>>>>به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران دارای ۱۶ استان مرزی است که در این بین، آذربایجان غربی به علت قرار گرفتن در موقعیتی بسیار قابل توجه و تبدیل شدن به دروازه اروپا، جایگاهی متمایز نسبت به ۱۵ استان دیگر دارد.
آذربایجان غربی در شهرستان های جنوبی خود، با اقلیم کردستان عراق نزدیک به ۲۶۵ کیلومتر مرز دارد که امتداد آن به مرزهای ۵۶۰ کیلومتری این استان با چهار استان شرق ترکیه می رسد؛ همچنین شمال این استان با جمهوری خودمختار نخجوان هم مرز است.
در این پهنه ۹۶۷ کیلومتری، پنج پایانه رسمی و یک پایانه غیررسمی، یک منطقه آزاد فعال و ۲ منطقه ویژه اقتصادی غیرفعال وجود دارد که همین اسامی می توانند ظرفیت مرزی استان را نشان دهند.
همچنین ۱۶۱ گمرک در کشور فعال است که ۹ مورد در آذربایجان غربی مستقر بوده و همین آمار جایگاه مهم این منطقه در تجارت خارجی را نشان می دهد.
ناظر گمرکات آذربایجان غربی خالد جنگجو در گفت و گو با خبرنگار >>ایرنا با ارائه گزارشی از روند صادرات و واردات کالا ار گمرکات استان در فروردین ماه گفت: میزان صادرات کالا از گمرکات استان در فروردین ماه جاری از نظر وزنی ۲۶ درصد نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه کل صادرات انجام شده استان ۴۴۹ هزار و ۹۶۵ تن کالا است بیان کرد: از این میزان ۲۷۸ هزار و ۸۰۹ تن مربوط به صادرات گمرکات استان بوده و بقیه خروجی صادرات سایر گمرکات از گمرکات آذربایجان غربی است.
جنگجو اضافه کرد: میزان کل صادرات انجام شده از گمرکات استان نیز از نظر وزن ۲۰ درصد و از نظر ارزش ۵۳ درصد رشد یافته است.
ناظر گمرکات آذربایجان غربی گفت: میزان واردات از گمرکات استان هم ۱۸ هزار و ۶۸۷ تن بوده که ارزش این کالا ها ۶۱ میلیون دلار برآورد شده است در این زمینه نیز ۲۱ درصد از نظر وزنی کاهش وجود دارد ولی از نظر ارزش ۱۵ درصد افزایش دارد.
>>ایرنا: در زمینه ترانزیت کالا در سالجاری فعالیت گمرک چه گونه بوده است؟
>>جنگجو: ترانزیت خارجی ورودی از گمرکات آذربایجان غربی بیش از ۱۳۰ هزار تن به ارزش ۴۵۹ میلیون دلاربوده که نسبت به سال گذشته از نظر وزنی ۲۵ درصد و ارزش دلاری ۱۰ درصد کاهش یافته است.
در زمینه ترانزیت داخلی نیز ۸۳ هزار تن کالا ترانزیت شده که ارزش آن ۵۱۸ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت زمان مشابه پارسال از نظر وزنی ۱۸ درصد و ارزش ۵۳ درصد کاهش دارد.
>>ایرنا: آیا واردات کولبری و کشفیات مواد مخدر در فروردین ماه داشتید؟
>>جنگجو: میزان کشفیات مواد مخدر (۱۳۰ هزار گرم)معادل ۱۳۰ کیلوگرم بود که ۷۳۹ درصد رشد ثبت شده است.
واردات کولبری نیز به استان ۱۲۵ تن ارزیابی شده که از نظر وزنی ۵۴ درصد و ارزش ۵۱ درصد کاهش دارد.
>>ایرنا: با توجه به تعطیلات نوروزی در زمینه تردد مسافر هم توضیحاتی بفرمایید؟
>>جنگجو: میانگین تردد روزانه از گمرکات استان در فروردین ماه امسال با ۱۴ هزار و ۵۵۹ نفر در روز نسبت به مدت زمان مشابه پارسال هشت درصد افزایش یافته است.
جمع کل مسافرانی که از گمرکات استان تردد کردهاند ۴۵۱ هزار و ۳۲۰ نفر بوده که در این زمینه نیز هشت درصد نسبت به سال قبل افزایش وجود دارد.
میزان مسافر ورودی در مدت زمان یاد شده ۲۳۲ هزار و ۴۴۹ نفر بود و در این زمینه ۱۶ درصد افزایش ثبت شدهاست.
در زمینه میزان خروج مسافر هم با ۲۱۸ هزار و ۸۲۱ نفر یک درصد افزایش ثبت شده است.
>>ایرنا: میانگین تردد کامیون و خودرو ها چقدر بوده است؟
>>جنگجو: ۴۳ هزار و ۷۳۰ کامیون و تریلر، یکهزار و ۶۷ دستگاه اتوبوس و ۱۷ هزار و ۳۴۴ دستگاه سواری، از گمرکات تردد داشت.
میانگین تردد روزانه کامیون و تریلر از گمرکات استان هزار و ۴۱۱ مورد، اتوبوس ۳۴ دستگاه و سواری ۵۵۹ دستگاه بوده است.
>>ایرنا: فعال ترین گمرک استان در زمینه واردات و صادرات کدام گمرک بوده است؟
>>جنگجو: گمرک ارومیه در ردیف یکی از فعال ترین گمرکات استان قرار دارد و صادرات از این گمرک در فروردین ماه سالجاری به ۹۴ هزار و ۷۱۸ تن رسید که از نظر وزنی ۴۰ و ارزش ۴۵ درصد نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته افزایش دارد.
در فروردین ماه امسال گمرک ارومیه با بیش از ۹۴ هزار تن صادرات در رتبه اول، گمرک پیرانشهر با ۸۹ هزار و ۵۳۳ تن در رتبه دوم، بازارچه کیله سردشت با ۳۴ هزار و ۲۵۹ تن در رتبه سوم و گمرک بازرگان با ۳۲ هزار و ۵۹۰ تن در ردیف گمرکات با صادرات بالای استان قرار دارند.
در زمینه سهم گمرکات استان در ارزش صادرات خروجی سایر گمرکات هم گمرک بازرگان با اختصاص ۵۱ درصد از این سهم در جایگاه اول استان، گمرک سرو در ردیف دوم با ۱۵ درصد، گمرک پلدشت با ۱۴ درصد، گمرک رازی با ۱۱ درصد، کیله سردشت با یک درصد در ردیف های بعدی هستند.
در سهم گمرکات آذربایجان غربی در وزن صادرات خروجی سایر گمرکات، بازرگان با اختصاص ۳۳ د رصد صادرات به خود در ردیف اول و رازی با ۲۰ درصد در ردیف دوم است.
در زمینه تردد مسافر هم بیشترین تردد از گمرک پیرانشهر با ۲۸ درصد، رازی با ۲۷ درصد و سرو با ۲۳ درصد و بازرگان ۲۱ درصد بود.
>>ایرنا: >>سهم بازارچه های آذربایجان غربی از نظر صادرات چه قدر بوده است؟
>>جنگجو: آذربایجان غربی علاوه بر گمرکات ارومیه، بازرگان، پلدشت، پیرانشهر، خوی، سرو و مهاباد دارای چندین بازارچه از جمله صنم بلاغی، ساری سو و کیله است که سالانه صادراتی از این بازارچه ها انجام می شود.
در فروردین ماه امسال ارزش کالاهای صادر شده از بازارچه ها ۲۵ میلیون دلار و به میزان ۵۶ هزار تن بود که صادرات از بازارچه ها امسال از نظر وزنی ۵۱ درصد و ارزش ۳۸ درصد کاهش یافته است.
>>ایرنا: مهمترین اقلام صادراتی از گمرکات استان در یکسال گذشته چه اقلامی هستند؟
>>جنگجو: ۱۰ قلم کالای اول صادراتی گمرکات استان از نظر وزنی شمش آهن و فولاد، کاشی و سرامیک، پوکه معدنی، آهن اسفنجی، مصنوعات پلاستیکی، انواع کنستانتره و میوه، هندوانه، قیر نفتی، میلگرد آجدار، سیب درختی است.
انواع مصنوعات پلاستیکی، مفتول مس تصفیه شده، شمش آهن و فولاد، شمش مسی، کاتود مس تصفیه شده، انواع کنستانتره میوه، شمش روی، میلگرد اجدار، آهن اسفنجی و سیب درختی از نظر ارزش دلاری در ردیف کالاهای صدر جدول در صادرات هستند.
>>به گزارش ایرنا، ۹ گمرک استان در ارومیه، بازرگان، پیرانشهر، خوی، رازی، سرو، پلدشت، مهابادو سردشت در زمینه واردات و صادرات با بیش از ۶۵۰ نیرو فعال هستند.