به گزارش خبرنگار فرهنگی >>ایرنا، حوزه موسیقی یکی از عرصههای هنری کشورمان است که این هفته علاوه بر فعالیتهای جاری نهادهای فرهنگی و هنری در این حوزه، شاهد رویدادهای مختلف و ویژهای همچون درگذشت سعید غلامحسینپور نوازنده و سازنده ساز تار، انتصاب حمیدرضا نوربخش به عنوان سخنگوی ستاد اجرایی سند ملی موسیقی، برگزاری «شب حسین علیزاده» به بهانه انتشار اثر «دستگاههای موسیقی ایرانی»، ثبت مراسم «هزار دف پالنگان» در تقویم ملی رویدادهای گردشگری، برپایی نخستین نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان و گرامیداشت هفتادمین زادروز پرویز مشکاتیان بود که در این گزارش به آنها میپردازیم.
>>همصدایی علی پهلوان و کریس دی برگ در سیدنی
>>علی پهلوان خواننده، آهنگساز و از بنیانگذاران گروه موسیقی «آریان»، هشتم می ۲۰۲۵ (۱۸ اردیبهشت) به عنوان خواننده مهمان در کنسرت کریس دی برگ، هنرمند بینالمللی اهل ایرلند، در تالار اُپرا هاوس سیدنی به روی صحنه رفت.
در این برنامه ویژه، این دو هنرمند برای نخستینبار قطعه مشترک خود با عنوان «نوری تا ابدیت» را به صورت زنده اجرا کردند؛ اثری که در آلبوم چهارم گروه آریان منتشر شده اما پیشتر مجال اجرای صحنهای آن فراهم نشده بود. این اجرا با استقبال پرشور حاضران، اعم از مخاطبان ایرانی و غیرایرانی، همراه شد. از زمان ضبط این قطعه و ویدیوی آن، که در شهر لندن تهیه شده بود، شانزده سال میگذرد.
>>درگذشت نوازنده و سازنده تار
>>سعید غلامحسینپور نوازنده و سازنده ساز تار، ۲۰ اردیبهشت پس از تحمل یک دوره بیماری در ۵۲ سالگی درگذشت. مراسم تشییع و خاکسپاری این هنرمند ۲۲ اردیبهشت در قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) و مجلس یادبود او ۲۳ اردیبهشت در تالار همایش نیایش برگزار شد.
غلامحسینپور متولد ۲۰ شهریور ماه ۱۳۵۲ از اعضای کانون سازندگان ساز و نوازندگان سنتی خانه موسیقی ایران، سرپرست و نوازنده گروه چاوش بود که از سال ۱۳۷۸ کنسرتهای بسیاری برگزار کرد و در کشورهای مختلف اجرا داشت. آثار نقاشی و طراحی او نیز در قالب نمایشگاههای متعدد در ایران و دیگر کشورها به نمایش گذاشته شده است.
>>انتصاب سخنگوی ستاد اجرایی سند ملی موسیقی
پنجمین جلسه اعضای ستاد اجرایی سند ملی موسیقی کشور با حضور نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، بابک رضایی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام محمدعلی قربانی مدیر هنر و تبلیغ نوین معاونت تبلیغ و امور فرهنگی حوزه علمیه قم، احمد رمضی سرپرست مرکز موسیقی حوزه هنری انقلاب اسلامی، حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی، وحید آگاه دبیر کارگروه حقوقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مدیران در دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در این جلسه اعضای شرکتکننده بخشهای دیگر از سند ملی موسیقی و دیگر موارد و مسائل موسیقی کشور طی ماههای گذشته را مورد بررسی قرار دادند و به پیشنهاد معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای انتخاب یک سخنگو جهت انعکاس مصوبات و تصمیمات اتخاذ شده «ستاد اجرایی موسیقی کشور» در حوزههای رسانهای و افکار عمومی، >>حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی با اکثریت آرای اعضای شرکتکننده در جلسه به عنوان سخنگوی ستاد معرفی شد.
>>گردهمایی مدیران هنرستانهای هنرهای زیبای سراسر کشور
>>گردهمایی مدیران هنرستانهای هنرهای زیبای سراسر ۲۱ اردیبهشت طی سه نشست تخصصی به میزبانی دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدمصطفی آذرکیش معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش، محمدحسین اسماعیلی مدیرکل دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری، بابک رضایی مدیرکل دفتر موسیقی و جمعی از مسئولان در تالار رودکی برگزار شد.
تبیین سیاستها و رویکردهای دفتر آموزش در حوزههای آموزشی و پژوهشی هنرستانهای هنرهای زیبا و برگزاری جلسه پرسش و پاسخ با حضور مدیران هنرستانها در کارگروههای آموزشی، اعتباری، منابع انسانی و اداری از جمله موضوعاتی بودند که در نشست اول مطرح شد. تبادل نظر در موارد اعتباری و منابع انسانی و اداری (با ارائه مطلب مدیران منتخب هنرستانها) و بحث در موارد آموزشی نیز از جمله سرفصلهای نشست دوم بودند. در نشست سوم هم مسائل تخصصی و آموزشی، بحث و تبادل نظر با محوریت حفظ، توسعه و افزایش بهرهوری مسائل آموزشی و پرورشی مورد توجه قرار گرفت.
>>نشست «موسیقی در آینه نشر و چشمانداز آینده»
نشست تخصصی پاویون >>«هنرگان کتاب» سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با موضوع «موسیقی در آینه نشر و چشمانداز آینده» ۲۱ اردیبهشت با سخنرانی شهاب منا پژوهشگر و ناشر موسیقی برگزار شد.
این پژوهشگر و ناشر موسیقی با اشاره به رواج کتابهای زرد در این حوزه گفت: از حدود ۲۰ سال گذشته تاکنون، کتابهایی به نام موسیقی منتشر میشوند که نه مبنای علمی دارند و نه محتوای تازهای ارائه میدهند. این کتابها اغلب گردآوری آثار پراکندهاند و بیشتر به کارت ویزیتی برای معرفی مؤلف یا ناشر شباهت دارند تا اثری پژوهشی. متأسفانه برخی ناشران نیز برای افزایش تیراژ یا دلایل مالی، به انتشار این نوع کتابها دامن میزنند. علاوه بر این، مساله رعایت حقوق مؤلف نیز، نه فقط در کتابهای زرد بلکه در بسیاری از آثار پژوهشی و تاریخی نادیده گرفته میشود.
>>«در سوگ بندر»
کنسرت «در سوگ بندر» با نوازندگی کمانچه سهراب پورناظری و نوازندگی تار علی قمصری ۲۱ اردیبهشت به کوشش کانون ایرانشناسی دانشگاه تهران و با همکاری دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران در تالار فردوسی برگزار شد. پس از آن نیز نشست پرسش و پاسخ با این دو هنرمند برگزار شد.
در توضیح این رویداد آمده است: «این مراسم غم و موسیقی در همدردی با هموطنان آسیب دیده فاجعه دلخراش بندر شهید رجایی را به هم آمیخت تا با نواختن نغمههای محزون، مرهمی بر زخمهای دلها شویم.»
>>برگزاری نشست هماندیشی دومین جشنواره موسیقی خلاق
نخستین نشست هماندیشی هنرمندان موسیقی با مسئولان مدیریت شهری شاهینشهر اصفهان با حضور سعید ابریشمیراد شهردار شاهینشهر، گلجهان شکرزاده رئیس کمیسیون فرهنگی ورزشی شورای اسلامی این شهر، امید قبادی دبیر اجرایی و هنری جشنواره با هدف برنامهریزی دومین دوره جشنواره موسیقی خلاق برگزار شد.
در این نشست، سعید ابریشمیراد شهردار شاهینشهر با اشاره به برگزاری موفق نخستین جشنواره گفت: هدف ما از انتخاب عنوان «موسیقی خلاق» آن است که این رویداد بتواند محلی برای ظهور استعدادهای نو باشد. جشنوارهای که در آن حتی کسانی که تا پیش از این فرصتی برای بروز نداشتهاند بتوانند بدرخشند. از همین رو برنامه داریم نقش هنرمندان حاضر در دوره اول را در اجرای دوره دوم پررنگتر کنیم.
ابریشمیراد افزود: یکی از مهمترین اهداف ما تبدیل این جشنواره به مرجعی برای ثبت دانش موسیقی ایران است. در همین راستا، دبیرخانه دائمی جشنواره را راهاندازی میکنیم و با تأسیس پردیس موسیقی در دانشگاه عقیق، گام نخست در مسیر آموزش آکادمیک این هنر را برداشتیم. راهاندازی ارکستر ملی شاهینشهر یکی از دستاوردهای ارزشمند جشنواره موسیقی خلاق است. این موفقیت نشان میدهد حتی در شهری کوچک نیز میتوان مدعی خلق رویدادهایی ملی و ماندگار بود.
امید قبادی دبیر اجرایی و هنری جشنواره نیز بیان کرد: برگزاری جشنوارهای با عنوان موسیقی خلاق اقدام مهمی بود که شاهینشهر آغازگر آن شد. این جشنواره بستری فراهم کرد تا هنرمندان در هر رده سنی بتوانند هنر خود را عرضه کنند. این رویداد موجب شد بسیاری از شرکتکنندگان به جشنواره موسیقی فجر و تورهای هنری داخلی و خارجی دعوت شوند. همچنین پیشنهادهایی برای پیوستن این جشنواره به جشنواره موسیقی فجر مطرح شده است.
>>شب حسین علیزاده
هشتصد و چهل و یکمین شب بخارا، با عنوان «شب حسین علیزاده» آهنگساز و نوازنده پیشکسوت تار و سهتار به بهانه انتشار اثر «دستگاههای موسیقی ایرانی» ۲۲ اردیبهشت با حضور شخصیتها و اساتیدی همچون محمدرضا شفیعی کدکنی، کریستف رضاعی، مجید درخشانی، علی بوستان، مینا افتاده، بابک رضایی، پریسا پولادیان، هوشنگ مهر اردلان، محمد فاضلی، سیروس جمالی، بابک خضرائی، علی دهباشی، وحید حسینی همدان و کیوان فرزین با همکاری نشر کارمان، صندوق اعتباری هنر و فرهنگسرای نیاوران در حالی با حضور این هنرمند برگزار شد که سالن خلیج فارس و فضای باز این مجموعه مملو از علاقهمندان به این هنرمند و موسیقی اصیل ایران بود.
در این برنامه هوشنگ مهراردلان، محمد فاضلی، سیروس جمالی، بابک خضرایی، علی بوستان، علی دهباشی، وحید حسینی همدان و پریسا پولادیان نیز به سخنرانی پیرامون فعالیتهای هنری حسین علیزاده پرداختند. سخنرانی و اجرای تکنوازی حسین علیزاده، پس از سالها دوری از صحنه، پخش مستند «تحریر حریر» اثری از وحید حسینی همدان از دیگر بخشهای این برنامه بود.
>>اختتامیه «سرو ایرانی» و تجلیل از هنرمندان موسیقی
آیین اختتامیه دومین جایزه ملی آموزش هنر با عنوان>> «سرو ایرانی» ۲۲ اردیبهشت با حضور نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدحسین اسماعیلی مدیرکل دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری، محمد الهیاری مدیرعامل بنیاد فرهنگی هنری رودکی و جمعی از مسئولان و هنرمندان با اجرای سیدعباس سجادی و کارگردانی شاپور حاتمی در تالار رودکی برگزار شد.
در این آیین از سه مدیر و سه مربی برگزیده آموزشگاههای آزاد هنری با اهدای تندیس و جایزه «سرو ایرانی» تجلیل شد. همچنین در این آیین از مفاخر برجسته موسیقی؛ رشید وطندوست خواننده پیشکسوت و از چهرههای ماندگار موسیقی ایران، مجید کیانی مدرس موسیقی ایرانی، نوازنده سنتور و از چهرههای ماندگار این حوزه و ۶ هنرمند دیگر در حوزههای هنرهای تجسمی، نمایش و هنرهای سنتی تجلیل شد.
>>«هزار دف» در پالنگان
جشن بزرگ>> «هزار دف» ۲۳ اردیبهشت با حضور جمعیت قابل توجهی از علاقهمندان به موسیقی عرفانی، مسئولان، گردشگران، مردم محلی و دفنوازانی از استانهای مختلف کشور در روستای گردشگری پالنگان از توابع شهرستان کامیاران برگزار شد.
آیین هزار دف یکی از باشکوهترین رویدادهای فرهنگی و هنری استان کردستان است که برای سومین بار برگزار شد، در این آیین دفنوازان به صورت گروهی و یا انفرادی روی بام خانههای پلکانی پالنگان قرار گرفته و با رقص انگشتانشان بر روی دف، این روستای تاریخی و زیبا را عرفانی کردند.
مراسم >>«هزار دف پالنگان» در راستای اجرای راهبرد ساماندهی مقصدها و مسیرهای جدید گردشگری، ۲۲ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با شماره ۲۰۴۱۹۱۰۸۸ در سطح استانی به ثبت رسید و در تقویم ملی رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.
>>برپایی نخستین نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان
>>نخستین نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان با هدف ایجاد فضایی نو برای معرفی ظرفیتها و توانمندیهای این حوزه به همت گروه «ترنج» با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ریاست جلال ذکایی و مدیریت اجرایی مجید پریخواه ۲۳ اردیبهشت در مرکز آفرینشهای فرهنگی، هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان افتتاح شد و تا امروز ( ۲۶ اردیبهشت) ادامه دارد.
در این نمایشگاه ۴۰ مجموعه فعال شامل تولیدکنندگان و عرضهکنندگان سازها، آموزشگاههای موسیقی حوزه کودک و نوجوان، مراکز پژوهشی موسیقی، ناشران آثار موسیقی و کتابهای موسیقی کودک و نوجوان حضور دارند.
>>نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان ۲۴ اردیبهشت به دلیل رعایت نشدن حجاب و شئونات اسلامی توسط واحد حراست مرکز آفرینشهای فرهنگی، هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پلمپ شد و ۲۵ اردیبهشت مسئولان نمایشگاه و مسئولان حراست کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان جلسهای را برگزار کردند و در این جلسه نکات و تذکراتی در رابطه با حجاب و رعایت نشدن شئونات مطرح شد که با پیگیری و مذاکرات مشکلات مربوطه حل شد و نمایشگاه فک پلمپ شد و به فعالیت خود ادامه داد.
بابک رضایی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۲۵ اردیبهشت با حضور در نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان از روند برگزاری این رویداد بازدید کرد. در این بازدید جلال ذکایی رییس نمایشگاه موسیقی کودک، مجید پریخواه معاون اجرایی، محمد اطیابی رییس انجمن صنفی هنرمندان موسیقی کشور و رضا مهدوی مشاور هنری نمایشگاه نیز حضور داشتند.
>>آیین یادمان ناصر شکرایی در خانه سینما
آیین یادبود و بزرگداشت>> زندهیاد ناصر شکرایی موسیقیدان، آهنگساز و مدرس موسیقی، ۲۴ اردیبهشت با حضور هنرمندانی همچون علیاکبر شکارچی، کیومرث پیرگلو، ناصر فلاحی، محمد میرزمانی، بیتا بهشتیان و هاله مترجم به همت کانون آهنگسازان سینمای ایران و اجرای محمدمهدی گورنگی آهنگساز و از اعضای این کانون در خانه سینما برگزار شد و هر یک از هنرمندان از منظری به زندگی، منش و کارنامه هنری زندهیاد شکرایی پرداختند. شکرایی راد هفته گذشته در ۶۹ سالگی و در سکوت خبری دار فانی را وداع گفت و ۱۲ اردیبهشت به خاک سپرده شد.
>>گرامیداشت هفتادمین زادروز پرویز مشکاتیان
کنسرت>> «بر سریر نغمه» ۲۴ اردیبهشت در گرامیداشت هفتادمین زادروز زندهیاد پرویز مشکاتیان آهنگساز، موسیقیدان، استاد دانشگاه، پژوهشگر و نوازنده سنتور توسط خانواده این هنرمند فقید با مشارکت بنیاد رودکی و همراهی گروه موسیقی ایرانی «همنوازان وَداد» به سرپرستی کیارش داودی با خوانندگی مجتبی عسگری و پوریا اخواص در تالار وحدت برگزار شد.
این آیین برخلاف برنامههای مرسوم نکوداشت هنرمندان موسیقی و سخنرانیهای متعدد، به اجرای نغمهها و آثار ماندگار زندهیاد مشکاتیان اختصاص داشت و یادآور شکوه موسیقی اصیل ایرانی بود که با استقبال قابل توجه مخاطبان نیز مواجه شد.
همایون شجریان، آوا مشکاتیان فرزند زندهیاد پرویز مشکاتیان، حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی، محمد الهیاری مدیرعامل، امیرعباس ستایشگر معاون آفرینشهای فرهنگی هنری بنیاد فرهنگی هنری رودکی، مظفر شفیعی، مهدی آذرسینا، بهرام ساعد، فرخ مظاهری، زیدالله طلوعی، آرش فرهنگفر و سیدعباس سجادی از میهمانان ویژه این رویداد بودند.
>>تغییر زمان برگزاری مسترکلاس آموزش پیانو
زمان برگزاری مسترکلاس «بررسی تاثیرات آموزش پیانو از صفر تا استانداردهای بینالمللی» با تدریس کلارا بوکوچاوا در پی درخواست متقاضیان تغییر کرد و بر این اساس این دوره طی دو جلسه به صورت حضوری و آنلاین، جمعه و شنبه ( ۳۰ و ۳۱ خرداد) برگزار خواهد شد.
طی این دو جلسه، بوکوچاوا در ادامه مسترکلاس پیشین که در ارتباط با تربیت هنرجویان از صفر تا استانداردهای بینالمللی بود، میزان پیشرفت شرکتکنندگان خردسال طی مدت دو ماه و نیم که در مستر کلاس قبلی نواختند را بررسی کرده و قدم به قدم با همراهی شرکتکنندگان به تدریس تمامی نکات مهم در قطعات مختلف با متد روسی میپردازد.
>>فراخوانی برای همکاری با فستیوالهای فرهنگی بومی و محلی
پلتفرمهای فیدیبو و جاباما که فروردین سال ۱۴۰۴ فستیوال موسیقی فیوژن را با حضور گروههای موسیقی از چند شهر و فرهنگ ایران در تهران برگزار کردند، در فراخوانی حمایت خود را از برگزاری فستیوالهای فرهنگیِ بومی و محلی اعلام کردند.
بر این اساس تیمهای اجرایی و برگزارکنندگان رویدادهای محلی و مردمی میتوانند درخواست همکاری خود را با معرفی، پیشینه، فایل نمونه اجرا و مشخصات موضوع؛ فستیوال موسیقی و فرهنگ - نام شهر و متن؛ شامل معرفی کوتاه از ظرفیتها و توانمندیهای اجرایی، پیشینه فعالیت، فایل تصویری نمونه اجرا (در صورت وجود)، نام و شماره تماس به پستهای الکترونیک festivals@jabama.com یا festivals@fidibo.com ارسال کنند.
در بخشی از متن این فراخوان آمده است: «موسیقی و فرهنگ، تار و پود درهمتنیده هویت ماست. چه نوای دلنشین موسیقی از دل کوههای زاگرس برخیزد، چه آیینهای باشکوه در سواحل جنوب جان بگیرد، همه اینها عناصری جداییناپذیر از سرزمینمان و حافظ روح زنده ایران در هر گوشه و کنار است. در زمانی که نیاز به شادی، همدلی و تجربههای جمعی بیش از پیش احساس میشود، فیدیبو و جاباما تصمیم گرفتهاند با همراهی هنرمندان و تیمهای اجرایی از هر شهر و دیار، رویدادی نو خلق کنند: فستیوال فرهنگ و موسیقی در ایران.این یک فراخوان برای همراهی با پروژهای به وسعت ایران و وصل کردن دوباره مردم با تجربههای زنده فرهنگیست؛ اگر شما از فعالان فرهنگی، تیمهای اجرایی و برگزارکنندگان رویدادهای محلی و مردمی هستید، ما مشتاق همکاری با شما هستیم.»
>>اجرای گروه موسیقی «شهپر» در گرامیداشت روز فردوسی
ویژهبرنامه گرامیداشت روز فردوسی پنجشنبه (۲۵ اردیبهشت) با اجرای گروه موسیقی «شهپر» به سرپرستی و خوانندگی محسن مرعشی و قطعاتی با محوریت داستانهای شاهنامه در برج آزادی برگزار شد.
عرفان پرقوه (تنظیمکننده و رهبر گروه، گیتاربیس و فلوت)، مهران منفرد (گیتارالکتریک)، تورنگ سلیمانی (سازهای کوبهای)، هومان حیدری (سنتور)، طاهر اباذری (تار)، محسن مرعشی (انتخاب اشعار، آهنگساز و نوازنده تنبور)، جلال خالقی مطلق (نظارت و تصحیح اشعار) از نوازندگان و هنرمندان این گروه بودند.
همچنین شعرخوانی، نمایشگاههای تجسمی، نقالی و پردهخوانی، کارگاههای تجسمی و نشستی با سخنرانی ابوالقاسم اسماعیلپور، زاگرس زند و مریم دارا با مدیریت مهدی حیدری و اجرای مسعود فروتن از دیگر بخشهای این ویژه برنامه بودند که با همکاری بنیاد رودکی و مجموعه فرهنگی برج آزادی برگزار شد.
کنسرتهای «شبهای هنرستان موسیقی پسران» (هنرستان موسیقی پسران تهران) ۲۰ تا ۲۳ اردیبهشت با اجراهای مختلف تکنوازی، گروهنوازی و ارکسترهای هنرستان در تالار رودکی، ارکستر «آوام» به سرپرستی سینا خیرآبادی ۲۱ تا ۲۳ اردیبهشت در تالار وحدت، گروه موسیقی «زندهرود» به سرپرستی، آهنگسازی، نوازندگی سهتار و خوانندگی بارمان امیری، نوازندگی شاهین دادویی (سنتور)، کامران سرابی (کمانچه)، محسن ایروانفر (نی)، آرش جمشیدی (تنبک)، مهدی نظامدوست (عود)، سیروان شعبانی (تار) و حمید خدادادی (بمتار) و اجرای قطعههای «گل آفتابگردان»، «چهارمضراب اصفهان»، آواز و نی در بیات شیراز، «پگاه»، «بوم سپند»، «ای وای وطن وای»، «چشم گویا» و «رِنگ اصفهان» ۲۴ اردیبهشت و گروه کُر «هفتشهر عشق در دیوان شمس» به رهبری حمید عسکری و خوانندگی نادر مولایی ۲۵ اردیبهشت در تالار رودکی از دیگر برنامههای موسیقایی در این هفته بودند.