چهارشنبه، 24 اردیبهشت، 1404

امیرخانی: انتشار اسناد مرتبط با خلیج فارس/ ساختمان سی تیر را تحویل گرفتیم+ فیلم

>> class="icon-download text-success">> دریافت >>21 MB

غلامرضا امیرخانی با حضور در غرفه >>ایرنا در سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، با اشاره روز ملی خلیج فارس (۱۰ اردیبهشت) و مباحث سیاسی که اخیرا در زمینه نام این پهنه گسترده دریایی رخ داده است، گفت: روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی چند نقشه ارزشمند تاریخی نفیس از خلیج فارس را اخیرا به نمایش گذاشت که شامل همه نقشه‌هایی است که عنوان خلیج فارس را در خود دارد. نقشه ایران و قفقاز، نقشه ایران و ماوراء النهر، نقشه ایران و افغانستان و کشورهای عربی که همه آن‌ها بر نام خلیج فارس تأکید دارد. حالا با اصطلاحات مثلاً لاتینی «Sinus Persicus» یا فرانسوی یا به انگلیسی «Persian Gulf» یا به عربی «الخلیج الفارسی» و دیگر زبان ها.

وی افزود: سازمان‌ها و نهادهای دیگر مانند دانشگاه تهران و دانشگاه الزهرا هم کارهای قابل توجهی انجام داده است. همایش‌هایی هم در این دو دانشگاه برگزار شد و می‌شود.

امیرخانی گفت: بنیاد ایران شناسی ۲۰ سال پیش کار بسیار ارزشمندی به نام «وصف خلیج فارس در نقشه‌های تاریخی» انجام داد که عده‌ای از استادان نتیجه تحقیقات خود را در زمان مدیریت مرحوم دکتر حسن حبیبی منتشر کردند. سازمان اسناد و کتابخانه ملی هم بخشی از این گنجینه‌ها را در اختیار دارد و این‌ اسناد در آینده بیش از پیش عرضه خواهد شد.

>>تحویل ساختمان قدیمی کتابخانه ملی

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، درباره ساختمان قدیمی در خیابان سی تیر که متعلق به کتابخانه ملی است و مدتی در اجاره وزارت علوم و محل استقرار موزه ملی علوم و فناوری، گفت: این ساختمان را سه هفته است تحویل گرفتیم و مشغول تعمیرات اساسی در آن هستیم. این ساختمان ۹۰ سال پیش ساخته شده است و کارهای زیادی باید آنجا صورت گیرد.

وی افزود: امیدواریم در چند ماه آینده ساختمان را آماده بهره‌برداری کنیم، باید از مساعدت شخص حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای تحویل ساختمان تشکر کنم.

رئیس این نهاد در پاسخ به دگرگونی در روند عضویت در کتابخانه ملی در دوره مدیریت قبلی گفت: ابتدا باید بگویم این نحوه عضوگیری قابل دفاع نیست و مایه شرمندگی شده است. زیرا کتابخانه ملی برای همه مردم ایران است و هر کسی، با هر مدرکی و هر دانشی باید بتواند از آن استفاده کند و حتی برای غیرایرانی‌ها نیز قابل استفاده باشد.

>>نیاز شماری از مراجعان کتابخانه ملی به قرائت‌خانه

وی افزود: با این حال با محدودیت‌هایی که ما نه از این زمان، از ساختمان سی تیر، در دهه ۷۰ اعمال کرده بودیم به این خاطر بود که فضا و امکانات گنجایش لازم را نداشت، اکنون هم ما این مشکل را داریم و برای همین شرط مدرک گذاشته شده است که واقعاً اقدام تسکین بخش بوده و از نظر اصولی غیر قابل دفاع است. اما از جانب بعضی از خود همین مراجعان اعتراضات دریافت کردیم که چرا کتابخانه ملی شلوغ است.

امیرخانی با اشاره به دوران مدیریت پیشین گفت: قبلا شرط گذاشته بودند کسانی که مدرک ارشدشان را گرفته باشند می‌توانند عضو کتابخانه شوند اما این شرط را برداشتیم به قانون پیش از آن برگشتیم که دانشجوی ارشد می‌تواند از کتابخانه ملی استفاده کند و نکته دیگری که روی آن تأکید کردیم این که هر کسی با هر مدرکی اگر یک مقاله یا کتاب نوشته یا تصحیح یا ترجمه کرده است یا اهل قلم و پژوهش است، می‌تواند از کتابخانه ملی استفاده کند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی اضافه کرد: بخشی از مراجعان ما که کم هم نیستند، نیازی به منابع کتابخانه ملی ندارند و به دنبال فضای استاندارد برای مطالعه می‌گردند، یک سالن مطالعه با نور استاندارد، دمای استاندارد، محیط خوب، میز مطالعه مناسب و غیره، مراجعان بیشتر دنبال چنین مکانی هستند که تهران پایتخت ایران با جمعیت چند میلیونی ندارد.

وی گفت: چنین فضایی یعنی کتابخانه عمومی؛ اما سوال این است نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اکنون چند کتابخانه استاندارد در تهران دارد؟ البته آن‌ها هم تقصیری هم ندارند. به هر حال با توجه به همین شرایط ما با کمال افتخار در خدمت مراجعان هستیم.

امیرخانی با بیان این که کتابخانه ملی ایران بیشترین ساعت کار را در میان همه کتابخانه‌های عمومی جهان دارد، اظهار داشت: ما از ۸ صبح تا ۱۲ شب در ۳۶۲ روز از سال خدمات ارائه می‌کنیم که هیچ کتابخانه ملی در دنیا این گونه کار نمی‌کند؛ اما باز هم تأکید می‌کنم کتابخانه‌های ملی در دنیا قرائت نیستند.

سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی امام خمینی (ره) در حال برگزاری است. این دوره از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در فضای مسقف نزدیک به ۷۵ هزار متر مربع در مصلی امام خمینی (ره) برگزار می‌شود.

در نمایشگاه کتاب سال جاری دو فضای دو هزار مترمربعی در دو سوی گنبدخانه مصلی برای بخش ناشران آموزشی تدارک‌ دیده‌ شده است. بخش کودک‌ونوجوان نیز در زیرزمین شبستان شرقی با فضایی بالغ بر ۲۰ هزارمترمربع برپا خواهد شد.

هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه >>book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقه‌مندان مهیا می‌کند.

19 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها