به گزارش پنجشنبه >>ایرنا از سفارت ایران در مسکو، کاظم جلالی در گفتوگویی تلویزیونی یادآور شد: با اجرایی شدن تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا تعرفههای گمرکی حدود ۹۰ درصد کالاها در تجارت متقابل برداشته میشود.
وی با اشاره به تلاشهای دولت برای انعقاد و تصویب موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اوراسیا گفت: دولت بسترساز است و اینجا باید بخش خصوصی به میدان بیاید.
سفیر ایران در روسیه اظهار داشت: اگر تُجار، بازرگانان، بخش خصوصی، سازمان توسعه و تجارت، سایر نهادها، وزارتخانه ها و سازمانهایی که مسئولیت دارند، اگر دیر بجبند، از حذف تعرفه کمرگی، طرف های دیگر کشورهای دیگر سود خواهند برد و صادرات بیشتری خواهند داشت.
وی تأکید کرد: ما باید از فرصت استفاده کنیم و همکاری با این اتحادیه، تمرینی برای استانداردسازی کالاها و تقویت گمرکی برای عضویت سازمان های بزرگتر است.
به گزارش ایرنا، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یک اتحادیه اقتصادی میاندولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه جمهوری اسلامی ایران، ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند.
پیش از این جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا چهارم دیماه ۱۴۰۲ در آیینی در سنپترزبورگ موافقتنامه تجارت آزاد امضا کردند. با اجرایی شدن این موافقتنامه، طرفین تعرفههای گمرکی را برای ۸۷ درصد اقلام کالایی در مبادلات تجاری خود به صورت کامل حذف خواهند کرد.
بنا بر اعلام اتحادیه اقتصادی اوراسیا، اجرای این موافقتنامه دو ماه پس از آخرین تصویب نهایی در ایران یعنی از ۱۵ مه ۲۰۲۵ (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) اجرایی میشود. این موافقتنامه پیش از این در مجالس پنج کشور عضو این اتحادیه تصویب شده بود.
روسیه، هشت میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در ایران سرمایهگذاری میکند
جلالی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بر اساس آمارهای ارائه شده توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران، بیشترین حجم سرمایهگذاری خارجی در کشورمان توسط روسیه انجام شده است.
وی ادامه داد: در حوزه نفتی بر اساس توافقنامههای امضا شده، این کشور هشت میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در طول چند سال سرمایه گذاری می کند که تاکنون بیش از دو میلیارد دلار آن محقق شده است.
لزوم تلاش برای اجرایی شدن معاهده جامع راهبردی
این دیپلمات کشورمان در ادامه با اشاره به امضای معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه در سفر ۲۸ دیماه ۱۴۰۳ مسعود پزشکیان رئیسجمهور به مسکو و تکمیل فرایند تصویب این معاهده از سوی طرف روسی گفت: پس از تصویب این معاهده در کشورمان، همه باید تلاش کنند که این معاهده عملیاتی و اجرا شود.
وی ادامه داد: به دلیل اینکه ایران و روسیه، معاهده جامع راهبردی را امضا کردند، روابط دو کشور به سطح راهبردی گرایش پیدا کرد، درحالیکه در گذشته مقامات روسیه می گفتند ایران شریک ماست؛ اما امروز در گفتار و مکاتبات از روابط راهبردی با ایران سخن میگویند.
جلالی خاطرنشان کرد: امروز سطح روابط ایران و روسیه راهبردی است، نباید این روابط را با دوران تزاری و اتحاد جماهیر شوروی مقایسه کرد.
وی تصریح کرد: قضاوتهای ما درباره روسیه نوین، به روز نیست، ما باید روسیه نوین و جدید را بشناسیم، ما امروز را نگاه نمیکنیم، قضاوتهایمان بر اساس تاریخ و گذشته است، از تاریخ کد میآوریم.
وی اظهار داشت: بالاخره شرایط امروز متفاوت است، ایران و روسیه هم همسایهاند، هم عنصر همسایگی و هم عنصر رویکردهای مشترک ما را بر آن می دارد که روابطمان، به سطح راهبردی برسد، بنابراین این روابط قابل مقایسه با دوران گذشته نیست، اگر کسی هم این حرف ها را قبول ندارد، باید به منافع اقتصادی کار با روسیه بیاندیشد.
سفیر ایران در روسیه در ادامه گفت: پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی، روسیه هرولهکنان به سمت غرب رفت. آقای پوتین در ابتدا به دنبال تعامل با غرب بود ، اما در تعامل با غرب، بطن غرب را درک کرد و متوجه شد که غرب به دنبال تجزیه روسیه است، از آن پس بود با درک رویکرد غرب نسبت به روسیه، مسیر دیگری را در پیش گرفت.
وی اظهار داشت: برخی خیال میکنند ما امروز پشت سر روسیه حرکت میکنیم. رویکرد ستیزهجویانه غرب هم نسبت به ما و هم نسبت به روسیه و چین، عملا موجب شد که گرایشات ما به هم نزدیک شود. جلالی اظهار داشت: ما از زمانیکه انقلاب کردیم، به دلیل سوابق تاریخی غرب با کشورمان و انقلاب اسلامی و ستیزه جویی آنها، عملا رویکردمان در تقابل با غرب بود. امروز رویکردهای غرب گریزانه و غرب ستیزانه در کشورها گسترش یافت و همین رویکردها ما را به هم نزدیک کرد.
سفیر ایران در مسکو گفت: روسیه که از اول دارای این رویکردها نبود، اما امروز به رویکرد ما گرایش پیدا کرده است، پوتین در دیداری گفت که از نظر آمریکاییها دو نوع کشور به رسمیت شناخته میشوند، یا عملا باید نوکر آمریکا بود و اگر وظیفه نوکری خوب انجام داده نشد، لاجرم آمریکا، آن کشورها را در صف دشمنان خود تلقی میکنند.
وی ادامه داد: برخی از روسها میگویند کاش زودتر به نامه امام خمینی (ره) به گورباچف توجه میکردیم. حتی بعضیها در این کشور میگویند ما به طرز احمقانهای به سمت غرب رفتیم.
لزوم نگاه دلسوزانه به منافع اقتصادی
جلالی ادامه داد: در روابط ایران و روسیه، یکی از موانع ارتقای روابط اقتصادی، این است که شناخت واقعی از روسیه وجود ندارد و این ضعف شناختی همزمان شده با تلاش جریان غرب برای جلوگیری از توسعه روابط دو کشور. با همه احترامی که برای قشر نخبگانی قائلم اما معتقدم که این قشر شناخت واقعبینانه ای نسبت به روسیه و چین ندارد.
سفیر ایران در مسکو گفت: جریانی با رویکرد غرب اخبار منفی درباره روابط ایران و روسیه را با سرعت گسترش میدهد. این به دلیل است که منبع ما غربی است، ما زبان روسیه را نمی دانیم و به منابع اصلی رجوع نمیکنیم.
وی اظهار داشت: متاسفانه ما یک راهبرد تجاری و بازرگانی با روسیه نداشتیم خصوصا با توجه به دوران اتحاد جماهیر شوروی که ارتباطات مردمی قطع شده بود، ارتباطات عمدتا در سطح دولتی هست و تجاری که عمدتا در روسیه زحمت می کشند، عمدتا تُجار تصادفی هستند که با هدف دیگری به روسیه آمده بودند اما یکباره دیدند مثلا صادرات برخی اقلام به روسیه سودآور است، در نتیجه به تجارت روی آوردند.
جلالی ادامه داد: امروز اقتصاد روسیه بویژه پس از جنگ اکراین برای ایران یک فرصت است، جریان نخبگان باید با درک شرایط جدید روسیه، دلسوزانه به منافع اقتصادی نگاه کنند.
آخرین وضعیت حمل و نقل کالا در مسیر کریدور
سفیر ایران در روسیه در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: موانع دیگر در روابط روسیه ضعف زیرساختهاست، از جمله این زیرساخت ها بحث حمل و نقل است.
وی اظهار داشت: راهگذر شمال-جنوب (که سنگ بنای آن در سال ۲۰۰۰ میلادی نهاده شد) عملا در سال ۲۰۲۳ به راه افتاد، شاخه شرفی راهگذر که دارای ۱۵ میلیون تن ظرفیت هست، برای اولین بار در سال ۲۰۲۳ با حمل ۶۵۰ هزار تن به بهره برداری رسید و در سال ۲۰۲۴ یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسید و امیدواریم که در سالیان آینده به ظرفیت ۱۵ میلیون تن برسد.
جلالی گفت: شاخه دوم این راهگذر، راه ارتباطی بین ایران و روسیه است و از مرز آبی وصل میشود و حدود ۹ میلیون تن کالا از آن در سال عبور کرد، در بخش غربی راهگذر نیز از قسمت جادهای که از جمهوری آذربایجان عبور میکند، سه میلیون تن کالا عبور می کند و قسمت ریلی نیز معطل پروژه رشت-آستارا است که امیدواریم هر چه سریعتر بتواند به نتیجه برسد.
اگر دیر بجنبیم، روسیه سراغ راهگذرهای دیگر خواهد رفت
سفیر ایران در روسیه همچنین اظهار داشت: به دلیل محدودیت های ژئوپلتیکی روسیه، راه اندازی راهگذر شمال و جنوب برای ما اگر مزیت است، برای روسیه یک ضرورت است، لذا اگر در این خصوص دیر بجنبیم، راهگذرهای دیگری با توجه به وضعیت ژئوپلتیک روسیه، آنها به دنبال راهگذرهای دیگری خواهند بود.
وی ادامه داد: این موضوع را باید، جریان نخبگان کشور درک کند که ما در راه اندازی راهگذر شمال و جنوب بسیار با سرعت حرکت و این از نان شب هم برای ما واجبتر است.
نیازی به سوئیفت در روابط بانکی با روسیه نداریم
جلالی با بیان اینکه مانع سوم فراروی توسعه مبادلات تجاری ایران و روسیه، مشکلات بانکی در شرایط تحریمی است گفت: در این زمینه موفقیتهایی داشتیم.
وی ادامه داد: کارگروه بانکهای مرکزی دو کشور، جلسات مختلفی را دارند برای اینکه با توجه به مشکلات بانکی که در گذشته به دلیل شرایط تحریمی ایجاد شده، برطرف شود.
وی خاطرنشان کرد: پیام رسانهای محرمانه بین دو کشور راه اندازی شده است و نیازی به سوئیفت برای ارتباطات دو کشور نداریم و دوم، شبکه میر و شتاب متصل شدند. امید داریم که در سال ۲۰۲۵، شاهد شتاب بیشتری در روابط بین بانکی باشیم.
باید امکانات گمرکی را ارتقا دهیم
سفیر ایران در روسیه گفت: مانع چهارم در روابط دو کشور، مسائل گمرکی است؛ روابط گمرکی نباید صرفا در تولید سند خلاصه شود، ما باید امکانات گمرکی را متناسب با کشورهایی مثل روسیه که میخواهیم روابط اقتصادی خود را گسترش دهیم، باید امکانات گمرکی داشته باشیم که عبور و مرور کالا تسهیل شود و حتی به سمت دیجیتالی شدن بیشتر کمرگ حرکت کنیم تا سرعت نقل و انتقال کالا افزایش پیدا کند.
وی اظهار داشت: مانع پنچم، امکانات لجستیک بین دو کشور است، باید دو اطرف امکانات لجستیکی مثل واگن، کامیون، کشتی، کانتینر، کشتی رو رو و همچنین امکانات پس کرانه بنادر داشته باشیم با رفع این موانع، روابط اقتصادی و حجم تجارت بین دو کشور افزایش چشمگیری خواهد یافت.
جلالی خاطرنشان کرد: طرح انتقال گاز روسیه از طریق ایران نه تنها در گفتگوی اخیر روسای دو کشور مطرح شد، بلکه مدتی است که با یکدیگردرباره آن گفتگو می کنیم و در حال نهایی شدن است، موضوعات کوچکی باقیمانده که امیدواریم حل شود و در این صورت ایران، با سوآپ گازی با روسیه، به هاب گازی در منطقه تبدیل خواهد شد.