>>به گزارش ایرنا، ولادیمیر پوتین و شی جین پینگ رؤسای جمهور روسیه و چین پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ پس از مذاکرات در مورد تعمیق بیشتر مشارکت جامع و تعامل استراتژیک بین دو کشور، بیانیهای را تصویب کردند.
خبرگزاری دولتی تاس در این باره نوشت: این سند به مناسبت بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی اتحاد جماهیر شوروی در جنگ جهانی دوم، پیروزی مردم چین علیه تجاوز ژاپن و سالگرد تأسیس سازمان ملل متحد تهیه شده است.
جزئیات بیشتر درباره ۲۶ سند همکاری
بنا بر این گزارش، مقامات روسیه و چین پنجشنبه در حضور رؤسای جمهور دو کشور، ۲۶ سند همکاری امضا کردند.
بر این اساس، اسناد جدید همکاری مسکو و پکن شامل سه توافقنامه است: یک توافقنامه بین دولتی در مورد حمایت متقابل از سرمایهگذاریها و توافقنامههای دوجانبه در مورد همکاری بین دانشگاههای برجسته دو کشور و صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه.
وزارتخانههای امور خارجه روسیه و چین، بیانیه مشترکی در مورد تقویت بیشتر همکاری در زمینه حمایت از حقوق بینالملل و همچنین یادداشت تفاهمی در مورد ایجاد کمیسیون امنیت زیستی امضا کردند.
همچنین یادداشتهای تفاهمی توسط وزارت توسعه دیجیتال فدراسیون روسیه و سازمان دادههای دولتی جمهوری خلق چین و وزارتخانههای علوم دو کشور امضا شد.
دو کشور همچنین در زمینه همکاریهای مستمر در حوزه جوانان توافق کردند.
یک برنامه اقدام در زمینه تولید مشترک فیلم نیز توسط وزیران فرهنگ روسیه و چین امضا شد.
سه شرکت رسانهای روسی و دانشگاه دولتی لومونوسوف مسکو نیز یادداشتهای همکاری با شرکت رسانهای چین و روزنامههای این کشور امضا کردند.
توضیح پوتین درباره ابعاد بیانیه مشترک با «شی»
رئیسجمهور روسیه در آیین امضای اسناد مشترک با چین در کرملین گفت که در مذاکرات روز جاری با همتای چینی خود، به صورت مفصل درباره تعامل در حوزههای سیاست و امنیت، روابط اقتصادی و تبادلات فرهنگی و بشردوستانه گفت و گو کرده است و در نتیجه آن، یک بسته جامع از اسناد امضا شد.
پوتین گفت: بیانیه مشترک روسیه و چین، اهداف بلندپروازانهای را تعیین میکند. به طور خاص، ما در مورد تضمین پیشرفت کیفی قابل توجه تجارت و سرمایهگذاری روسیه و چین تا سال ۲۰۳۰، افزایش مقیاس و بهبود ساختار روابط اقتصادی با افزایش سهم محصولات با فناوری پیشرفته، توسعه روشهای نوآورانه تجارت الکترونیک، عرضه متقابل مواد اولیه، منابع معدنی و محصولات کشاورزی صحبت میکنیم.
وی ادامه داد: تاریخ قهرمانانه مشترک ما، برادری ما در جنگ، پایه و اساس قابل اعتمادی برای توسعه و تقویت روابط روسیه و چین است. و این روابط به بالاترین سطح در تاریخ رسیده است. روابط دو کشور متکی به یکدیگر است و به عوامل سیاسی داخلی یا وضعیت جهانی فعلی وابسته نیستند.
تأمین گاز مورد نیاز چین فراتر از قرارداد
رئیسجمهور روسیه درباره همکاریهای این کشور و چین در حوزه انرژی نیز گفت: شرکت روسی گازپروم همواره خواستههای چین را برآورده میکند و فراتر از قرارداد، گاز بیشتری به این کشور عرضه میکند.
وی افزود: خط لوله اصلی گاز «قدرت سیبری» به ظرفیت کامل خود رسیده و ۳۱ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی به شرکای ما تحویل میدهد.
پوتین گفت: راهاندازی مسیر خط لوله خاور دور که برای سال ۲۰۲۷ برنامهریزی شده است، صادرات گاز روسیه را ۱۰ میلیارد متر مکعب دیگر افزایش خواهد داد.
وی همچنین اظهار داشت: حجم عرضه گاز طبیعی مایع از روسیه به چین نیز در حال افزایش است.
دستورهای پوتین و شی برای شتاببخشی به خط لوله قدرت سیبری ۲
الکساندر نواک معاون نخست وزیر روسیه در حاشیه این آیین به خبرنگاران گفت: رؤسای جمهور روسیه و چین در کرملین درباره پروژه خط لوله انتقال گاز روسیه با عنوان «قدرت سیبری ۲» گفتگو کردند و دستوراتی برای شتاببخشی به روند اجرای آن صادر کردند.
نواک اظهار داشت: این پروژه، بسیار مه است و بخش خاصی از کار در ارتباط با مطالعه و امکانسنجی اجرای این طرح پیش از این انجام شده است.
وی گفت: اکنون مذاکرات نهایی بین شرکتهای روسیه و چین در مورد شرایط اقتصادی در حال انجام است و رهبران دو کشور دستورالعملهایی برای سرعت بخشیدن به این کار دادهاند.
معاون نخست وزیر روسیه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه طراحی مسیر خط لوله «قدرت سیبری ۲» با دور زدن مغولستان صورت خواهد گرفت، اظهار داشت: خیر، در این مورد صحبتی نشده است.
خط لوله گاز «قدرت سیبری ۲» قرار است از قلمرو یامال و سیبری غربی به چین امتداد یابد و حداکثر ظرفیت آن ۵۰ میلیارد متر مکعب در سال خواهد بود.
در دسامبر ۲۰۲۳ (دیماه ۱۴۰۲)، روسیه از توافق نهایی در مورد شرایط ساخت خط لوله گاز بین گازپروم و شرکت ملی نفت چین خبر داد. کار نقشه برداری برای عبور بخشی از خط لوله از مغولستان در حال انجام است.
روسیه، نیروگاه اتمی برای ایستگاه بینالمللی در ماه میسازد
بنا بر گزارش دیگری، سازمان فضایی فدرال روسیه (روس کاسموس) و سازمان ملی فضایی چین، سندی را امضا کردند که ساخت یک نیروگاه قمری را فراهم میکند.
شرکت روسکاسموس گزارش داد: قرار است تحقیقات بنیادی علمی فضایی در این ایستگاه بینالمللی انجام شود و روسیه با ساخت نیروگاه روسی سهم مهمی در این پروژه بر روی ماه خواهد داشت.
بنا بر این گزارش، ایجاد این ایستگاه بینالمللی برای سال ۲۰۳۶ میلادی برنامهریزی شده است.
این گزارش میافزاید: ۱۳ کشور تاکنون به پروژه روسیه و چین برای ایجاد یک ایستگاه قمری پیوستهاند.
روند راه اندازی نیروگاه اتمی روسی در چین
رئیسجمهور روسیه در سخنانی در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای چینی خود در کرملین نیز گفت: همکاری مسکو و پکن در زمینه انرژی صلحآمیز هستهای با موفقیت در حال توسعه است.
وی ادامه داد: شرکت دولتی روساتم در حال آوردن واحدهای نیروگاهی طراحیشده توسط روسیه به نیروگاه هستهای تیانوان و نیروگاه هستهای زوداپو است. راهاندازی این نیروگاهها سهم قابل توجهی در تأمین انرژی اقتصاد چین خواهد داشت، به تأمین انرژی ارزان و پاک برای شرکتها و خانوارهای چینی کمک خواهد کرد و به بهبود وضعیت زیستمحیطی در شهرهای بزرگ چین کمک خواهد کرد.
علم و صنعت
پوتین همچنین به همکاری روسیه و چین در زمینه علمی اشاره کرد. او یادآوری کرد که در پایان ماه مارس ۲۰۲۵، مجتمع شتابدهندهای که امکان آزمایشهای فیزیکی منحصر به فرد مربوط به مطالعه ماهیت و خواص ذرات بنیادی را فراهم میکند، در دوبنا در نزدیکی مسکو، با کمک فعال شرکای چینی راه اندازی شد.
وی در ادامه اظهار داشت: هنگام بحث در مورد مسائل جاری همکاری صنعتی، تأکید ویژهای بر درک زنجیرههای ارزش جدید و معرفی فناوریها و نوآوریهای پیشرفته شد.
وی افزود که خودروسازان بزرگ چینی، تولیدکنندگان تجهیزات صنعتی، میکروالکترونیک و لوازم خانگی در حال گسترش حضور خود در بازار روسیه هستند و پروژههای مشترک بزرگی در زمینههای متالورژی، صنایع شیمیایی و سلولزی، بیوتکنولوژی، داروسازی، اکتشافات فضایی و بسیاری از حوزههای علمی دیگر در حال اجرا است.
راهگذرهای حمل و نقل
رئیسجمهور روسیه ادامه داد: علاوه بر این، روسیه و چین اهمیت زیادی برای توسعه کریدورهای حمل و نقل بینالمللی که کل قاره اوراسیا را پوشش میدهند، قائل هستند. در عین حال، روسیه به طور فعال در حال نوسازی خطوط راهآهن خود، ترانس سیبری و بایکال-آمور، و زیرساختهای مرتبط با آن است.
وی افزود: پیشرفت قابل توجهی در توسعه و استفاده تجاری از مسیر دریای شمال حاصل شده است.
وی در ادامه گفت: در نتیجه، حجم حمل و نقل بار و مسافر بین روسیه و چین هر سال در حال افزایش است. ظرفیت گذرگاههای مرزی در حال افزایش است که برخی از آنها به حالت عملیاتی ۲۴ ساعته تغییر یافتهاند. مراکز لجستیکی جدیدی در حال ایجاد هستند.
پکن و مسکو بر هر مانعی غلبه خواهند کرد
شی جین پینگ رئیس جمهوری چین که با هدف مذاکرات دو جانبه و شرکت در آیین رژه ۹ مه (که جمعه ۱۹ اردیبهشت برگزار می شود) به مسکو سفر کرده است، نیز در این کنفرانس مطبوعاتی مشترک گفت: پکن و مسکو دست در دست یکدیگر بر هرگونه مانعی بر سر راه توسعه روابط دو کشور غلبه خواهند کرد.
وی اظهار داشت: چین و روسیه به روحیه حسن همجواری همیشگی، تعامل استراتژیک جامع و همکاری سودمند متقابل متعهد خواهند ماند.
رئیس جمهوری چین افزود که پکن و مسکو همچنین «با پشتکار برای پیشبرد جامع روابط دوجانبه در عمق و وسعت» تلاش خواهند کرد، قدرت خود را افزایش خواهند داد و ثبات و امنیت بیشتری به جهان خواهند بخشید.