>>به گزارش ایرنا، مناطق شهری به ویژه شهرکهای اقماری استان زنجان با کمبود سرانه فضای آموزشی مواجه است که بخش قابل توجهی از این مشکل به بی توجهی در تامین زیرساختهای لازم هنگام احداث آنها باز میگردد.
بنابر اعلام اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان زنجان در حال حاضر سرانه فضای آموزشی در این استان ۶ مترمربع است.
بر اساس هدفگذاری انجام شده در برنامه هفتم توسعه قرار است میانگین سرانه آموزشی کشور تا پایان این برنامه به ۶.۱ متر مربع برسد.
در نگاه اول، وضعیت زنجان در مقایسه با این هدفگذاری مناسب به نظر می رسد ولی چالش و مشکل اصلی این است که رقم ۶ متر مربع سرانه فضای آموزشی در استان زنجان مربوط به میانگین کل استان است و این عدد در مناطق شهری نصف می شود.
کمبود فضاهای آموزشی در نقاط پرجمعیت استان به یک چالش در استان تبدیل شده است. اواخر سال ۱۳۹۹ تفاهم نامه ای بین سازمان مدیریت و برنامه ریزی، اداره کل آموزش و پرورش و اداره کل راه شهرسازی استان زنجان برای احداث ۶۳ مدرسه با ۷۵۶ کلاس درس طی سه سال در استان منعقد شد که البته خروجی محسوسی نداشت و مشکل کمبود مدارس همچنان به قوت خود باقی ماند.
خبرنگار >>ایرنا در این خصوص با >>محسن روزبان، معاون برنامه ریزی و توسعه منابع اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان گفت و گو کرده است.
>>ایرنا. در زمان حاضر چه تعداد کمبود مدرسه در استان داریم؟
در خصوص کسری فضاهای آموزشی آنچنانکه در اولین شورای آموزش و پرورش استان در سال جاری نیز مطرح شد، حدود ۷۳ مدرسه کمبود در استان داریم.
اجرا نشدن تعهد شرکت ها در ساخت مدارس در طرح های ساخت مسکن موجب شده امروز با مشکل کمبود مدارس و فضاهای آموزشی مواجه شویم.
نیازهای ساخت مدارس جدید به ویژه در مناطق نهضت ملی مسکن را احصا کردیم و با حداقل نیاز فقط ۴۸ مدرسه در این محدوده ها نیاز داریم.
از چند سال قبل اقدامات و پیگیری ها برای رفع این مشکل در دستور کار بوده است از جمله این موارد تفاهم نامه سه جانبه بین آموزش و پرورش، راه و شهرسازی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان بود.
>>ایرنا. این تفاهم نامه به کجا رسید؟
متاسفانه برای تفاهم نامه قبلی که برای ساخت ۶۳ مدرسه بود، اقدام قابل توجهی انجام نگرفت.
بر اساس آن قرار بود تعدادی مدرسه را آموزش و پرورش، راه و شهرسازی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان بسازد که راه و شهرسازی و آموزش و پرورش بنا به دلایلی موفق نشدند اقدامی در این راستا داشته باشند.
راه و شهرسازی احداث چند مدرسه را شروع کرد و نیمه کاره ماند، آموزش و پرورش استان هم یکی از املاک خود را فروخت ولی اقدام خاصی صورت نگرفت و به سرانجام نرسید.
>>ایرنا. چه تدبیری برای حل کمبود مدارس در استان دارید؟
می خواهیم این کمبود مدارس را از چند روش و البته منبع حل کنیم، یکی از این موارد اعتبارات ملی است که برای طرح های مدرسه سازی استان اختصاص پیدا می کند.
دومین منبع اعتبارات استانی است که از طریق سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان محقق می شود و منبع دیگرمان تفاهم نامه و قرارداد سه جانبه جدیدی است که بین آموزش و پرورش، راه و شهرسازی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان شکل گرفته که البته این موضوع به روزرسانی همان تفاهم نامه قبلی است.
>>ایرنا. چه تضمینی هست که این تفاهم جدید هم به سرنوشت همان تفاهم نامه قبلی دچار نشود؟
الان با توجه به کمبود فضای آموزشی و همتی که در کل کشور با تاکید و دستور رییس جمهور در خصوص نهضت مدرسه سازی شکل گرفته، با تکیه بر اعتبارات ملی و استانی این موضوع را دنبال می کنیم.
البته اعتبارات خوبی هم برای این حوزه در استان در نظر گرفته شده است. تخصیص های خوبی هم داشتیم، سال گذشته در تعمیر و تجهیز مدارس ۶۱ درصد تخصیص داشتیم در حالیکه تمام طرح های عمرانی استان کمتر از ۳۰ درصد تخصیص گرفتند.
استفاده از ظرفیت خیرین مدرسه ساز را هم در حل مشکل کمبود مدارس، دنبال می کنیم.
>>ایرنا. از محل مولدسازی چه اقدامی برای ساخت مدارس در استان انجام شده است؟
الان در راستای مولدسازی سه زمین آموزش و پرورش را در استان برای فروش گذاشتیم.
مجوزهای آن اخذ شده و در حال طی مراحل اداری است. بر اساس برآوردها از محل این مولدسازی حدود سه هزار میلیارد ریال عاید ما می شود که اعتبار ساخت حدود ۱۰ مدرسه با آن تامین می شود.
متاسفانه چرخه اداری مولدسازی طولانی است و ما اکنون معطل طی مراحل اداری فروش این زمین ها هستیم.
>>ایرنا. ظرفیت هایی دیگری برای پیگیری طرح های ساخت مدارس در استان وجود دارد؟
مجموعه راه و شهرسازی هم از طریق صندوق ملی مسکن، بر اساس قراردادی که داریم، تعدادی مدرسه را در محدوده طرح های نهضت ملی مسکن احداث می کند.
یک ظرفیت دیگری هم در استان داریم که آن موضوع مالیات است، بر اساس قانون جدید، خیرانی که در مدرسه سازی مشارکت دارند، بخشی از این مشارکت ها به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی لحاظ می شود.
طرح دیگر نشان دار کردن مالیات ها برای هزینه آنها در طرح های عمرانی است که مودیان از این طریق نیز می توانند طرح های مدرسه سازی را برای هزینه کرد مالیات هایشان انتخاب کنند.