاره به تبعات حذف ارز ترجیحی بر صنعت دامپروری گفت: پس از تغییر نرخ ارز ترجیحی، قیمت نهاده‌ها تا ۶ برابر افزایش یافت و در نتیجه بسیاری از دام‌های مولد به اجبار راهی کشتارگاه شدند.

هرچند این موضوع نگرانی‌هایی درباره آینده تولید گوشت ایجاد کرد، اما طی ۲ سال گذشته برنامه‌های موثری از سوی معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری برای ساماندهی و توسعه صنعت دام تدوین و اجرا شد.

میراحمدی با اشاره به تشکیل ستاد توسعه شهرک‌های کشاورزی در چهارمحال و بختیاری با هماهنگی شرکت شهرک‌های کشاورزی و سازمان جهادکشاورزی افزود: تاکنون ۴۷ مجتمع دامپروری در استان مکان‌یابی شده که از این تعداد برای ۲۰ مجتمع استعلام‌های لازم گرفته شد و تاکنون با مشارکت مردم و سرمایه‌گذاری شرکت شهرک‌های کشاورزی زیرساخت مورد نیاز برای نه مجتمع در دست ایجاد شده است.

او اظهار داشت: با توجه به اقدامات انجام شده چهارمحال و بختیاری از پیشگامان راه‌اندازی مجتمع‌های دامپروری در کشور به شمار می‌رود.

میراحمدی یکی از مهمترین اقدامات معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی در چهارمحال و بختیاری را اجرای چهار پروژه اصلاح نژاد دام در راستای ارتقای بهره‌وری عنوان کرد.

واردات گوسفند نژاد رومانوف از فرانسه به ایستگاه پرورش شولی و اجرایی رایگان پروژه‌های اصلاح نژاد در میان دامداران روستایی با هدف افزایش دوقلوزایی گله‌ها، اجرای پروژه افزایش راندمان در دام عشایری و روستایی، ترکیب نژاد بز و پرورش گوسفند لری بختیاری که قوچ‌های برتر شناسایی و با قیمت مناسب در اختیار دامداران برای استفاده در گله قرار داده می‌شود از جمله این پروژه‌ها برای افزایش بهره‌وری است.

>>گوشت دام عشایر قربانی واسطه‌گری

جامعه عشایری چهارمحال و بختیاری در زمان حاضر با تولید ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن گوشت به طور تقریبی مسوولیت تولید ۸۶.۷ بیش از نیمی از گوشت مورد نیاز استان را تامین می‌کند.

با این حال، نبود آمار دقیق از دام عشایری، ضعف در آموزش‌های دامپروری نوین و تطبیق نداشتن برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی با شیوه کوچ‌روی عشایر، روند تولید را با چالش‌هایی روبه‌رو کرده است.

نماینده جامعه عشایری در این میزگرد و یکی از پژوهشگران و محققان جامعه عشایری چهارمحال و بختیاری گفت: گوشت عشایر از مرغوب‌ترین و باکیفیت‌ترین گوشت‌های قرمز کشور به شمار می‌رود، اما نبود برخی زیرساخت‌های مناسب دامپروری، کمبود و گرانی نهاده‌های دامی، بازاریابی و فروش مستقیم و نبود میدان عرضه دام، خرید تضمینی، تحت فشار بودن عشایر برای بازپرداخت تعهدات مالی و تامین هزینه نهاده‌های دامی موجب شده تا دلالان از فرصت بهره ببرند و دام عشایر را با قیمتی بسیار پایین خریداری و با سودهای کلان به بازار عرضه کنند.

نوید غریب‌شاهی بختیاری هفت لنگ این هشدار را نیز داد که عشایر امسال به دلیل تغییرات اقلیمی، خشکسالی و نبود حمایت‌های موثر با تهدید فروش دام مولد خود روبرو هستند.

نوید غریب شاهی پژوهشگر حوزه عشایری

>>فروش دام مولد چه مشکلاتی را به دنبال دارد؟

او ادامه داد: فروش دام مولد عشایر موضوعی است که می‌تواند آینده زیست‌محیطی و اقتصادی عشایر را به خطر بیندازد و نیاز است مسوولان تا پیش از وقوع این حادثه چاره‌ای اندیشه کنند.

او با تاکید بر ضرورت تامین زیرساخت مناسب برای عرضه مستقیم دام عشایر و همچنین اندیشیدن راهکار مناسب برای خرید تضمینی دام گفت: ادامه این روند نه تنها معیشت عشایر را به خطر می‌اندازد بلکه به امنیت غذایی و تولید داخلی کشور نیز آسیب می‌زند.

او از مسوولان خواست با برنامه‌ریزی دقیق، حمایتی و منطبق با شیوه زندگی کوچ‌روی عشایر در این خصوص اقدام کنند.

>>تقویت زنجیره تولید گوشت قرمز ضرورتی غیر قابل اجتناب

با وجود کیفیت بالای گوشت نژاد لری بختیاری، ضعف در بهره‌وری، نبود زیرساخت‌های کامل، کاهش مصرف و خروج دام از استان از مهمترین چالش‌های جدی در بخش گوشت دام عشایر است.

مسوول میز تخصصی زنجیره تولید گوشت قرمز اداره کل امور عشایر چهار محال و بختیاری گفت: این استان دارای نژاد گوسفند لری بختیاری است که به دلیل کیفیت و طعم مطلوب گوشت آن از ارزش بالایی برخوردار است، اما بهره‌وری آن پایین است.

وی افزود: ضعف در حمایت از سرمایه‌گذاران خصوصی، نبود زیرساخت‌هایی نظیر سردخانه و کشتارگاه‌های تعریف‌شده در قالب زنجیره گوشت قرمز از مشکلات این بخش است.

موسوی نیا در خصوص میدان عرضه دام عشایری در چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: هرچند مکان‌یابی و برخی سرمایه‌گذاری‌هایی در این خصوص انجام شده است، اما این فرایند زمان‌بر است.

موسوی نیا معاون اداره کل عشایر

وی ادامه داد: از سوی دیگر، با توجه به تورم و گرانی، سرانه مصرف گوشت قرمز کاهش چشمگیری یافته و دام‌های استان به استان‌های همجوار منتقل می‌شوند

این کارشناس اضافه کرد: در زمان حاضر نیاز استان به گوشت قرمز با قیمتی مناسب و مطلوب به دست مصرف‌کننده نمی‌رسد.

>>حمایت تسهیلاتی از عشایر چهارمحال و بختیاری

موسوی‌نیا با اشاره به اقدامات حمایتی اداره کل امور عشایر در قالب پرداخت تسهیلات گفت: سال گذشته حدود ۴۰۰ میلیارد ریال تسهیلات سرمایه در گردش، ۷۰۰ میلیارد ریال تسهیلات خرید دام مولد با نرخ سود چهار درصد، ۴۵۰ میلیارد ریال تسهیلات تبصره ۱۸ به ۳۵۶ نفر و ۱۵۲میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات تبصره ۲ به ۱۱۷ پرداخت شده است.

موسوی‌نیا افزود: افزون براین ۷۵۰ تن جو و نهاده دامی مدت‌دار نیز از طریق اتحادیه تشکل‌های عشایری به جامعه هدف تحویل شده است.

وی با اشاره به تاثیر خشکسالی بر کاهش علوفه و آسیب رسیدن به مراتع یادآور شد: دام عشایر وابسته به مراتع و دامنه‌های کوهستان است و به طور یقین در فصل‌های کم‌علوفه نیازمند نهاده می‌شود.

موسوی‌نیا با توجه به اهمیت نهاده‌های دامی برای جامعه عشایری بر ضرورت ورود جدی‌تر دستگاه‌های نظارتی به بحث قیمت‌گذاری گوشت قرمز و همچنین افزایش تسهیلات و هماهنگی بیشتر در تامین نهاده‌های دامی تاکید کرد.

>>گام‌های موثر برای ایجاد میدان عرضه دام در چهارمحال و بختیاری

همان‌طور که در این نوشتار مطرح شد؛ نبود میدان عرضه دام یکی از مشکلات و مطالبه به حق جامعه عشایری است که در این خصوص شنیدن سخنان معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خالی از لطف نیست.

به گفته معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری، سال گذشته عرصه‌ای به مساحت ۷.۶ هکتار در شهرستان شهرکرد برای ایجاد میدان عرضه دام شناسایی شد و در زمان حاضر در مراحل نهایی قرار دارد.

میراحمدی افزود: تلاش می‌شود با توجه به ضرورت تا پایان سال جاری میدان عرضه دام به عنوان یک مطالبه به حق راه اندازی و تحویل شود.

او اضافه کرد: براساس برنامه‌ریزی انجام شده در راستای حمایت از دامداران عشایری یک الی ۲ غرفه به اتحادیه عشایری واگذار می‌شود و عشایر خود ورود و خروج دام را مدیریت می‌کنند.

میراحمدی معاون سازمان جهادکشاورزی

به گفته میراحمدی، همچنین برای تامین آب مورد نیاز پروژه میدان عرضه دام استان براساس برنامه‌ریزی‌هایی انجام شده مجوز حفر چاه دریافت شده است و مشکلی در این خصوص وجود ندارد.

او در خصوص شیوه‌نامه خرید تضمینی دام افزود: خرید تضمینی دام تنها در زمان کاهش شدید قیمت گوشت در راستای حمایت از دامداران انجام می‌شود که تاکنون در سال جاری خریدی در این خصوص انجام نشده است.

او همچنین درباره تأمین نهاده‌ها برای دام عشایر اظهار داشت: با پیگیری‌های استاندار، رییس سازمان جهاد کشاورزی و مدیرکل امور عشایر مشکل بخش عمده از نهاده‌های مورد نیاز دام عشایر در زمان حضور عشایر در قشلاق (استان خوزستان) حل شد و براساس برنامه‌ریزی و رایزنی‌های لازم تامین کنسانتره برای دام عشایر انجام می‌شود.

به گفته میراحمدی، تلاش می‌شود در شرایط خشکسالی عشایر و روستاییان چهارمحال و بختیاری با کمترین مشکل و چالش در خصوص تامین نهاده برای دام خود مواجه شوند.

میراحمدی در خصوص وضعیت صنایع تبدیلی در بخش گوشت گفت: اگرچه اقداماتی در این خصوص انجام شده است، اما هنوز به مرحله نهایی نرسیده‌ایم.

او در خصوص تغذیه دام گفت: در زمان حاضر ۴۳ عامل توزیع نهاده دامی و هشت کارخانه تولید خوراک دام در چهارمحال و بختیاری فعال است.

>>پروژه ترکیب ژنتیکی برای دام عشایر ؛ممنوع!

پروژه ترکیب ژنتیکی برای دام عشایر ممنوع است و به گفته معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی اصلاح نژاد دام از مهمترین رویکردهای این سازمان است اما باید توجه داشت که با یک نسخه واحد اصلاح نژاد و ترکیب ژنتیکی برای دام عشایری، روستایی و صنعتی انجام نمی‌شود و هر کدام به دلیل ویژگی‌های خاصی که دارند نسخه مربوط به خود را می‌طلبد.

میراحمدی اضافه کرد: اجرای پروژه ترکیب ژنتیکی برای گوسفندهای عشایری به دلیل ویژگی‌های خاص آنها از جمله مقاومت در مقابل خشکسالی و کوچ روی به هیچ عنوان انجام نمی‌شود و هیچ کارشناس مجربی نیز این موضوع را تأیید نمی‌کند.

او با اشاره اصلاح نژاد سه هزار و ۵۰۰ راس دام در سال گذشته ادامه داد: با این وجود پروژه ترکیب ژنتیکی و اصلاح نژاد برای داشتن دام‌های پربازده با هدف توجیه پذیری سرمایه‌گذاری و ترغیب سرمایه‌گذاران به این بخش برای دام روستایی و صنعتی انجام می‌‎شود.

>>گوشت دام عشایر نیازمند ویژند(برند)سازی

گوشت دام عشایر به دلیل شرایط زیست از کیفیت لازم برخوردار است اما تاکنون اقدامی برای ویژند(برند)سازی این گوشت انجام نشده است به نحوی که این گوشت در بازار هیچ هولگرام و مشخصه‌ای با سایر گوشت‌ها ندارد.

محقق و پژوهشگر بخش عشایری چهارمحال و بختیاری که به نمایندگی از عشایر در این میزگرد حضور دارد گفت: گوشت دام عشایر از کیفیت و طعم لازم برخوردار است اما برای این گوشت برند سازی لازم انجام نشده است.

تصویری از کوچ عشایر چهارمحال و بختیاری

غریب شاهی ادامه داد: با وجود اینکه ویژند(برند)سازی و بازاریابی برعهده شرکت‌ها و اتحادیه‌های عشایری است اما تاکنون در این خصوص اقدام مؤثری در استان انجام نشده است.

او به گزارش عملکرد مسوول میز تخصصی زنجیره تولید گوشت قرمز در خصوص میزان پرداخت تسهیلات اشاره کرد و گفت: تنها بخشی از تسهیلات بانکی پرداختی برای خرید دام عشایر هزینه می‌شود و بخش دیگر این تسهیلات صرف خرید علوفه می‌شود به همین دلیل می‌بینیم که افزایشی در تعداد دام عشایر مشاهده نمی‌شود.

>>بیمه‌های دام عشایر کارساز نیست

بیمه به عنوان پشتیبانی مهم در شرایط سخت و در زمان وقوع حوادث به حساب می‌آید و بیمه دام عشایر یکی از همان بیمه‌هایی است که انتظار می‌رود در شرایط سخت از جمله سیلاب و حوادث و بلایای طبیعی بتواند پاسخگو باشد اما اینگونه نیست.

به گفته غریب شاهی، براساس قانون در صورت از بین رفتن دام، عشایر باید برای دریافت خسارت پلاک دام به بیمه ارائه شود که این امکان پذیر نیست به همین دلیل این جامعه تمایلی به بیمه دام خود ندارند.

>>نهاده‌ها به دست عشایر واقعی نمی‌رسد

غریب‌شاهی با اشاره به اینکه نهاده‌های دامی به دست عشایر واقعی نمی‌رسد گفت: با وجود اختصاص نهاده‌های دامی اما این نهاده‌ها به دلیل برخی مشکلات موجود در زنجیره توزیع به‌درستی به دست عشایر واقعی نمی‌رسد و لازم است نظارت بیشتری بر نحوه توزیع صورت گیرد.

او افزود: نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه عرضه می‌شود، اما برخی عوامل با انتقال این نهاده‌ها به شهرها و روستاها، موجب شده‌اند عشایر واقعی که در مناطق دوردست حضور دارند، دسترسی دشواری به این منابع داشته باشند.

تصویری از زندگی عشایر چهارمحال و بختیاری

وی ادامه داد: با توجه به اینکه سایر دامداران پیش از عشایر، نهاده‌های دامی دریافت می‌کنند می‌طلبد نظارت بیشتری در این خصوص انجام شود.

غریب شاهی همچنین با اشاره به مسائل مرتبط با ازدیاد دام جامعه عشایری گفت: عشایر نسبت به برخی محدودیت‌ها در خصوص تعداد دام معترض هستند و معتقدند نباید سقفی برای تعداد دام تعیین شود این در حالی است که منابع طبیعی بر تعدیل دام به‌دلیل فشار بر مراتع تأکید دارد.

او با اشاره به پایان سه‌ساله طرح هویت‌گذاری دام عشایری یادآور شد: اکنون که دوره اجرای این طرح به پایان رسیده، لازم است در خصوص ادامه یا اصلاح آن تصمیم‌گیری شود.

به گفته غریب شاهی، یکی از مطالبات جدی جامعه عشایری، آمار دقیق از تعداد دام است و بسیاری از پژوهشگران نیز بر این موضوع تأکید دارند.

او با اشاره به لزوم انجام سرشماری دقیق دام عشایر گفت: یکی از خواسته‌های اصلی عشایر، شمارش دقیق دام‌ها از طریق روش شاخ‌شماری است، چرا که در حال حاضر در موضوع دام، نه تنها حمایتی صورت نمی‌گیرد، بلکه عشایر با تهدیدهایی از سوی برخی دستگاه‌ها مواجه هستند.

>>۲۰۰ راس دام؛ نیاز عشایر به تامین معیشت

مسوول میز تخصصی زنجیره تولید گوشت قرمز چهارمحال و بختیاری گفت: یک دامدار عشایری برای تامین معاش و معیشت خود حدود ۲۰۰ راس دام باید داشته باشد اما با وجود ۱.۶ میلیون هکتار مراتع این استان، میزان دام مجاز برای هر خانوار تنها ۷۸ تا ۸۰ راس است که پاسخگوی نیازهای اقتصادی آنان نیست.

موسوی‌نیا میانگین دام عشایر در این استان حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ راس است، اما در برخی مناطق که عشایر به صورت درون‌کوچ زندگی می‌کنند، این تعداد به ۵۰ تا ۶۰ راس کاهش می‌یابد تا بتوانند مراتع و منابع طبیعی که مالکیت عرفی آنها را در اختیار دارند، حفظ کنند.

حمل و نقل دام عشایر چهارمحال و بختیاری با ماشین

>>رفع محدودیت صندوق بیمه در خصوص دام عشایر

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در پاسخ به مشکلات ایجاد شده از سوی صندوق بیمه در خصوص دام عشایر که موجب بی‌رغبتی آنها نسبت به بیمه دام شده است گفت: با تلاش انجام شده با اصلاح برخی موارد قانونی امروز اگر مدیرکل امور عشایر بر تلف شدن پنج راس دام عشایر در بین راه و یا هر حادثه دیگر صحه بگذارد صندوق بیمه محصولات کشاورزی خسارت را کامل پرداخت می‌کند.

میراحمدی اضافه کرد: همچنین اگر عشایر مستندات و یا تصاویر تلفات دام و شماره پلاک دام تهیه کنند و در اسرع وقت به کارگزاران صندوق بیمه ارائه نماید به پرداخت خسارت اقدام می‌کنند.

او در خصوص قیمت گوشت دام عشایری نیز گفت: در چهارمحال و بختیاری مصرف‌کننده گوشت بز، بزغاله و میش کمتر است و مردم به سمت استفاده از گوشت‌های پرواری با سن کم و با کیفیت و بهتر گرایش دارند.

میراحمدی در خصوص سامانه هویت‌گذاری دام به منظور جلوگیری از قاچاق دام طراحی شد و در حال حاضر خدمات بر اساس این سامانه ارائه نمی‌شود.

به گفته میراحمدی، این سامانه از زمانی که طراحی شد به دلیل تفاوت قیمت دام در سایر کشورهای اطراف ایران و پیش‌بینی جلوگیری از قاچاق دام، وزارت جهادکشاورزی با همکاری وزارت کشور اقدام به راه‌اندازی آن کرد با این حال، هنوز دام‌ها در این سامانه حذف نشده‌اند و نمی‌توان از آن به عنوان ملاک آمار دام استفاده کرد.

میراحمدی در خصوص حمایت از مجتمع‌های دام عشایری افزود: برای حمایت از دامداران جهت واگذاری پلاک از مجتمع‌های دامپروری، جدولی تحت عنوان «اهلیت‌سنجی دامداران» در نظر گرفته شده است؛ در این جدول اولویت با دامداران بومی منطقه است.

او ادامه داد: اگر عشایر بخواهند وارد عرصه مجتمع‌های دامداری شوند درصورتی که مشمول جدول اهلیت سنجی شوند و امتیاز لازم را کسب کنند مشکلی در این خصوص وجود ندارد.

بازفت کوهرنگ یکی از مناطق حضور عشایر کوچرو

>>مطالبه جامعه عشایری

محقق و پژوهشگر بخش عشایر چهارمحال و بختیاری گفت: حفظ ترکیب گله گوسفندی عشایر از مهمترین راهکارهای حفظ ماندگاری عشایر و تعادل زیست‌محیطی است.

غریب‌شاهی یادآور شد: از مجموع گله‌های عشایری ۵۲ درصد دام آن‌ها باید به‌عنوان مولد حفظ شود، ۱۷ درصد از آن‌ها ماده و ۱۷ درصد دیگر نر هستند که باید به فروش برسند و وارد چرخه تولید گوشت قرمز شوند.

او یادآور شد: مجموع این اقدامات می‌تواند به تعادل مراتع و حفظ زیست‌بوم کمک کند.

غریب‌شاهی، تأمین نهاده‌های دامی و توزیع عادلانه آن‌ها، تأمین آب شرب سالم و بهداشتی برای عشایر، مرمت و احیای مراتع و اجرای طرح‌های چرای کنترل‌شده، افزایش پوشش دامپزشکی و روان سازی فرآیند واکسیناسیون، تقویت زنجیره آموزشی گوشت قرمز عشایری، پرداخت تسهیلات کم‌بهره، بیمه واقعی دام عشایری، توسعه فروش آنلاین و ایجاد بازارچه‌های دائمی برای عرضه گوشت قرمز، برندسازی، آموزش و ترویج فنون جدید در بین دامداران عشایر در خصوص بهبود تولیدمثل دام‌ها را از مطالبات جامعه عنوان کرد.

او به این نکته تاکید کرد که اگر این اقدامات به‌درستی اجرا شود، عشایر دیگر به حاشیه‌نشینی در شهرها یا مصرف‌کنندگان روستاها تبدیل نخواهند شد.

نمایی از مردان عشایر چهارمحال و بختیاری در هنگام کوچ

>>آب مهمترین دغدغه عشایر در تابستان امسال

مسوول میز تخصصی زنجیره تولید گوشت قرمز در اداره کل امور عشایر چهارمحال و بختیاری گفت: مهم‌ترین دغدغه عشایر در تابستان امسال با توجه به خشکسالی‌ها مساله آب است.

موسوی‌نیا ادامه داد: هر راس دام سبک مانند گوسفند روزانه به حدود ۱۰ لیتر و هر رأس بز به ۹ لیتر آب نیاز دارد و باید روزانه به میزان سه درصد وزن زنده دام علوفه برای آنها تامین شود.

او اضافه کرد: تامین نشدن مناسب آب، تأثیر مستقیم و منفی بر تولید گوشت دارد؛ زیرا آب و علوفه به عنوان ۲ مؤلفه مکمل در فرآیند تولید گوشت قرمز در جامعه عشایری به شمار می‌رود.

این مقام مسئول با اشاره به آیین‌نامه ساماندهی عشایر گفت: بر اساس این آیین‌نامه، دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط موظف به ارائه خدمات مشخص به عشایر هستند و هر یک از این دستگاه‌ها باید تکالیف قانونی خود را در قبال این جامعه انجام دهند.

>>تلاش برای کاهش چالش پیش روی عشایر

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: تمام موارد یاد شده جزو برنامه‌های این سازمان است و امید می‌رود با حمایت سایر دستگاه‌ها بتوانیم امسال با کمترین مشکل چالش‌های ناشی از خشکسالی را پشت سر بگذاریم.

>>کلام آخر

عشایر به عنوان ظرفیتی مهم برای هر منطقه به شمار می‌روند و با توجه به نقشی که در تولید محصولات مختلفی از جمله گوشت، لبنیات، صنایع دستی و سایر محصولات دیگر دارند حمایت از آنها به عنوان قشری مولد در جامعه ضروری است.

به گزارش ایرنا، جمعیت عشایری چهارمحال و بختیاری ۲۵ هزار و ۱۱۰ خانوار با ۱۲۴ هزار و ۱۷۳ نفر است.

عشایر چهارمحال و بختیاری بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار راس دام سبک دارند و سالانه افزون‌بر یک‌هزار تُن پشم، ۲۲ هزار تُن گوشت قرمز و ۳۵ هزار تُن شیر در مناطق عشایری استان تولید می‌شود.

عشایر این استان در فصل پاییز به خوزستان و در فصل بهار از خوزستان به چهارمحال و بختیاری کوچ می‌کنند.

10 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها