>>به گزارش ایرنا از روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، در آستانه سی و ششمین دوره نمایشگاه کتاب تهران، آزاده نظربلند به تشریح برنامههای مجموعه کتابخانههای عمومی کشور در بهار کتاب و کتابخوانی پرداخت.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به سه فعالیت اصلی این نهاد در سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: این فعالیتها در قالب ارایه خدمات در «غرفه اصلی شبستان»، غرفه «کتابخانه عمومی ایران» ویژه خدمات کتابخانههای عمومی به کودکان و نوجوانان و «کتابخانه سیار» انجام می شود.
وی تصریح کرد: در غرفه اصلی نهاد کتابخانه های عمومی کشور که در شبستان مصلی برپا خواهد شد، از دو زیرساخت فناورانه جدید سامانه هوشمند «همیار کتاب» و نرمافزار «اهدانش» رونمایی خواهد شد. این دو زیرساخت به صورت اختصاصی و منطبق با نیازهای ویژه کتابخانه های عمومی طراحی شده و معتقدیم نقش موثری در تسهیل دسترسی اعضا به خدمات کتابخانه های عمومی خواهد داشت. ضمن اینکه این دو زیرساخت آغاز راهی برای حرکت در مسیر هوشمندسازی کتابخانه های عمومی در عصر هوش مصنوعی است.
وی افزود: سامانه هوشمند «همیار کتاب» در واقع فاز نخست توسعه چت بات اختصاصی برای جست و جوی هوشمند کتاب است. در این چت بات مخاطب ضمن دسترسی به منابع موجود در کتابخانه های سراسر کشور به پیشنهادهای مطالعاتی و معرفی کتابخانه های عمومی نیز دسترسی دارد. همچنین کاربر این سامانه امکان مکان یابی کتاب در نمایشگاه و کتابخانه های عمومی را خواهد داشت. نرم افزار «اهدانش» نیز نرم افزاری برای مدیریت هدفمند خیرین و تسهیل فرایند کمک به کتابخانه های عمومی است و خیرین می توانند در رفع هر کدام از نیازهای کتابخانه های عمومی نقاط مختلف کشور به اختیار خود مشارکت کنند.
دبیرکل نهاد در ادامه با اشاره به ارایه خدمات نرم افزاری دیگر در غرفه نهاد گفت: «نرمافزارآمایش سرزمینی کتابخانههای عمومی» از دیگر خدماتی است که در غرفه اصلی نهاد عرضه خواهد شد. همچنین برای ارائه تصویری کلان از کتابخانههای عمومی، «نرمافزار پایش کتابخانههای سیار» برای نمایش وضعیت لحظهای خودروها، «داشبورد مدیریتی کتابخانههای عمومی» برای گزارش وضعیت لحظهای فعالیتهای کتابخانهای و «اطلس کتابخانههای عمومی» نیز در دسترس کاربران قرار می گیرد.
>>نشستهای مختلف فرهنگی و میزبانی از گروه های مرجع
نظربلند در ادامه به تشریح برنامه های فرهنگی غرفه اصلی نهاد در شبستان پرداخت و تصریح کرد: در کنار میزبانی از مدیران فرهنگی، نمایندگان مجلس، خیّران و ناشران، برنامه های مختلف فرهنگی از جمله نشستهای ادبی با موضوع «ایران عزیز» با تکیه بر تنوع زبانی ایران، نشستهای علمی و فرهنگی با موضوع کتابخانههای عمومی و خواندن و همچنین نشستهایی با اقشار مختلف اجتماعی در غرفه نهاد برگزار خواهد شد. نشست با ناشران از دیگر برنامه های پیشبینی شده در غرفه نهاد است.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر غرفه نهاد در سالن کودک و نوجوان نمایشگاه گفت: این غرفه با هدف بازنمایی خدمات متنوع و ارایه برنامههای تخصصی کتابخانههای عمومی و با نام «کتابخانه عمومی ایران» برگرفته از شعار این دوره از نمایشگاه آماده شده است.
وی اظهار کرد: در این بخش خدمات مختلفی از جمله ارائه اعتبار، عضویت و امانت کتاب تدارک دیده شده است که با حضور کتابداران کودک و نوجوان برگزیده سراسر کشور ارایه خواهد شد.
>>حضور کتابخانه سیار و افتتاح یک خودروی جدید
نظربلند، با تاکید بر اینکه غرفه «کتابخانه عمومی ایران» دارای دو بخش «کودک» و «نوجوان» به صورت مجزا است فعالیت های بخش کودک را تشریح کرد و گفت: «قصهگویی»، «نمایش عروسکی و عروسکگردانی»، «نقاشی و آموزش نقاشی با هوش مصنوعی»، «اوریگامی و کاردستی»، «جمعخوانی و بلندخوانی برای کودکان توسط کتابداران نهاد»، «حضور نویسندگان کودک و جلسات دیدار با نویسنده»، «جلسات رونمایی و معرفی کتاب»، «اتاق بازی کودکان و اتاق مادر و کودک»، «محفل ادبی جوانهها و شعرخوانی اعضای کودک و نوجوان عضو کتابخانههای عمومی»، «نمایش تولیدات تلویزیونی نهاد»، «شاهنامهخوانی و نقالی»، «مسابقه نقاشی با دفترچه ویژه طراحیشده»، «اجرای گروه مهر و ماه (گروه سرود آموزشدیده در کتابخانه عمومی) و سرودخوانی با موضوعات امام رضا(ع)، ایران و فردوسی» و... از جمله فعالیتهایی هستند که در ایام برگزاری نمایشگاه در این بخش برنامهریزی شده است.
وی ادامه افزود: برنامههای اجرایی ویژه بخش نوجوان نیز در قالب ۶ عنوان اصلی برگزار می شود. «آزمایشگاه مجازی علوم»، «آموزش کار با پرینتر سه بعدی و چاپ لیزری»، «نمایشنامهخوانی»، «جلسات نقد کتاب»، «نشستهای معرفی کتاب توسط نوجوانان» و «دعوت از اعضاء نوجوان و برگزاری جلسات گفتگوی نوجوانان در موضوعات علمی و فرهنگی و اجتماعی» از جمله برنامه های این بخش است.
دبیرکل نهاد در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر ظرفیت های قابل توجه کتابخانه های سیار گفت: در این دوره از نمایشگاه یک دستگاه کتابخانه سیار در حیاط اصلی مصلی مستقر و به ارائه خدمت می پردازد. همچنین خودروی دیگری نیز به عنوان کتابخانه سیار در این ایام افتتاح می شود تا آغاز فعالیت های آن همزمان با برگزاری سی و ششمین نمایشگاه بین اللملی کتاب تهران باشد.