شنبه، 27 اردیبهشت، 1404

نویسنده عمانی: «رمان» در عمان نوظهور است

به گزارش گروه فرهنگی >>ایرنا از ستاد خبری سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نشست فرهنگی زنان، قصه‌ها، سرزمین‌ها، جمعه (۲۶ اردیبهشت) با حضور نسیم مرعشی، نویسنده و برنده جایزه ادبی جلال آل‌احمد و جوخا الحارث، نویسنده عمانی و برنده جایزه ادبی من بوکر در سرای ادبیات سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

نسیم مرعشی، نویسنده با اشاره به گپ‌وگفتی که پیش از برگزاری این رویداد با جوخا الحارثی، نویسنده عمانی داشت، گفت: وجه اشتراک ما این است که هر دو، نویسنده زن از خاورمیانه هستیم و بیشتر در مورد مسائل نویسندگان در ایران و عمان و نگاه غربی‌ها به ادبیات خاورمیانه صحبت کردیم.

وی با اشاره به اینکه در ایران دید خوبی به نویسندگان زن نسل جدید نبوده اما آنها با تلاش توانسته‌اند مسیر خود را باز کنند، افزود: وضعیت زنان نویسنده را از زنان جامعه جدا نمی دانم، زنان برای انجام هر کاری و رسیدن به موفقیت، همیشه مجبور به تلاش بیشتری نسبت به مردان بوده‌اند.

مرعشی اضافه کرد: در حوزه نویسندگی نیز مشکلات زیادی را به عنوان یک زن تجربه کرده‌ام، در این حوزه نیز تلاش برای نادیده گرفتن زنان از سوی مردان همیشه وجود داشته است. اما این اواخر به دلیل قدرت و تلاش زنان در ایران، وضعیت کمی رو به رشد و بهبود بوده است.

همچنین این نویسنده درخصوص سوژه‌های داستان‌های خود توضیح داد: بخشی از شخصیت‌های رمان‌هایم را از وجود خودم یا اطرافیانم الهام می‌گیرم، بخش زیادی از آن‌ها نیز تخیلی‌اند. فرم‌های چند صدایی و روایت نسل خودم نیز در نگارش داستان‌هایم، مورد توجه‌ام قرار می‌گیرد.


جوخا الحارثی، نیز با اشاره به اینکه برای اولین بار است که به تهران سفر کرده، گفت: یکی سرسبزی و درختان زیاد شهر تهران برایم جذاب بود و دیگر اینکه در این مدت به کافه‌ها رفتم و دیدم مردم چقدر کتابخوان هستند.


وی از تجربه خود به عنوان یک زن نویسنده بودن، در عمان گفت و تصریح کرد: توجه نشدن به نویسندگان زن یک امر طبیعی است و فقط به خاورمیانه هم مربوط نمی‌شود. در تمام دنیا این نگاه وجود دارد، زمانی این مشکل، آنقدر زیاد بود که در دنیا، نویسندگان زن، آثار خود را با نام مستعار یا نام مردان منتشر می‌کردند.

>>نویسندگان زن در عمان پیشرو بوده‌اند
الحارثی افزود: درعمان زنان زیادی در مورد مسائل عمومی شعر می‌گفتند، اما به مسائل فردی در آثار خود نمی‌پرداختند. شعر در عمان سابقه طولانی داشته است. ولی در خصوص رمان، مساله فرق می‌کند. رمان در عمان نوظهور است، سابقه کمی دارد و عمر آن به حدود ۴۰ سال می‌رسد.

وی ادامه داد: با این حال در عمان، نویسندگان زن همیشه پیشرو بوده‌اند. اینگونه نبود که اول مردها رمان را ارائه بدهند و زن‌ها بعد از آنها به میدان بیایند. بنابراین زنان نویسنده در عمان مورد احترام‌اند و از جایگاه ویژه ای برخوردارند. البته این موضوع، به این معنی نیست که آن‌ها مشکلاتی ندارند. بعضی از خواننده‌ها به دلیل وسایل ارتباط جمعی، بخشی کوچکی از متن داستان که شاید ایرادی داشته باشد را منتشر می‌کنند تا از این راه به زنان نویسنده حمله کنند و کل تلاش و اثر آن زن را نادیده می‌گیرند.

نسیم مرعشی، با کتاب «پاییز فصل آخر سال» برنده جایزه ادبی جلال آل‌احمد شد. «هرس» نام کتاب دیگری از مرعشی است. همچنین جوخه الحارثی، نویسنده عمانی با نگارش رمان اجرام آسمانی برنده جایزه جهانی من بوکر شده است. او اولین نویسنده عمان است که آثارش به انگلیسی ترجمه می‌شود. این کتاب در ترجمه فارسی با عنوان «دختران مهتاب» در ایران منتشر شده است.

سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت‌ ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی امام خمینی (ره) در حال برگزاری است. هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه >>book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقه‌مندان فراهم کرده است.

13 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها