>>به گزارش ایرنا، از ساعات اولیه صبح امروز جاده کامیاران به سمت روستای هدف گردشگری پالنگان مملو از جمعیت مشتاقی از سراسر کشور بود که کیلومترها راه پیموده بودند تا در مراسم زیبای فرهنگی و عرفانی هزار دف حضور پیدا کنند.
وارد روستا که شدیم، کوچههای سنگی، پشت بام خانههای پلکانی، پل و رودخانه خروشانی که از وسط روستا می گذرد، لبریز از جمعیت زنان، مردان، جوانان و نوجوانانی بود که با لباسهای رنگی و چشمانی مشتاق منتظر هنرنمایی دف نوازان ایران زمین بودند.
با شروع برنامه، دفنوازان که از سراسر کشور و حتی خارج از کشور حضور داشتند با در دست داشتن دف بر بام خانههای پلکانی روستا ایستادند، همنوا و همصدا نوای دف سر دادند و شور و شوقی وصف ناپذیر به مراسم بخشیدند.
این آیین باشکوه امروزه شهرت جهانی پیدا کرده است و علاقمندان به دف و دف نوازی از همان سال گذشته که دومین دوره آن برگزار شد در انتظار برگزاری این دوره نیز بودند.
یکی از نمادهای زیبای این جشن فرهنگی و معنوی که برای همیشه در ذهن گردشگران باقی می ماند، پوشیدن لباسهای یکرنگ و یک شکل گروههای دفنواز و پخش شدن آنان در نقطه نقطه روستا است.
دف نوازان متشکل از زن و مرد و دختر و پسر با لباسهای کردی روی پشتبامها، پلههای سنگی، کنار رودخانه خروشان روستا، روی پل و حتی جلوی پنجره خانهها، دف در دست ایستاده و هنرمندانه انگشتانشان را بر روی این ساز کوبهای می رقصانند و چشم تماشاگران را به هنرنمایی خود خیره میکنند.
آیین معنوی هزار دف پس از چندین اجرای زیبای دف نوازان و طنین نوای یاالله و یارسولالله در روستا به پایان رسید.
پس از اعلام اتمام رسمی برنامه توسط مجری، جمعیت حاضر در هر نقطهای از روستا که قرار داشتند، با چرخاندن دستمالهایی در هوا، به اجرای رقص کردی پرداختند و شور و هیجانی وصف ناشدنی در روستا ایجاد کردند.
پس از دقایقی اجرای رقص کردی نیز پایان یافت و مهمانان همراه با خانواده، دوستان و یا هم گروهی هایشان به آلاچیقهای روستا رفتند تا با خوردن کباب ماهی، علاوه بر طبیعت بکر و زیبا، مزه ماهی پالنگان را نیز فراموش نکنند.
در بین اجراهای دف نوازان معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان به عنوان تنها سخنران دقایقی بر روی سن قرار گرفت.
هزار دف زمینهای برای ثبت جهانی پالنگان
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان در این آیین اظهار کرد: برگزاری جشنوارە هزار دف میتواند بە ثبت جهانی پالنگان کمک کند
علی اکبر ورمقانی افزود: تمام تلاش ما ثبت جهانی پالنگان است و امید میرود سومین دوره آیین هزار دف زمینهساز ثبت جهانی این روستای تاریخی و گردشگری شود.
وی با اشاره به تلاشهای سه ساله در آماده سازی شرایط و برگزاری مراسم هزار دف در پالنگان،گفت: برنامهریزی بلند مدت برای ادامه برگزاری این مراسم آیینی در سایر روستاهای استان داریم و تلاش میکنیم این امر را محقق کنیم.
معاون سیاسی، امنیتی استاندار کردستان اضافه کرد: دف در میان مردمان مناطق کردنشین از قداست بالایی برخوردار است، به گونهای که اگر در مراسمهای سنتی و آیینی پاره شود، می گویند"دف شهید شده است".
وی با بیان اینکه کردستان، استان فرهنگ و تمدن با مردمانی بامعرفت و اصیل است، گفت: کردستان نمادی از ایران است و ما مردم کرد به ایرانی بودنمان افتخار میکنیم و امیدواریم این مراسمها زمینهای برای آشنایی مردم سایر نقاط کشو و خارج از کشور با فرهنگ مردمان کرد باشد.
دف یکی از سازهای کوبهای در موسیقی ایرانی است که شامل حلقهای چوبی است که پوست نازکی بر آن کشیدهاند و با ضربههای انگشت مینوازند.
این ساز از سازهای ضربی ایرانی شبیه به دایره ولی بزرگتر از آن و با صدای بمتر است و در دوره اسلامی ایران، این ساز برای پشتیبانی از ساز و حفظ وزن به کار میرفته است و رکن اصلی مجالس، محافل اهل ذوق و عرفان بوده و برای آنکه طنین بهتری داشته باشد روی دف پوست آهو میکشیدند.
روستای پالنگان که به بهشت پلکانی کردستان شناخته می شود، یکی از روستاهای هدف گردشگری از توابع شهرستان کامیاران با طبیعت زیبا و موقعیت جغرافیایی منحصربفرد است که در مسیر جهانی شدن قرار گرفته است.
ویژگیهای منحصربفرد این روستا موجب شد که از میان ۱۵۰ روستای کشور که برای جهانی شدن به سازمان جهانی گردشگری معرفی شد در بین هشت روستای دارای شرایط جهانی شدن قرار بگیرد.
روستای پالنگان یکی از روستاهای دیدنی شهرستان کامیاران است، این روستا از سنندج مرکز استان کردستان ۱۲۷ کیلومتر فاصله دارد، فاصله بین کامیاران و روستای پالنگان نیز حدود ۵۷ کیلومتر محاسبه شده است.