جمعه، 19 اردیبهشت، 1404

قمی: اسلام برخلاف فرهنگ جهانی‌سازی، تنوع فکر و پوشش را پذیرفته‌است

به گزارش خبرنگار >>ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین محسن قمی روز پنجشنبه در همایش تخصصی حوزه در عرضه بین‌الملل در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) قم با بیان اینکه حوزه نیازمند مبلغانی است که ریشه در مقاومت داشته باشند، گفت: حوزه‌های علمیه اگر رسالت خود را درست انجام دهند، انسان‌های مستضعف و بی‌پناهی که صدایشان به جایی نمی‌رسد، زیر پرچم اسلام جمع خواهند شد.
وی گفت: درگیری موجود بین تمدن های اسلامی و غربی، درگیری بین فرهنگ و بی‌فرهنگی و انسانیت و توحش است.

عضو خبرگان رهبری با ذکر این نکته که لیبرالیسم مانع رشد بشریت است، بنابر این نمی‌توان اسم آن را فرهنگ گذاشت، خاطرنشان کرد: نمی‌توانیم صهیونیسم را با آن همه جنایت و نسل‌کُشی که انجام می‌دهد، فرهنگ بنامیم، سران صهیونیست آدم نیستند.

وی در بخش دیگری از سخنان، با تاکید بر توجه جدی‌تر حوزه به مسائل زیست انسانی گفت: علوم حوزوی باید به گونه‌ای باشد که مسائل انضمامی بشر را مورد توجه قرار دهد و مسائلی مانند کرامت، آزادی، معنای زندگی، از خود بیگانگی، درد و رنج، عواطف و آگاهی از مرگ که انسان به صورت روزمره با آن مواجه است را حل کند.

معاون دفتر رهبری با بیان این مطلب که معارف و فرهنگ‌ اسلامی بر خلاف فرهنگ جهانی شدن، دنبال حذف فرهنگ های بومی و ملی نیست، یادآور شد: فرهنگ اسلامی می‌تواند حضور داشته باشد ولی همه ملیت ها نیز فرهنگ ملی خود را داشته باشند.

قمی در ادامه افزود: اسلام این فرهنگ ها را بر خلاف فرهنگ جهانی‌سازی، از درون متحول می‌کند.

وی اضافه کرد: فرهنگ جهانی به دنبال یکسان‌سازی نوع لباس پوشیدن و تفکر افراد است، اما اسلام این تنوع را در قالب ارزش های کلان فرهنگ اسلامی می‌پذیرد.

عضو خبرگان رهبری با بیان اینکه، سنت حوزه نشان داده که تبلیغ بین‌الملل و دعوت افراد به دین و تلاش برای تحقق ارزش های اسلامی بدون همکاری امکان ندارد, تصریح کرد: ما افتخار می‌کنیم که از مکتبی هستیم که رهبران آن شهید شده‌اند و شهادت جزو سنت‌های حوزوی به شمار می‌آید.

وی بیان کرد: یک مبلغ دینی همواره باید برای تحمل سختی ها و رنج ها آمادگی داشته باشد.

معاون دفتر رهبر انقلاب در بخشی از سخنان، موضوع بسته شدن برخی مراکز اسلامی در کشورهایی مانند آلمان و جمهوری آذربایجان را مورد توجه قرار داد و گفت: این قبیل اقدام ها، امر جدیدی نیست، در طول تاریخ نیز سابقه داشته، به طور حتم در آینده هم خواهد بود.

وی ادامه داد: دلیل این امر این است که مراکز اسلامی از ارزش های انسانی، استقلال و هویت انسان ها همچنین حق آزادی مردم فلسطین در تعیین سرنوشت خود دفاع می‌کنند.

این عضو خبرگان تاکید کرد: مطمئن هستیم، بار دیگر این مراکز باز می‌شوند و راه خود را ادامه خواهند داد.

حوزه علمیه قم سابقه‌ای درخشان دارد

رئیس جامعه‌المصطفی العالمیه‌(س) نیز در این نشست با اشاره به سابقه پربار و درخشان حوزه علمیه قم، گفت: این حوزه در میان سایر حوزه های علمیه به لحاظ تعداد فضلا، استادان و شخصیت های علمی و تنوع دانش هایی که ارائه می‌دهد، از نقش محوری برخوردار است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی عباسی با یادآوری ارتباط مستمر حوزه علمیه قم با مراکز علمی مختلف در داخل و خارج از کشور بیان کرد: حوزه قم تاکنون در صحنه های بین‌المللی، نقش آفرینی گسترده‌ای را ایفا کرده است.

وی شکل‌گیری حوزه علمیه قم را محصول مهاجرت اشعریون به این شهر دانست و گفت: تاسیس حوزه علمیه قم، از نقاط برجسته تاریخ حوزه های علمیه محسوب می‌شود.

عباسی با بیان اینکه سلسله فعالیت های حوزه علمیه قم با فراز و فرود هایی همراه بوده است افزود: آنچه که در نیم قرن اخیر رخ داده، حوزه علمیه قم را حوزه را از دیگر حوزه ها متمایز می‌کند، از این‌رو توجه به ویژگی های حوزه ضروری است.

رئیس جامعه المصطفی همچنین توسعه علمی و دانشی حوزه علمیه قم در یکصد سال گذشته به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی را مورد توجه قرار داد و افزود: این تحول ها،
چه در متن حوزه و چه در نهادها و مراکز حوزوی مانند جامعه‌المصطفی، قابل مشاهده است.

عباسی، رشد دانش های تخصصی اسلامی از جمله تفسیر و زیرمجموعه های آن، مانند فلسفه و کلام را از ویژگی های حوزه علمیه در نیم قرن گذشته ذکر کرد و یادآور شد: ورود به علوم انسانی با نگاه دینی و الهی نیز از مهمترین ویژگی های حوزه علمیه است.

وی اضافه کرد: علوم انسانی، علومی فرهنگی و تمدنی است، تمدن امروز نیز پایه های خود را بر علوم انسانی برآمده از فرهنگ خودش قرار داده است و اگر مدعی ایجاد یک تمدن جدید مبتنی بر ارزش های اسلامی هستیم باید به اسلامی کردن علوم انسانی توجه ویژه داشته باشیم.

پیروزی انقلاب اسلامی یک معجزه بود

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) نیز در این همایش، انقلاب اسلامی را پدیده‌ای دانست که می‌توان از آن به عنوان معجزه تعبیر کرد گفت: تنها قدرتی که توانسته به لحاظ محتوایی در دنیا حضور پیدا کند، اسلام است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین رضا رمضانی تصریح کرد: در دنیای امروز، اسلام به عنوان یک نظام سیاسی بین‌المللی موفق شده، در برابر نظام سلطه و استکبار مقابله کند.

وی یادآور شد: این فرصتی که برای علمای دین و حوزه های دینی به وجود آمده، در هیچ زمانی از تاریخ به این شکل وجود نداشته است، باید از این فرصت طلایی و بین‌المللی بیشترین استفاده را داشته باشیم.

عضو خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: اگر اسلام را با یک ادبیات بین‌المللی به جهان معرفی کنیم، قطعا فاتح این میدان خواهیم بود، چرا که تمدن غربی به لحاظ محتوایی، دچار بحران شده‌است.

وی با یادآوری بحران هایی که تمدن غربی در حوزه های اخلاقی، فکری، امنیتی، سیاسی و اقتصادی مواجه است گفت: نظام سرمایه‌داری، به گونه‌ای عمل کرده که هم اکنون، ۱۰ درصد ثروت دنیا در اختیار ۹۰ درصد جمعیت دنیا است.

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت با بیان اینکه، جمال و جلال دین در حال افزایش است و ما با تحریف های جدی در عرصه دینی مواجه هستیم، گفت: دین در نظام های غربی در حال تحریف است، برخی روشنفکران موضوع اسلام لیبرال و برخی دیگر هم اسلام رحمانی را مطرح می‌کنند، حتی در کشورهای مسلمان برخی می‌گویند باید آیه های مربوط به مقاومت را کنار بگذاریم‌.

وی با تاکید بر اهتمام بیشتر حوزه های علمیه به معرفی اسلام جامع، دقیق و عمیق به دنیای بشری بیان کرد: در سند جامع آموزشی و پژوهشی حوزه علمیه باید به همه ابعاد توجه شود، عالم به زمانه که در روایت ها گفته شده، توجه به همه ابعاد وجودی دین است.

در دومین روز از همایش بین‌المللی، یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم، نشست تخصصی حوزه در عرصه بین‌الملل با حضور جمعی از فضلا، شخصیت ها و اندیشمندان حوزوی از ایران و سایر کشورهای اسلامی برگزار شد.

همایش بین‌المللی یکصدمین سال بازتاسیس حوزه و گرامیداشت شیخ عبدالکریم حائری یزدی(ره) که روز گذشته با پیام رهبر معظم انقلاب در شهر قم آغاز شده بود، عصر امروز به کار خود پایان داد.

8 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها