به گزارش بامداد سه شنبه >>ایرنا، «مهند مصطفی» در مقالهای که توسط مرکز اطلاعرسانی فلسطین منتشر شد، افزود: این توافق غیر منتظره که بدون هماهنگی با رژیم اشغالگر اسرائیل و از طریق مذاکرات مستقیم میان واشنگتن و حماس حاصل شد، به منزله دومین تجربه آمریکا در گفتوگو با گروههای غیردولتی در خاورمیانه است. تجربهای مشابه با توافق پیشین آمریکا با جنبش انصارالله یمن که با هدف تأمین منافع راهبردی واشنگتن در منطقه صورت گرفت.
وی افزود: در هر دو مورد، منافع رژیم صهیونیستی عملاً نادیده گرفته شده است. در توافق با یمنیها، موضوع توقف حملات موشکی به اراضی اشغالی یا آزادی ناوبری کشتیهای رژیم صهیونیستی مورد توجه قرار نگرفت و در توافق با حماس نیز هیچ صحبتی از آزادی سایر اسرای صهیونیست نشده است، در حالی که کمکهای بشردوستانه به غزه جزئی از این توافق است.
این اتفاقات نشانگر اولویت یافتن منافع آمریکا بر منافع متحد دیرینهاش در منطقه است. پیش از این نیز نشانههایی از این روند دیده شده بود؛ از جمله آغاز گفتوگوهای واشنگتن با تهران، تغییر مواضع آمریکا در قبال پرونده سوریه و تمایل دونالد ترامپ به نقشآفرینی ترکیه در شمال سوریه به جای رژیم صهیونیستی.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: تلآویو گمان میکرد که منافعش در سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه همسنگ منافع ایالات متحده خواهد بود. اما اکنون با این واقعیت مواجه شده که اولویت با منافع واشنگتن است، حتی اگر با خواستههای این رژیم در تضاد باشد.
از دیدگاه محافل سیاسی اسرائیلی، این توافق نهتنها شکست، بلکه فاجعهای دیپلماتیک محسوب میشود. یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون، این توافق را بهصراحت چنین توصیف کرده است. این دومین باری است که آمریکا وارد مذاکره با حماس میشود. بار نخست، با وساطت «آدام بوهلر» فرستاده ویژه آمریکا در امور اسرا صورت گرفت که با اعتراض شدید رژیم صهیونیستی همراه شد و در نهایت به کنارهگیری بوهلر منتهی گردید. اما این بار، مذاکرات به شکلی مؤثر و بدون اطلاع این رژیم انجام شد و نتیجه نیز داشت.
مهند مصطفی، این توافق را دارای چند پیامد مهم دانست و شکستن انسداد سیاسی و نظامی در غزه را از جمله این پیامدها بیان کرد.
وی افزود: رژیم صهیونیستی تاکنون از هرگونه گفتوگو برای آتشبس یا پایان جنگ سر باز زده و تنها طرح پیشنهادی خود را معتبر دانسته است اما این توافق میتواند راه را برای آغاز مذاکراتی تازه هموار کند که بر اساس شروطی متفاوت با شروط تلآویو صورت گیرد و عملاً مسیر عملیات نظامی را متوقف کند.
>>فروپاشی ابزار فشار «اسرائیل»: محاصره و گرسنگی
این کارشناس مسائل بین المللی ادامه داد: رژیم اشغالگر اسرائیل با بهکارگیری سیاست «گرسنگی سازمانیافته» تلاش دارد حماس را به پذیرش آتشبس و آزادی بخشی از اسرا تحت شرایطی محدود وادار کند اما با این توافق، این ابزار فشار بیاثر شد. از آغاز ماه مارس، این رژیم با قطع کمکهای غذایی و دارویی، به دنبال دستیابی به توافقی بود که فقط شامل آزادی نیمی از اسرا، در کنار آتشبس ۴۰ روزه بدون تعهد به توقف جنگ و خروج نیروها از غزه باشد. با این حال، مذاکرات آمریکا و حماس توانست بدون نیاز به این فشارها، به آزادی یک اسیر بیانجامد.
>>خدشه به سیاستهای اعلامی و اجرایی کابینه رژیم صهیونیستی
وی افزود: دولت نتانیاهو که عملیات نظامی و محاصره غزه را تنها راه تحقق اهداف خود معرفی کرده بود، اکنون با تناقضی آشکار روبهرو شده است. تلاشهای چندینماهه برای واداشتن حماس به امتیازدهی از طریق محاصره بینتیجه بوده است، در حالی که یک گفتوگوی مستقیم و بدون خشونت توانسته به موفقیت منجر شود.
مهند مصطفی، تأثیر این تحولات را فقط در سطح سیاست خارجی ندانست و افزود: بلکه دامنه آن به داخل رژیم صهیونیستی نیز کشیده خواهد شد. شکافهای درون کابینه و نارضایتی اجتماعی، بهویژه از سیاستهایی که رژیم اسرائیل را به عامل ویرانی کور و بیاعتنا به حقوق بشر در جهان تبدیل کردهاند، تشدید خواهد شد. واکنشهای جهانی به سیاست اخلاقی جلوه دادن گرسنگی و کشتار غیرنظامیان فلسطینی، چهرهای مخدوش از این رژیم در محافل بینالمللی ترسیم کرده که با ادعاهای آمریکا در زمینه صلح، توسعه و ثبات منطقه ناسازگار است.
به گفته وی، در این شرایط، نتانیاهو با چالش بزرگتری نیز روبهروست زیرا او در مقابل دونالد ترامپ هیچ ابزار فشاری در اختیار ندارد. در دورههای پیشین نخستوزیریاش، هرگاه با رئیسجمهور دموکراتی چون کلینتون، اوباما یا بایدن به مشکل میخورد، با تکیه بر کنگره جمهوریخواه سعی در خنثیسازی فشارها داشت اما حالا با رئیسجمهوری مواجه است که همحزبیاش است و از او انتظار همراهی دارد.
این کارشناس مسائل بین المللی اضافه کرد: تنها راهکار باقیمانده برای نتانیاهو این است که بتواند آمریکا را قانع کند به پیشنهاد اولیه رژیم صهیونیستی مبنی بر آزادی پنج اسیر زنده در برابر آتشبس و آغاز گفتوگوها درباره آینده سیاسی غزه بازگردد.
وی اظهارداشت: موفقیت در این زمینه شاید بتواند بصورت موقت انسجام کابینه او را حفظ کند، بدون آنکه مجبور به توسعه عملیات نظامی شود؛ عملیاتی که بیش از همه مورد حمایت راستگرایان تندرو و مذهبی در ائتلاف حاکم است. در غیر این صورت، نتانیاهو با دو گزینه دشوار «یا توقف جنگ و پذیرش فروپاشی کابینه» و یا «ادامه جنگ و ورود به رویارویی مستقیم با ترامپ» روبهرو خواهد بود.
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) روز دوشنبه در بیانیهای از آزادی «عیدان الکساندر» اسیر نظامی صهیونیست دارای تابعیت آمریکا توسط گردانهای عزالدین قسام شاخه نظامی این جنبش خبر داد و اکید کرد: پس از تماسها با دولت آمریکا در راستای تلاشهای طرفهای میانجی برای برقراری آتشبس، بازگشایی گذرگاههای مرزی و ارسال کمکهای بشردوستانه برای مردم نوار غزه، گردانهای القسام اندکی پیش «عیدان الکساندر» اسیر نظامی صهیونیست دارای تابعیت آمریکا را آزاد کرد.
حماس تاکید کرد: این اقدام پس از تماسهای مهمی انجام گرفت که حماس در این زمینه رویکردی مثبت و انعطافپذیری بالایی نشان داد.
این جنبش مبارز فلسطینی افزود: ما تأکید میکنیم که مذاکرات جدی و مسئولانه نتایج مثبتی در آزادی اسرا به همراه دارد، اما ادامه تجاوزات تنها باعث طولانی شدن درد و رنج آنها شده و حتی ممکن است جانشان را بگیرد.
حماس در این بیانیه، آمادگی خود را برای آغاز فوری مذاکرات برای دستیابی به یک توافق فراگیر برای آتشبس دائمی، خروج ارتش رژیم صهیونیستی از نوار غزه، پایان محاصره این منطقه، تبادل اسرا و بازسازی آن اعلام کرده است.
جنبش حماس همچنین از دولت ترامپ خواست که به تلاشهایش برای پایان دادن به این جنگ وحشیانه که نتانیاهوی جنایتکار جنگی علیه کودکان، زنان و غیرنظامیان بیدفاع در نوار غزه به راه انداخته است را ادامه دهد.