پنج‌شنبه، 08 خرداد، 1404

اروپا در آستانه تصمیم‌های دشوار؛ از وعده تسلیحاتی برای اوکراین تا هشدار درباره غزه

به‌گزارش >>ایرنا، کالاس امروز (پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) در نشستی که با حضور خبرنگاران پس از جلسه وزرا برگزار شد، اعلام کرد که بسته هفدهم تحریم‌ها علیه روسیه در حال نهایی شدن است و در نشست رسمی آتی شورای وزیران به رای گذاشته خواهد شد. وی در همین پیوند ادعا کرد: «روسیه هیچ نشانه‌ای از تمایل به صلح نشان نمی‌دهد. باید فشار بیشتری اعمال شود تا مسکو نیز خواستار آتش‌بس شود.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به برنامه این اتحادیه برای تداوم حمایت از کی‌یف اعلام کرد که یک میلیارد یورو به‌عنوان کمک جدید برای صنایع دفاعی اوکراین تخصیص یافته و این تصمیم در جریان سفر هیأت اروپایی به اوکراین اعلام خواهد شد.

وی همچنین از توافق سیاسی وزرای خارجه اتحادیه اروپا برای تأسیس دادگاه ویژه رسیدگی به آنچه جنایات تجاوز روسیه علیه اوکراین نامید، خبر داد و گفت که این دادگاه زیر نظر شورای اروپا تشکیل خواهد شد.

>>مخالفت با اشغال و کوچ اجباری در غزه

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بخش مهمی از نشست را به وضعیت انسانی در غزه اختصاص داد و با اشاره به توافق اکثریت کشورهای عضو گفت: «وضعیت در غزه غیرقابل تحمل و رو به وخامت است. تشدید عملیات نظامی تنها به رنج بیشتر غیرنظامیان خواهد انجامید. ما هرگونه تلاش برای تغییر جمعیتی یا ارضی در نوار غزه و جابجایی اجباری مردم فلسطین را رد می‌کنیم.»

وی افزود: «ما از اسرائیل می‌خواهیم فوراً محاصره غزه را لغو کند و دسترسی بدون مانع به کمک‌های بشردوستانه را تضمین کند. کمک‌های انسانی باید طبق اصول بی‌طرفی، انسانیت، استقلال و عدم جانبداری توزیع شود.»

به گفته کالاس، در نشست امروز همچنین پیشنهاد وزیر خارجه هلند درباره بازبینی ماده ۲ توافق اتحادیه اروپا و رژیم اسرائیل بررسی و تصمیم گرفته شد که در نشست آتی شورای وزیران به‌طور رسمی مطرح شود. تحریم شهرک‌نشینان خشونت‌طلب یکی دیگر از پیشنهادهایی بود که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت، با استقبال برخی کشورها روبه‌رو شد.

در پاسخ به پرسشی درباره غیبت آمریکا در هسته مرکزی طراحی دادگاه جنایات جنگی، کالاس گفت که کشورهای اصلی اروپایی توافق فنی و سیاسی را نهایی کرده‌ و سیستم ثبت جرایم و سازوکارهای حقوقی آن آماده شده است. او تأکید کرد که مشابه آغاز به کار سازمان ملل پس از جنگ جهانی دوم، کشورهای غایب می‌توانند هر زمان که بخواهند به روند بپیوندند.

در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات رئیس‌جمهور فرانسه مبنی بر امکان لغو تحریم‌های سوریه در ژوئن، کالاس گفت: «خوشحالم که امانوئل ماکرون از کاهش تحریم‌ها حمایت می‌کند. اگر رژیم جدید سیگنال‌های مثبتی ارسال کند، عقلانی‌ترین کار پاسخ مثبت است.»

او همچنین درباره تنش هند و پاکستان گفت که با وزرای خارجه دو کشور تماس گرفته و خواستار خویشتنداری شده است. کالاس افزود: «جهان به جنگ تازه‌ای نیاز ندارد. هیچ‌کس در این مناقشه برنده نخواهد بود و باید کانال‌های ارتباطی نظامی باز بماند.»

>>نقشه‌راه گازی و فشار بر روسیه

در زمینه انرژی نیز نقشه‌راه پایان وابستگی اروپا به گاز روسیه تا سال ۲۰۲۷ به‌طور ضمنی در نشست مطرح شد. کالاس با بیان اینکه «همه کشورها جز یکی، از این طرح استقبال کردند» گفت که کشورها حتی پیشنهاد داده‌اند به آن عضو مخالف در تأمین انرژی کمک کنند.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن تأکید بر اجماع وزرا درباره حفظ تحریم‌ها علیه روسیه گفت: «تا زمانی که مسکو برای خسارت‌های ناشی از جنگ اوکراین هزینه‌ای نپردازد، نباید تخفیفی در تحریم‌ها داده شود. روسیه باید بداند که صلح تنها از مسیر تغییر رفتار ممکن است.»

این نشست در حالی برگزار شد که بر اساس برنامه اعلام شده، فردا (جمعه) هیأت بلندپایه اتحادیه اروپا برای اعلام بسته جدید کمک دفاعی به اوکراین سفر خواهد کرد.

این درحالیست که جنگ اوکراین در پی بی‌ توجهی غرب نسبت به نگرانی‌های امنیتی مسکو درباره گسترش مرزهای ائتلاف نظامی ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) کلید خورد. مسکو در پی نادیده گرفتن دغدغه‌های امنیتی خود از سوی غرب و به ویژه آمریکا در پنجم اسفند ۱۴۰۰ به اوکراین حمله کرد.

طی این مدت کشورهای عضو ناتو با کنار گذاشتن گزینه دیپلماتیک برای برقراری صلح، با حمایت‌های هنگفت نظامی از کی‌یف به این جنگ افروزی ادامه دادند و با تجهیز اوکراین به سلاح‌های پیشرفته‌تر و سنگین‌تر نظامی، آشکارا سیاست تحریک کرملین را دنبال می‌کنند.

2 هفته پیش

دسته‌بندی‌ها