پنج‌شنبه، 18 اردیبهشت، 1404

چالش‌های واگذاری معادن در کهگیلویه وبویراحمد

>>به گزارش ایرنا، شورای معادن کهگیلویه و بویراحمد سیاست‌های جدیدی برای مدیریت معادن استان تصویب کرد که در اولین جلسه اخیر این شورا تصمیمات کلانی درباره واگذاری معادن، نظارت بر فعالیت شرکت‌های برنده مزایده و لغو مجوزهای غیرفعال اتخاذ شد.

یکی از موضوعات محوری این جلسه، حضور شرکت‌هایی از استان‌های دیگر مانند خراسان در مزایده‌های معدنی بود.

به گفته یکی از حاضران، این شرکت‌ها اگرچه صلاحیت مالی و فنی دارند، اما برنامه فرآوری مشخصی ارائه نمی‌دهند و قانون نیز حق بهره‌برداری را به آن‌ها اعطا می‌کند . عیسی شهامت، معاون عمرانی استانداری، در این باره گفت: بر اساس قانون شورای معادن موظف است نظارت کند و به توسعه صنایع پایین‌دستی و حفظ منابع طبیعی برای جلوگیری از هر گونه دخل و تصرف توجه داشته باشد.

معاون امور صنایع و معادن اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت استان با اشاره به روند مزایده‌های سال‌های اخیر اظهار داشت: برخی متقاضیان انصراف داده‌اند، برخی در انتظار صدور مجوز هستند و تعدادی نیز فعالیت خود را آغاز کرده‌اند.


دارا فرامرزی بیان کرد: از ۴۶ محدوده‌ای که در مزایده‌ها برنده داشتند، ۶۵ متقاضی شرکت کرده بودند، که از این تعداد، ۱۹ محدوده به صدور پروانه بهره‌برداری منجر شد، ۱۶ متقاضی انصراف دادند و ۹ معدن در حال حاضر فعال هستند.

وی افزود: از میان ۱۹ پروانه صادرشده، ۹ مورد فعال و ۱۰ مورد غیرفعال‌اند در مجموع، طی ۱۰ سال فعالیت این نهاد در برگزاری و واگذاری روند مزایده‌های معدنی، تنها ۹ معدن در استان فعال است.


فرامرزی با اشاره به زمان بر بودن فرآیند صدور مجوزهای معدنی گفت: پس از اعلام نتایج مزایده، متقاضی یک هفته فرصت دارد تا مدارک خود را تحویل داده و هزینه‌های لازم را پرداخت کند. در مرحله اکتشاف، تهیه طرح اکتشاف حدود پنج تا شش ماه زمان می‌برد. صدور پروانه اکتشاف، دریافت گواهی کشف و در نهایت صدور پروانه بهره‌برداری، مجموعاً به بیش از دو تا دو و نیم سال زمان نیاز دارد. در بهترین حالت نیز این روند تا سه سال طول خواهد کشید.


وی ادامه داد: برای معادنی که قبلاً پروانه بهره‌برداری گرفته‌اند، فرآیند کوتاه‌تری پیش‌بینی شده و امکان تمدید مهلت‌ها در مراحل مختلف طبق قانون وجود دارد.

فرامرزی تصریح کرد: واگذاری معادن از طریق ثبت درخواست در سامانه کاداستر انجام می‌شود، اما متقاضی ملزم به ارائه گواهی صلاحیت فنی و مالی است. در گذشته هر فردی بدون داشتن توان لازم می‌توانست محدوده‌ای را ثبت کند، اما اکنون شرایط سخت‌گیرانه‌تری اعمال شده است.

معاون امور صنایع و معادن استان تصریح کرد: متقاضیان غیرفعال بر اساس قانون فراخوانده شده‌اند و در صورت عدم انجام تعهدات، طبق مواد ۲۰ و ۲۱ قانون معادن، سلب صلاحیت خواهند شد.

فرامرزی تصریح کرد: در حال حاضر، ۸۳ پروانه بهره‌برداری در استان صادر شده که از این تعداد، ۴۳ مورد فعال، ۸ مورد در حال تجهیز و مابقی غیرفعال‌اند.

بررسی مجدد واگذاری‌های قبلی و لغو مجوزهای غیرفعال

استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در این جلسه واگذاری معادن بدون سرمایه‌گذاری به افراد را ممنوع اعلام کرد و گفت: معادن واگذاری علاوه بر ارزش‌افزوده مناسب باید اشتغال‌زایی خوبی نیز در سطح این استان ایجاد کند.

یدالله رحمانی از این تاریخ هیچ معدن‌ی بدون شناسایی سرمایه‌گذار و تضمین ارزش‌افزوده نباید به فردی واگذار شود و مجوز معادن غیر فعال استان نیز بر اساس قانون لغو و برنامه ریزی یرای واگذاری به افراد مناسب در دستور کار صمت قرار گیرد.

وی با اشاره به ضعف نظارتی گذشته در واگذاری حوزه های معدنی تصریح کرد: سرمایه‌گذار باید برنامه فرآوری و توان مالی برای معدنی که به او واگذار می شود داشته باشد و نیاز است واگذاری‌های قبلی نیز مورد بررسی قرار گیرند.

استاندار همچین خواستار لغو مزایده‌های ناموفق گذشته شد و بر شفافیت و مبارزه با رانت‌خواری در بخش معدن نیز تأکید کرد.

رحمانی تصریح کرد: هدف اصلی، استفاده بهینه از معادن برای ایجاد اشتغال و تولید است، نه صرفاً استخراج و فروش مواد خام.

وی بر تغییر شیوه واگذاری معادن در سطح استان تاکید کرد و گفت: متولیان صمت در استان باید قبل از برگزاری مزایده نسبت به شناسایی سرمایه‌گذار تحقیقات میدانی لازم را انجام داده و از واگذاری معدن بدون برنامه‌ریزی برای فرآوری نیز خوداری کنند.

استاندار اطمینان داد که هیچ پروژه معدن‌کاری بدون ارزیابی زیست‌محیطی در سطح استان اجرا نخواهد شد.
رحمانی با انتقاد از عملکرد گذشته وضعیت معدن استان گفت: با توجه به فاصله زیاد استان در بهره‌وری از معادن نسبت به میانگین کشوری برنامه ریزی برای استفاده بهینه باید افزایش یابد.

وی به با اشاره به خام‌فروشی معدن بوکسیت سرفاریاب گفت:با توجه به اینکه خام‌فروشی به زیرساخت‌ها آسیب می‌زند و ارزش افزوده ایجاد نمی‌کند برای معدن بوکسیت سرفاریاب فقط یک سال مهلت داده می‌شود تا برنامه فرآوری ارائه شود.

بیشتر بخوانید:

>>معادن کشف شده به سرمایه‌گذاران دارای صلاحیت واگذار می‌شود

>>۲۱ محدوده امیدبخش معدنی در پهنه سونگون - تکاب معرفی شد

>>کوره های سرد آجر دهدشت چشم انتظار تزریق اعتبار + فیلم

>>بازگشت واحد های راکد به ریل تولید؛ راهبرد دولت در کهگیلویه و بویراحمد

>>تنور کوره های کارخانه آجر دهدشت گرم می‌شود

8 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها