به گزارش روز یکشنبه >>ایرنا، «فصلی از چهار فصل» مستندی است که به منظور پاسداشت محمدجواد بخشیزاده ساخته شده؛ این مستند به گفته کارگردانش فصلی از چهار فصل زندگی هنری مردیست که در این ناکجاآباد، پا در حیات دنیای بیمقدار گذاشت تا در کوران حوادث بتواند در روزگار قحطی وجدان انسانهای بی هویت، شناسنامهای باشد از تمام مردان و زنان تاریخ این مرز وبوم که گمنام به دنیا می آیند، گمنام زندگی میکنند و گمنام میمیرند و دراین میان به همه چیز ارزش میدهند، بدون آنکه خود در میان دیگران ارزش داشته باشند، تاریخ را میسازند، بدون آنکه نامی از آنان در تاریخ بیان شود.
محمد حسین نعمتی تهیه کننده و کارگردان این اثر افزود: حدود یک سالی میشود که مشغول پژوهش و ساخت این اثر هستم، پرداختن به قهوه خانه چهار فصل و گروه تئاتر سپید، گویی پرداختن به بخش عمده تاریخ تئاتر شیراز است.
او ادامه داد: به گذشته که نگاه میکنیم کمتر تئاتر یا هنرمندی را می توان یافت که در قهوه خانه چهار فصل زیست نکرده باشد و خاطره نداشته باشد؛ یا به خلق نمایش پرداختند یا به تماشای نمایش و نقالی در قهوه خانه چهار فصل نشستهاند.
نعمتی افزود: قهوه خانه بر خلاف اسمش مرکزی برای فعالیتهای فرهنگی و هنری بخصوص اجرای نمایش میشود و نقاشیهای قهوهخانهای در این مکان به خوبی جلوهگری میکنند و چه بسا هنرمندان بزرگی که اکنون در سینما و تئاتر این مرز و بوم نامی نیکو دارند از دل همین قهوه خانه و گروه تئاتر سپید رشد کردهاند.
این کارگردان معتقد است تماشای این اثر برای نسل جوان و تازه کار واجب است چرا که با یکی از قدیمیترین و فعالترین گروههای نمایشی که عمده فعالیتهای آنها از ادبیات کهن و کلاسیک برگرفته میشده آشنا میشوند.
به گفته نعمتی این مستند بخشی از زندگی شخصی است که بیش از نیم قرن از زندگی خویش را وقف هنر کرد، نیم قرنی که در آن همه چیز را فدای این گوهر ارزشمند یعنی فرهنگ و هنر کرد.
این کارگردان میگوید هر دقیقه ای که میبینید، عمر بر باد رفته ایست که زمانی چهره آرای جهان هستی، او را نوازش داده و در مسیر باد قرار داده به آرامی نظاره کنید و بنگرید حال شخصی را که بهار عمر خود را در خزان فرهنگ این مرز و بوم به زمستان تبدیل کرد.
او افزود: هنوز هم در گوشه روشن وجدان تاریخ پا برهنگان این مرزو بوم, هستند کسانی که پرچم هنر این مرزو بوم را بر روی دوش زخمی خود به دوش میکشند و سرافراز تر از هرکوهی نظارهگر آیندگان هستند.
در مراسم رونمایی از این مستند گروه موسیقی عندلیب نیز بر روی صحنه رفت؛ همچنین گروه نمایشگران زورخانهای به سرپرستی پهلوان غرقی حرکات ورزشی را ارائه کردند و تجلیل از استاد بخشی زاده و اهدای هدایا و لوح تقدیر و اهدای کیک پایان بخش برنامه بود.
این رویداد با حضور اهالی سینما و تئاتر استان و پیشکسوتان کشوری با همراهی مدیرکل و معاون هنری ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس برگزار شد و پیشکسوتانی از هنرهای نمایشی و سینما از جمله؛ رحیم هودی، مهدی فقیه، محمود پاکنیت، مهوش صبرکن، کاظم روزی طلب، حسن زارعی، سید ابراهیم رکنی، محلاتی و قاسم امین بیطرف نیز در آن حضور داشتند.
محمدجواد بخشیزاده (زاده ۱۳۲۲ شیراز) کارگردان تئاتر، بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون و دارای نشان درجه یک هنری در رشته نمایش سنتی است و در سال ۱۳۲۲ در شهر شیراز متولد شد. او پس از درگذشت پدر که مدرس یکی از حوزههای علمیه بود، برای امرار معاش خانواده به حرفه گچ بری و معماری روی آورد اما در ۱۶ سالگی به تئاتر علاقهمند شد و به این هنر پرداخت. بخشیزاده در کنار کار کردن با حضور در کلاسهای شبانه دیپلم ریاضی گرفت.
او به واسطه شغلش در مدت حضور در تهران و تماشای تئاترهای متعدد، با هنرهای نمایشی بیشتر انس گرفت و از همانجا یادگیری تئاتر را آغاز کرد. این هنرمند در سال ۴۲ گروه تئاتر سپید را در قهوهخانه خود در همسایگی حمام وکیل شیراز راه اندازی کرد و درپیش بُرد تئاتر در بین مردم نقش مهمی ایفا کرد.
محمد جواد بخشیزاده در سال ۱۳۹۰ بنا بر مصوبه شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور موفق به دریافت نشان درجه یک هنری در رشته نمایش سنتی شد که این گواهی معادل مدرک دکترا است. در اسفندماه سال ۱۳۹۵ در مراسمی با حضور رئیس سازمان سینمایی ایران یک سالن سینما و تئاتر در شیراز به نام محمدجواد بخشیزاده نامگذاری شد.
همچنین درسال۱۳۷۴،نمایشِ بازیِ مرگبرنده بهترین متن نمایشنامه وموسیقی درسیزدهمین جشنواره تأتر فجر گردید.
بخشیزاده از اواسط دهه ۴۰ تاکنون بیش از ۱۰۰ اثر نمایشی را با گروه تئاتر سپید کارگردانی کرده که نمایشنامه اغلب آنها را خود نگاشته و در نمایشها بازی نیز کردهاست.