>>به گزارش ایرنا، بررسیهای میدانی خبرنگار ما از فروشگاهها و نیز گزارشهای مردمی هم نشان میدهد که کمبود روغن خوراکی در استان جدی است و در قفسه فروشگاههای زنجیرهای و سوپرمارکتها این کالا موجود نیست اما از همان فروردین ماه که مساله مطرح شد دستگاه های مرتبط عنوان می کردند در حوزه کاری آنها مشکلی وجود ندارد؛ حال سئوال آن است؛ مشکل کجاست؟
روغن خوراکی از نیمه فروردین ماه گذشته تاکنون به تدریج در گیلان کمیاب شده موضوعی که نخست تصور میشد نتیجه حضور گسترده مسافران نوروزی است و برخی مسئولان هم نبود مواد اولیه و یا عدم فعالیت کارخانجات طی نوروز را به عنوان علت آن ذکر و عنوان می کردند که مشکل به زودی رفع میشود اما تا به امروز این مساله همچنان تداوم یافته است.
همان زمان بعد از تعطیلات نوروز بر اساس تماسهای مردمی با خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز گیلان مبنی بر کمبود روغن خوراکی در فروشگاههای برخی شهرستانهای استان موضوع از مدیرکل صمت و معاون سازمان جهاد کشاورزی گیلان پیگیری شد.
مدیر کل صمت گیلان علت را نبود مواد اولیه عنوان کرد اما معاون توسعه بازرگانی و صنایع سازمان جهاد کشاورزی گیلان ۱۶ فروردین ماه در این رابطه به >>ایرنا گفت که مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات تولید روغن خوراکی استان قبل از سال تامین شده و مشکلی در تامین مواد اولیه نداشته و نداریم.
مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات تولید روغن خوراکی استان قبل از سال تامین شده و مشکلی در تامین مواد اولیه نداشته و نداریم. قاسم جوادزاده مقتدر بیان کرد: قبل از نوروز احتمال بروز مشکل برای تولید روغن خوراکی به دلیل افزایش نرخ ارز و قیمت نهادهها داده شد از اینرو همان زمان مکاتباتی با تهران انجام گرفت تا به دلیل مسافرپذیری استان و حضور گسترده گردشگران نیاز استان به روغن با توجه به ماه رمضان و نوروز در حجم بیشتری تامین و در فروشگاهها عرضه شود.
وی عنوان کرد: پیگیریهای لازم انجام شد و نیمه اول اسفندماه ۵۰ هزار تن مواداولیه به کارخانههای تولید روغن کشور اختصاص داده شد و چهار کارخانه تولید روغن خوراکی استان در شهرستانهای انزلی (منطقه آزاد)، لوشان رودبار، شهر صنعتی رشت و صومعهسرا نیز مواد اولیه را دریافت کردند.
وی با بیان اینکه تامین و توزیع روغن خوراکی مانند بقیه کالاهای اساسی استانی نیست، اضافه کرد: وزارت جهاد کشاورزی نهاده و موادخام را به انجمن صنفی کارخانههای روغن نباتی کشور ارائه میدهد؛ کارخانهها با دریافت مواداولیه این محصول را تولید میکنند و تولید خود را از طریق انجمن صنفی در اختیار مراکز پخش قرار میدهند.
معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان بیان کرد: نظارت بر فعالیت کارخانههای تولید روغن با جهاد کشاورزی و نظارت بر اصناف و فروشگاهها بر عهده صمت است؛ به مسئولان مراکز پخش و انبارهای توزیع روغن خوراکی ابلاغ شد تا روغنهای تولید شده به بازار عرضه شود.
بیشتر بخوانید:
>>>>مشکلی در تامین مواد اولیه کارخانجات روغن خوراکی در گیلان وجود ندارد
از آن روز تا کنون یک ماه گذشته و مشکل تهیه روغن خوراکی در گیلان هنوز برطرف نشدهاست؛ مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گیلان نیز هفته گذشته در ستاد تنظیم بازار استان گفت: کمبود روغن در بازار ایران طی ماههای اخیر به یکی از مسایل اصلی اقتصادی تبدیل شدهاست که نه تنها تاثیر منفی بر تولیدات داخلی داشته بلکه بر زندگی روزمره مردم نیز اثرگذار بوده و سبب نارضایتی عمومی شدهاست.
تیمور پورحیدری اظهار کرد: گیلان نیز با کمبود عرضه روغن مواجه شده که با پیگیریها و رصد بازار عمده مشکلات این حوزه احصاء شدهاست؛ مشکلات ارزی و عدم تخصیص به موقع ارز، کاهش واردات روغن خام، افزایش جهانی قیمتهای روغن مهمترین دلایل این کمبود روغن بودهاست.
وی با بیان اینکه سرانه مصرف روغن خوراکی خانوار گیلان میانگین ۷۰ تا ۸۰ تن و اصناف ۱۰۰ تن است اضافه کرد: گیلان در این بخش به علت عدم توزیع مویرگی با مشکل مواجه بود که با توجه به نظارت ها و بازرسی های بعمل آمده از سطح بازار وضعیت روبه بهبود است و در روزهای آینده شاهد توزیع روغن به طور وسیع خواهیم بود.
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت استان گیلان تصریح کرد: راهکارهایی برای رفع این بحران در سطح کشور و استان از جمله ثبت سفارش به موقع و تخصیص سریع ارز از طریق بانک مرکزی، افزایش واردات روغن خام، نظارت دقیق بر تولید و جلوگیری از افزایش بی رویه قیمت ها و حمایت از تولید داخلی در نظر گرفته شدهاست.
یکی از شهروندان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: برای تهیه روغن سرخ کردنی به چند مغازه مراجعه کردم، متاسفانه نتوانستم حتی یک عدد قوطی یک لیتری روغن سرخ کردنی پیدا کنم.
وی بیان کرد: فصل کشت و کار برنج است و برای تهیه غذای کارگران به روغن نیاز داریم اما روغن در مغازها پیدا نمیشود.
یکی دیگر از شهروندان که برای تهیه روغن خوراکی مغازه های چند نقطه شهر را زیرپا گذاشته بود و نتیجه ای هم نگرفته بود به خبرنگار ایرنا گفت: ۲ هفته گذشته به سختی روغن پیدا کردم اما الان چند روزیست که اصلا نیست.
وی از مسئولان خواست تا نظارت بیشتری بر توزیع روغن خوراکی داشته باشند تا مردم برای تهیه آن دچار مشکل نشوند.
صاحب یکی از سوپرمارکتها در رشت به خبرنگار ایرنا گفت: تقریبا از یک ماه گذشته روغن ندارم؛ پیش از این روزانه ویزیتور (نماینده فروش) برای دریافت سفارش به مغازه مراجعه میکرد؛ اکنون این نمایندههای فروش دلیل عدم مراجعه خود را نبود روغن مطرح میکنند.
وی بیان کرد: روزانه بطور میانگین ۱۰۰ مشتری حتی بیشتر برای خرید روغن خوراکی به مغازهام مراجعه میکنند، فقط طی سه ساعت ۱۰ نفر برای خرید روغن مراجعه کردند اما روغنی برای فروش ندارم.
وی بیان کرد: روزانه میانگین ۱۰۰ مشتری برای خرید روغن خوراکی به مغازهام مراجعه میکنند از ۶ صبح امروز تاکنون (۹ صبح)، ۱۰ نفر برای خرید روغن مراجعه کردند؛ اما روغن ندارم. فروشنده یکی از فروشگاههای بزرگ زنجیرهای در رشت نیز با بیان اینکه امروز روغن نداریم در پاسخ به چرایی این موضوع به خبرنگار ایرنا گفت: روغن هفتهای ۲ بار در این فروشگاه توزیع میشود؛ مردم از این وضعیت ناراضی هستند.
وی اظهار کرد: به دلیل کمبود روغن به هر مشتری فقط یک بطری یک لیتری روغن فروخته میشود ضمن اینکه سیستم هم فروش هم بیشتر از یک عدد روغن را قبول نمیکند.
تولید روغن سرعت گرفت؛ لزوم نظارت جدی بر توزیع
دوباره بعد از یک ماه سراغ معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان می رویم، قاسم جوادزاده مقتدر می گوید: تولید روغن که بعد از تعطیلات نوروز به کندی پیش میرفت هماینک سرعت بیشتری گرفته و تولید هم در حال انجام است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
وی اظهار کرد: پیش از این ثبت سفارش واردات مواد اولیه کارخانهها در سطح کشور انجام شده بود اما طبق بررسی ها تولید روغن به کندی پیش میرفت که اکنون ثبت سفارش و تامین مواد اولیه خام انجام شده و تولید روغن با سرعت بیشتری انجام میشود.
وی اضافه کرد: پنج کارخانه تولید روغن در گیلان مواد اولیه خام را دریافت کردهاند و در حال تولید هستند.
معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان بیان کرد: برای کارخانه بزرگ تولید روغن در رودبار ثبت سفارش ارزی انجام شدهاست؛ این کارخانه روزانه ۴۰ تن روغن برای کل کشور تولید میکند.
وی با بیان اینکه انجمن صنایع روغن کشور روغن تولیدی کارخانجات را باید بر اساس الگو به انجمن مراکز پخش ارائه دهد، اضافه کرد: نظارت بر تولید روغن بر عهده جهاد کشاورزی است و مشکلی هم در این ارتباط وجود ندارد و امور در حال انجام است.
معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان بیان کرد: بر اساس قانون تنظیم بازار؛ نظارت بر توزیع روغن در مراکز پخش و فروشگاههای بزرگ و خرده فروشیها بر عهده جهاد کشاورزی نیست.
بر اساس قانون تنظیم بازار؛ نظارت بر توزیع روغن در مراکز پخش و فروشگاههای بزرگ و خرده فروشیها بر عهده جهاد کشاورزی نیست. وی با بیان اینکه بازرسان جهاد کشاورزی در کارخانهها مستقر هستند، اظهار کرد: در مجموع مشکل جدی در تولید روغن نداریم؛ تولید در حال انجام است؛ مشکل آنست که توزیع روغن از سوی مراکز پخش متناسب و به درستی انجام نمیشود و شبکه توزیع باید گستردهتر باشد.
جوادزاده مقتدر اضافه کرد: یک کارخانه تولید روغن در شهرستان صومعه سرا مسئول تامین روغن صنف و صنعت است، نزدیک به ۷۰۰ تا ۸۰۰ تن موادخام به این کارخانه داده شدهاست و تمام صنف و صنعت در گیلان باید به این کارخانه معرفی و نیاز خود را دریافت کنند نه اینکه در فروشگاهها به دنبال روغن باشند.
وی بیان کرد: همچنین اتاق اصناف شهرستانهای استان باید برای فروشگاههای کوچک مباشر معرفی کنند تا با مراجعه به کارخانهها روغن مورد نیاز خود را دریافت نمایند. اگر موفق به دریافت روغن نشدند موضوع را گزارش داده تا بازرسان جهاد کشاورزی برخورد کنند.
معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان تاکید کرد: بر اساس مستندات موجود در فروردین ماه امسال به رغم تعطیلات نوروز و ماه مبارک رمضان حدود سه هزار و ۲۳۰ تن روغن مورد نیاز خانوار و صنف و صنعت از طریق کارخانجات، شرکت ها و مراکز پخش در استان توزیع شد؛ نیاز گیلان نیز تقریبا همین مقدار است.
وی اظهار کرد: از نظر ما تولید و تخصیص روغن انجام شده و با سرعت بیشتری در حال انجام است در این ارتباط به نظارتهای حلقه آخر توزیع نیازست که باید با جدیدت نظارت شود.
تولید یا توزیع؛ مشکل کجاست؟
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گیلان نیز با اشاره به افزایش هفت درصدی قیمت روغن خام گفت: با این حال بر اساس آخرین اطلاعات از گمرکات کشور همه روغن خام و مواد اولیه وارداتی ترخیص شده و در حال انتقال به کارخانجات و واحدهای تولیدی است.
تیمور پورحیدری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: برای تولید روغن مشکل داریم؛ اگر مشکلی نبود باید اکنون همه قفسههای فروشگاهها پر از روغن باشد.
برای تولید روغن مشکل داریم؛ اگر مشکلی نبود اکنون باید شرفهای فروشگاهها پر از روغن باشد. وی با بیان اینکه بر مراکز پخش روغن نظارت جدی میشود، بیان کرد: روند پخش روغن کاملا مشخص و روشن است در این ارتباط سامانه جامع تجارت تعریف شده و همه روغنهایی که به استان وارد یا خارج میشوند تحت کنترل قرار دارند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گیلان در ادامه با بیان اینکه روزانه به طور میانگین ۱۱۰ تا ۱۳۰ تن روغن وارد گیلان میشود، اضافه کرد: فروشگاههای بزرگ روغن دارند؛ عمده مشکل در توزیع مویرگی است.
وی بیان کرد: مراکز پخش حتما باید توزیع مویرگی (پخش روغن در فروشگاههای کوچک، متوسط و بزرگ) را انجام دهند؛ این کار حدود یک هفته است در حال انجام بوده و البته مشکل در تولید و عرضه روغن است در واقع در سطح تامین مشکل داریم.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گیلان با بیان اینکه «مشکل کمبود روغن را آنطور که شما فکر کنید؛ نداریم»، اضافه کرد: پیش بینی میشود با توجه به حمل روغن خام یک هفته تا ۱۰ روز آینده مساله رفع و شرایط به طور کامل عادی شود.
مشکل کمبود روغن خوراکی در گیلان کجاست؟ تولید یا توزیع؛ موضوعی که مسئولان مربوطه باید پاسخگوی این موضوع باشند اما طی این مدت هر بار توپ به زمین دیگری افتاده و مساله اصلی مشخص و مشکل رفع نشده است.