به گزارش روز سهشنبه گروه علمی >>ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، در گامی نوین برای توسعه فناوریها و مواد پیشرفته در خاورمیانه، ۲ شرکت پیشرو در زمینه نوآوریهای محیطزیستی، همکاری خود را برای راهاندازی یک مرکز تولیدی در این منطقه آغاز کردهاند.
شرکت بریتانیایی لویدیان (Levidian) و شرکت کانادایی زنتک (Zentek)، با امضای توافقنامهای مشترک، به دنبال تأسیس یک مرکز تولیدی پیشرفته با تمرکز بر فیلترهای هوای تقویتشده با گرافن و سایر محصولات مبتنی بر این ماده ارزشمند هستند.
هدف این همکاری، بهرهگیری از توانمندیهای ترکیبی ۲ شرکت در زمینه جذب کربن، تولید گرافن و توسعه مواد نوین است تا عرضه محصولات گرافنی، از جمله فیلترهای هوای ZenGUARD™ در منطقه سرعت بگیرد. همچنین، این مرکز تولیدی قرار است گرافن مورد نیاز دیگر صنایع را نیز تأمین کند.
در قلب این همکاری، فناوری ثبتاختراعشده سیستم LOOP متعلق به شرکت لویدیان قرار دارد. این سیستم پیشرفته با جذب کربن از متان پیش از سوختن آن، نهتنها به تولید گرافن با کیفیت و هیدروژن پاک میپردازد، بلکه از میزان آلایندههای تولیدی نیز بهطور چشمگیری میکاهد.
گرافن تولیدی با این روش، قابلیت کاربرد در طیف گستردهای از محصولات از جمله باتریها، پنلهای خورشیدی، لاستیکها و پلاستیکها را دارد. به گفته مقامات شرکت لویدیان، این شرکت در حال بررسی محل مناسب برای تأسیس یک مرکز بزرگ تولید و توزیع در خاورمیانه است که نقش محوری در عرضه این محصولات ایفا خواهد کرد. پیشبینی میشود این مرکز حدود ۱۰۰ فرصت شغلی مستقیم و بیش از ۱۵۰ شغل غیرمستقیم در منطقه ایجاد کند.
در کنار این توافق جدید، شرکت لویدیان پیشتر نیز در اسفند ۱۴۰۳ (مارس ۲۰۲۵) با شرکت گرافماتک (Graphmatech) همکاریای را برای توسعه کاربردهای گرافن در زمینه تولید هیدروژن پاک آغاز کرده بود.
در همین حال، شرکت زنتک نیز موفقیت جدیدی را در پروژههای زیستی خود رقم زده است. این شرکت اعلام کرد که فاز اول قرارداد آزمایشی خود با برنامه «راهحلهای نوآورانه کانادا» (Innovative Solutions Canada) را به پایان رسانده و اکنون وارد مرحله آزمایشهای عملی شده است. این پروژه مربوط به طراحی و ساخت راهکارهای مقابله با نوع بسیار بیماریزای آنفلوانزای پرندگان HPAI A(H۵N۱) است.
زنتک با حمایت مالی دولت کانادا از طریق اداره نوآوری، علوم و توسعه اقتصادی (ISED)، موفق به توسعه یک راهکار دارویی جدید با استفاده از فناوری آپتامر چندظرفیتی شده که پیشتر نیز در تولید داروی مؤثر علیه ویروس SARS-CoV-۲ (کرونا) بهکار رفته بود.
در آزمایشهای انجامشده در محیط آزمایشگاهی (in vitro)، این راهکار عملکردی همسطح با آنتیبادیها مثبت نشان داده است. اکنون، در فاز بعدی، شرکت زنتک موظف است مواد لازم را به تیم تحقیقاتی دکتر متیو میلر در دانشگاه مکمستر کانادا تحویل دهد تا عملکرد آنها را در مدلهای زنده (in vivo) علیه ویروسهای H۱N۱ و گونه جدید H۵N۱ (کلاد ۲٫۳٫۴٫۴b) ارزیابی کنند.