به گزارش روز یکشنبه >>ایرنا از مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه در نشست با اعضای ستاد اعتکاف از تشکیل ستاد و میز تخصصی اعتکاف در این شورا خبر داد و بر لزوم تدوین سند راهبردی و تقویت این سنت حسنه در میان نوجوانان و جوانان تأکید کرد.
وی با اشاره به سند تحول این شورا، به تشکیل ستادهای پنجگانه علم و فناوری، فرهنگی اجتماعی، تعلیم و تربیت، خانواده و زنان و سلامت اشاره کرد و اظهار داشت: برای تمرکز بر موضوعات خاص، میزهای تخصصی ذیل این ستادها تشکیل شدهاند که متشکل از جمعی از متخصصان است که در خصوص موضوع مربوطه به انجام کارهای مطالعاتی حکمرانی میپردازند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: مرکز رصد نیز به منظور انجام کارهای رصدی، تدوین سند راهبردی، سیاستهای اجرایی و عملیاتی و در نهایت ساختارسازی در صورت نیاز و راهبری دستگاههای مختلف برای اجراییسازی سند و نظارت، ارزیابی و اثرسنجی راهاندازی شده است.
حجتالاسلام خسروپناه با بیان اینکه تشکیل ستاد معمولا پس از تدوین سند صورت میگیرد اما در مورد اعتکاف به دلیل ویژگیها و اهمیت آن، تشکیل ستاد مقدم بر تدوین سند است، گفت: با توجه به سابقه و رشد اعتکاف در سالهای اخیر، به ویژه تجربه موفق قم و سایر نقاط کشور، تشکیل ستاد اعتکاف در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و ابلاغ شده است و این ستاد با استفاده از ظرفیتهای حکمرانی و مشارکت مردمی، در پی گسترش و تقویت فرهنگ اعتکاف است.
وی بر لزوم تدوین سند ملی اعتکاف تأکید کرد و افزود: در نقشه مهندسی فرهنگی، به موضوع اعتکاف اشاره شده و باید سند راهبردی مختصری برای آن تدوین شود. در این سند، وظایف دستگاههای مختلف نیز مشخص خواهد شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به وظایف میز اعتکاف گفت: میز اعتکاف باید به شناسایی خلأها، رصد، تدبیر و برنامهریزی برای گسترش اعتکاف در میان نوجوانان و جوانان بپردازد. همچنین نظارت بر اجرای سند و اثرسنجی هم داشته باشد.
حجتالاسلام خسروپناه همچنین به هماهنگی با سازمان تبلیغات اسلامی در خصوص اعضای میز اعتکاف اشاره و ابراز امیدواری کرد که این هماهنگی هرچه زودتر انجام شود.
وی با ذکر موفقیت سند مهدویت و ستاد مربوطه، به اهمیت مشارکت مسئولان در اعتکاف اشاره کرد و گفت: مشارکت مسئولان در اعتکاف، فرصت مناسبی برای خلوت و ارتباط با مردم است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان تجربیات شخصی خود از اعتکاف در دهه ۶۰ در دزفول تا مشارکت در اعتکاف نخبگان بنیاد ملی نخبگان در مسجد امام صادق (ع)، به افزایش استقبال از اعتکاف در سالهای اخیر اشاره کرد و آن را نشانهای از تاثیرگذاری مثبت این سنت حسنه در جامعه دانست.
>>تقویت نقشآفرینی مردمی در اعتکاف با برنامهریزی هوشمندانه و رویکرد نرمافزاری
رئیس ستاد مرکزی اعتکاف نیز در این جلسه با اشاره به سند راهبردی ۱۰ ساله اعتکاف و بیانات مقام معظم رهبری، بر نقشآفرینی مجموعههای مردمی در برگزاری و گسترش اعتکاف تأکید کرد و از تشکیل مؤسسه مطالعات راهبردی اعتکاف خبر داد.
حجتالاسلام والمسلمین سید محمدباقر تکیهای گفت: گسترش و نهادینهسازی معنویت و اخلاق در جامعه از طریق فراهم کردن شرایط لازم برای حضور حداکثری مشتاقان و مشارکت علاقهمندان به خادمی اعتکاف از اهداف اصلی این ستاد است.
وی افزود: نظامنامه فعالیت شوراهای راهبری اعتکاف در استانها و شهرستانها با نظارت نماینده ولی فقیه و ائمه جمعه تدوین شده است.
رئیس ستاد مرکزی اعتکاف با اشاره به برگزاری ۹ دوره هماندیشی ملی اعتکاف در مسجد مقدس جمکران، گفت: این هماندیشیها به الگویی برای برگزاری نشستهای هماندیشی و تصمیمسازی تبدیل شده است.
حجتالاسلام تکیهای از تلاش شوراهای راهبری اعتکاف استانها برای پشتیبانی، حسن برگزاری، آسیبزدایی و برنامهریزی هوشمندانه برای اعتکاف، گسترش آن در مساجد استانها و شهرستانها و تأمین برنامههای معنوی و فرهنگی مساجد محل اعتکاف خبر داد و به مشارکت حوزههای علمیه در این زمینه اشاره کرد.
وی با تأکید بر فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر نقشآفرینی بیشتر شوراهای راهبری اعتکاف و ستادهای مردمی برای اثربخشی معنویت اعتکاف در جامعه، به ویژه در میان جوانان و نوجوانان، گفت: از حدود یک میلیون و ۲۵۰ هزار معتکف در سال ۱۴۰۳، تقریباً یک میلیون نفر جوان و نوجوان بودهاند.
رئیس ستاد مرکزی اعتکاف در ادامه از تشکیل مؤسسه مطالعات راهبردی اعتکاف برای پشتیبانی علمی و فناورانه از برگزاری اعتکاف در داخل و خارج از کشور خبر داد و اظهار داشت: این مؤسسه شامل پژوهشکده، اندیشکده، مرکز رصد دادهپردازی و اطلاعات راهبردی، مرکز ترجمه و پشتیبانی محتوایی، مرکز فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی و مرکز طراحی و تولید محتوا خواهد بود.
وی تأکید کرد که این ستاد به دنبال بهرهگیری از ظرفیتهای همافزا در کشور و تقسیم کار است.
احمدی عضو شورای علمی اعتکاف نیز در این نشست با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص برنامهریزی هوشمندانه و تثبیت حالات معنوی معتکفین، از تدوین سند راهبردی، طرح نظام مسائل و موضوعات اعتکاف، اساسنامه میز اعتکاف و پیشنویس سند ملی اعتکاف خبر داد.
وی همچنین به برگزاری نشستهای تخصصی منطقهای و تهیه بستههای سیاستی با رویکرد نرمافزاری به اعتکاف اشاره کرد.
رضایی معاون رسانه و فضای مجازی ستاد مرکزی اعتکاف، نیز از راهاندازی پورتال جامع اعتکاف و قرارگاه رسانهای اعتکاف خبر داد و به اقدامات انجام شده در حوزه رسانه و فضای مجازی، از جمله تولید مستند «اعتکاف یکصد ساله» اشاره کرد.