جمعه، 12 اردیبهشت، 1404

داربست‌های لرزان یا چوبه‌های دار

>>به گزارش ایرنا، هر روز که خورشید طلوع می‌کند در برخی از کارگاه‌های ساختمانی استان همچنان جان‌هایی قربانی می‌شوند که بی‌صدا و بی‌گناه در جست‌وجوی لقمه‌ای نان به ارتفاعات خطرناک می‌روند.

این ارتفاعات برای آنان نه‌ تنها یک جایگاه کاری است بلکه حکم چوبه‌های دار بی‌رحمی را دارد که آن‌ها را در دام مرگ گرفتار می‌کند.

کارگرانی که تنها با تکیه بر توان جسمی خود برای تامین معیشت خانواده‌هایشان تلاش می‌کنند، هر روز ممکن است قربانی حوادثی شوند که تنها به‌خاطر بی‌توجهی به اصول ایمنی در این سازه های موقت ایجاد شده است.

داربست‌های ناپایدار، ابزارهای غیراستاندارد و نظارت‌های ضعیف تنها بخشی از عواملی هستند که باعث سقوط کارگران از ارتفاع می‌شوند، سقوط‌هایی که برخی از آن‌ها هیچ‌وقت فرصت بازگشت به خانه و خانواده‌شان را پیدا نمی‌کنند.

این جان‌باختگان، تنها شماره‌هایی در آمارها نیستند، بلکه افرادی هستند که در اوج نیاز به درآمد برای خانواده‌هایشان، جان خود را فدای خطرات و کم‌توجهی به ایمنی کردند.

این واقعیت تلخ هر روز ادامه دارد و هنوز بسیاری از کارگران در کارگاه‌های ساختمانی، به‌خاطر عدم اجرای استانداردهای ایمنی، با خطر سقوط روبه‌رو هستند؛ سقوط‌هایی که اگر زودتر مسوولان و کارفرمایان به‌فکر ایمنی می‌افتادند، شاید هیچ‌وقت اتفاق نمی‌افتاد.

این تراژدی ادامه‌دار است، مگر اینکه صدای اعتراض کارگران و خانواده‌هایشان به گوش مسوولان برسد و اقدام‌های جدی برای جلوگیری از این حوادث دردناک صورت گیرد.

>>فعالیت غیرمجاز داربست سازان

یک کارشناس در حوزه ایمنی کارگاه های ساختمانی در این باره گفت: هر چند با اقدامات انجام شده، ایمنی در کارگاه‌های ساختمانی استان نسبت به سال های اخیر ارتقا یافته، اما همچنان حادثه های این کارگاه‌ها بالا است.

علی قلی پور اظهار کرد: اکنون قریب به اتفاق شرکت‌های اجاره دهنده تجهیزات و ماشین‌آلات ساختمانی در استان مجوزی برای فعالیت ندارند و این وضعیت، نظارت بر ایمنی کارگاه‌های ساختمانی را دچار مشکل کرده است.

وی افزود: غیرمجاز بودن فعالیت شرکت های ارائه دهنده بالابرها، داربست ها، جک و قالب ها سبب نبود نظارت بر فعالیت آنها در محیط های کاری شده و در نتیجه زمینه ساز بروز حوادث ناگوار در محیط های کاری می شود.

قلی پور با بیان اینکه بسیاری از گروه کاری فعال در زمینه داربست و سازه های موقت بدون مجوز و بدون نظارت نهادها کار می کنند تصریح کرد: بیشتر این افراد حتی با اصول فنی اولیه داربست بندی نیز آشنایی ندارند و داربست های ناایمنی که توسط این افراد برپا می شود، باعث بروز حوادث می شود.

وی افزود: خطرات مربوط به >>ماشین آلات ناایمن و دچار نقص فنی به عنوان خطرات وارداتی در کارگاه ها شناخته می شوند و متاسفانه به علت نبود نظارتهای کافی بر اجاره دهندگان و تامین کنندگان این تجهیزات، خطرات فراوانی را با خود به محیط های کاری وارد می کنند.

قلی پور اظهار کرد: در صورتی که سازمان صنعت، معدن و تجارت هر استان و اتاق اصناف بتوانند نسبت به ساماندهی صنوف و واحدهای اجاره دهنده تجهیزات و ماشین آلات ساختمانی اقدام کرده و بر فعالیت آنها نظارت داشته باشند می توان از ورود دستگاه ها و تجهیزات ناایمن به کارگاه ها پیشگیری کرد.

>>کاهش حوادث کار

رییس اداره بازرسی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی در این باره با بیان اینکه حوادث ناشی از کار در کارگاه‌های استان در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال قبل از آن ۲۲ درصد کاهش یافت گفت: سال گذشته ۱۳۰ مورد حادثه ناشی از کار توسط بازرسان کار و به دستور مراجع قضایی بررسی و ثبت شده است، در حالی‌که این رقم در سال ماقبل ۱۶۶ مورد بود.

شایان رئوف‌پور اظهار کرد: شهرستان بجنورد بیشترین سهم از >>حوادث کار در استان را به خود اختصاص داده و با ثبت ۴۴ درصد از کل حوادث در صدر قرار دارد، با این حال، آمار حوادث در این شهرستان نسبت به سال قبل آن ۱۰ درصد کاهش داشته است.

وی افزود: شهرستان شیروان با کاهش ۲ درصدی حوادث، ۱۱ درصد از مجموع کل حوادث کار استان را شامل می‌شود همچنین شهرستان‌های راز و جرگلان، گرمه و مانه و سملقان در مجموع تنها ۱۳ درصد از حوادث ناشی از کار را به خود اختصاص داده‌اند که این نشان‌دهنده پایین‌ترین نرخ حادثه در استان است.

>>افزون بر پنج هزار مورد بازرسی از کارگاه‌ها

رئوف‌پور گفت: سال گذشته پنج هزار و ۸۱۴ مورد بازرسی از کارگاه‌های استان انجام شد و از این تعداد، ۲۲۷ مورد از بازرسی‌ها مربوط به کارگاه‌های پرخطر در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، ۲۸۹ مورد از معادن و یک‌هزار و ۵۰۸ مورد مربوط به کارگاه‌های صنعت ساختمان بوده است.

وی با اشاره به اهمیت آموزش و فرهنگ‌سازی در حوزه ایمنی، اظهار کرد: برای>> پیشگیری از وقوع حوادث و توانمندسازی نیروی کار، ۷۳ دوره آموزشی ایمنی در سطح استان برگزار شد که در مجموع ۵۵ هزار نفر-ساعت آموزش ارائه شد و یک‌هزار و ۶۵۰ نفر از کارگران و کارفرمایان در این دوره‌ها شرکت کردند.

رییس اداره بازرسی کار تأکید کرد: کاهش آمار حوادث، نتیجه تعامل بهتر با کارفرمایان، ارتقای سطح آگاهی ایمنی در محیط‌های کاری و نظارت‌های مستمر بازرسان کار بوده است.

>>پلمب ۱۷ کارگاه ناایمن

وی گفت: پارسال ۱۷ کارگاه ناایمن متخلف در زمینه قانون کار و آیین نامه‌های حفاظت فنی و بهداشت با دستور مراجع قضایی استان پلمب شد، بیشتر این کارگاه‌ها، مقررات ایمنی کار را رعایت نکرده بودند و سلامت کارگران در آن‌ها به خطر افتاده بود.

وی افزود: همچنین در این مدت ۱۵ کارفرمای متخلف نیز به مراجع قضایی معرفی شدند و ملزم به رفع نواقص مربوط به پرداخت حقوق، بیمه و >>تامین ایمنی کارگران بر اساس مصوبات شورای عالی کار شدند.

رییس اداره بازرسی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی تصریح کرد: در صورت عدم رفع نواقص ایمنی از سوی کارفرمایان، مطابق ماده ۱۰۵ قانون کار، دستور پلمب کارگاه ساختمانی صادر خواهد شد.

>>سقوط از ارتفاع، عامل اصلی حوادث کار

رئوف‌پور با اشاره به اینکه سقوط از ارتفاع عامل ۳۵ درصد از >>حوادث ناشی از کار در استان در سال گذشته بوده است، گفت: این نوع حادثه بیشتر در کارگاه‌های ساختمانی روی داده است و عمده قربانیان آن را آرماتوربندها، نماکاران و داربست‌بندان تشکیل می‌دهند.

وی تاکید کرد: برای پیشگیری از این‌گونه حوادث، ضروری است شهرداری‌ها، >>مهندسان ناظر نظام مهندسی ساختمان و مجریان ذیصلاح، نظارت‌ها و بازرسی‌ها را تشدید کنند.

>>کاهش حوادث، افزایش فوتی‌ها

رییس اداره بازرسی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی گفت: هرچند آمار >>حوادث ناشی از کار در سال گذشته نسبت به سال پیش از آن ۲۲ درصد کاهش داشته، اما تعداد فوتی‌ها افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه سال گذشته ۱۱ نفر در اثر حوادث کار جان باختند که این رقم در سال ماقبل هشت نفر بود ادامه داد: ۲ درصد از حوادث کار منجر به نقص عضو شد که نسبت به سال قبل از آن ۵۰ درصد کاهش داشته است.

وی اظهار کرد: شکستگی اعضا ۵۰ درصد از حوادث کار در استان را به خود اختصاص داده که نسبت به سال قبل سه درصد افزایش یافته است. همچنین چهار درصد از حوادث منجر به سوختگی شده که تغییری نسبت به سال گذشته نداشت.

خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت آن در مناطق روستایی سکونت دارند.

1 روز پیش

دسته‌بندی‌ها