یک شرکت دانشبنیان فعال در حوزه پزشکی مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با طراحی و تولید دستگاه الکتروشوک خودکار توانسته است به احیای بیمارانی که دچار ایست ناگهانی قلبی میشوند و معمولا در خارج از محیط بیمارستانی یا درمانی قرار دارند، کمک کند. عملکرد این دستگاه از لحاظ کیفیت با نمونههای چینی و آمریکایی، برابری میکند.
مدیر تحقیق و توسعه این شرکت دانشبنیان در گفتوگو با >>ایرنا به تشریح ویژگیهای این محصول پرداخت و گفت: جدیدترین محصول شرکت دستگاه الکتروشوک خودکار بوده که در نمایشگاه هفته پژوهش سال ۱۴۰۱ در پارک علم و فناوری از آن رونمایی کردیم؛ این محصول به صورت خودکار میتواند دو ریتم مشخص را که در اثر ایست ناگهانی قلبی رخ میدهد، تشخیص داده و بدون کمک پزشک و تا زمان رسیدن اورژانس، در فرایند احیای بیمار نقش موثری داشته باشد.
علی حیدرنژاد در خصوص چگونگی نیازسنجی و طراحی این محصول بیان کرد: مطابق با مصوبه هیات وزیران در سال ۹۷؛ تمامی سازمانهای دولتی و خدماترسانی عمومی باید دستگاه احیای خودکار داشته باشند که به علت تحریمها، تهیه نمونه مشابه خارجی این دستگاه، هزینه بالایی به همراه داشت، علاوه بر این تامین لوازم مصرفی، باتری و قطعات دستگاه نیز هزینهبر بود، مخصوصا زمانی که محصول از کشور دیگری تهیه میشد. اعلام نیاز بازار و همچنین داشتن توجیه اقتصادی از جمله دلایل طراحی و تولید الکتروشوک خودکار بوده و الان هم مشغول توسعه این محصول هستیم.
وی با مقایسه این محصول دانشبنیان داخلی با نمونه های خارجی و بازار آن افزود: نمونههای خارجی دستگاه الکتروشوک به صورت آزاد و یا دست دوم عرضه میشود و یک شرکت نیز نمایندگی فروش این محصول را دارد؛ محصول خارجی با قیمت بالاتر نسبت به نمونه داخلی به فروش میرسد علاوه بر این تامین لوازم مصرفی از جمله پد مورد نیاز دستگاه برای نمونه خارجی بسیار دشوار است.
حیدرنژاد اظهار داشت: دو شرکت داخلی نیز این محصول را تولید کرده و ما توانستهایم حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد سهم بازار از بین محصولات داخلی را به دست آوریم.
این فناور در توضیح مزیت رقابتی محصول تولیدی شرکت نسبت به نمونههای چینی و آمریکایی آن گفت: با توجه به اینکه در اذهان، تولیدات چینی با قیمت مناسب شناخته میشوند؛ محصول الکتروشوک تولیدی شرکت، کیفیت و قیمت قابل رقابت با نمونه مشابه چینی را دارد و خوشبختانه از لحاظ کیفیتی نیز به علت حیاتی بودن محصول، توانستهایم به سطح نمونه آمریکایی آن نیز برسیم و دستگاه را با قیمتی تقریبا بین یکسوم تا یکچهارم نمونه مشابه آمریکایی تولید کنیم.
حیدرنژاد ارائه خدمات پس از فروش ارزان قیمت را دومین مزیت رقابتی دانست و خاطرنشان کرد: توانستهایم لوازم مصرفی، قطعات و باتری دستگاه الکتروشوک خودکار را تقریبا با یکسوم قیمت رقبا برای مصرفکنندگان تامین کنیم.
مدیر تحقیق و توسعه این شرکت دانشبنیان با بیان اینکه روند کار دستگاه، کاملا هوشمند است، درباره نحوه استفاده از آن توضیح داد: نیازی نیست که کاربر دستگاه، از کادر درمان باشد و در صورت آشنایی اولیه با احیای قلبی و ریوی میتواند از دستگاه به طور کامل استفاده کند. کاربر پس از تماس با اورژانس میتواند از دستگاه استفاده کند و با روشن کردن دستگاه و دریافت راهنماییهای اولیه، باید پد را به بیمار متصل کرده و پس از اتصال پد، دستگاه با دریافت سیگنالهای بیمار، ضرورت و یا عدم ضرورت شوک را تشخیص میدهد. اگر دستگاه در حالت نیمه خودکار باشد، کاربر با راهنمایی دستگاه شوک را اعمال میکند و در حالت خودکار نیز تمامی این مراحل توسط دستگاه انجام میشود.
وی افزود: این دستگاه الکتروشوک خودکار، قادر است ریتم سیگنال ECG (نوار قلب) فردی که دچار ایست ناگهانی قلبی شده است را دریافت و از طریق الگوریتمهای هوشمند تشخیص الگو، اقدام به شناسایی و طبقهبندی آن ریتم کند و چنانچه تشخیص داد که ریتم مشاهده شده از نوع فیبریلاسیون بطنی (Ventricular Fibrilation) یا تاکی کاردی بطنی (Ventricular Tachycardia) بوده، اقدام به اعمال شوک الکتریکی کند. با این شوک در واقع تحریک همزمان عضلات قلب صورت گرفته و قلب به حالت عادی باز میگردد.
این فعال دانشبنیان خاطرنشان کرد: درون دستگاه الکتروشوک خودکار از چند پردازنده استفاده شده که یکی از آنها قادر است که شارژ خازن و اعمال شوک را مدیریت کند. همچنین در بخش دیگر نیز سیگنال ECG از بیمار دریافت شده و پس از فیلتر کردن و رفع نویز، آن را آنالیز میکند.
وی ادامه داد: یکی از مزیتهای اصلی دستگاه این است که میتواند انرژی اعمالی را بر اساس امپدانس بدن تنظیم کند تا در حالات مختلف، انرژی متناسب جهت احیای قلبی به بیمار منتقل شود. منبع تغذیه اصلی دستگاه یک باتری است که توسط شرکت در دو نوع قابل شارژ و غیر قابل شارژ عرضه میشود و قادر است که حداقل ۱۵۰ شوک با حداکثر انرژی (۲۰۰ ژول) به بیمار اعمال کند.
وی با تاکید بر این نکته که دستگاه به صورت خودکار و با ارائه توضیحات صوتی و تصویری، کاربر را در تمام روند احیا راهنمایی میکند؛ گفت: آموزش نحوه کار با دستگاه برای مشتریان نیز از سوی شرکت ارائه میشود.
حیدرنژاد، بروکراسیهای موجود در فرایندهای اداری و کاری و تامین ارز مورد نیاز واردات اقلام اولیه تولید محصول را از چالشهای اصلی فعالیت این شرکت عنوان کرد و خواستار تسهیل فرایندهای اداری و کاهش بروکراسیها در خصوص تامین ارز مورد نیاز واردات اقلام اولیه در راستای حمایت از فعالیت فناوران شد.