روابط بینا فرهنگی ایرانیان در طول تاریخ همواره همدلی و همکاری میان مردم و اقوام مختلف بشری، صلح و دوستی، تعامل و همکاری را در گستره جغرافیای فرهنگی ایران گسترش داده است. ارتباط عمیق و پایدار ایران با نام خلیج فارس در اشکال و حوزههای مختلف قابل ترسیم، تایید و تاکید و استمرار آن تا دوران معاصر به زیبایی آبهای نیلگون خلیج فارس به تصویر درآمده است.
فعالیتهای فرهنگی با رویکرد شناخت وآگاهیبخشی در حوزه فرهنگ و تمدن بزرگ ایران زمین در منطقه خلیج فارس میتواند بستری را برای معرفی فرهنگ، تاریخ و تمدن ایران و جاذبههای متنوع و بینظیر سواحل و کرانههای خلیج فارس، همانند: دانش دریانوردی، هنرهای سنتی و صنایع دستی آداب و رسوم و مهماننوازی مردمان این دیار را فراهم کرده و گام مهم و ارزشمندی در جهت اعتلای نام خلیج فارس به عنوان مظهر صلح و دوستی و پیونددهنده فرهنگها وتمدنهای بزرگ بشری جهان است.
توسعه فعالیتهای فرهنگی با محوریت میراث فرهنگی و گردشگری میتواند در جهت گسترش صلح و دوستی، تعمیق روابط فرهنگی، اجتماعی و تعامل میان مردمان و دولتهای منطقه خلیج فارس و سایر مناطق به شمار آید.
این همکاریها و ارتباطات بینافرهنگی میتواند؛ نقش سازنده و تاثیرگذاری در جهت همگرایی و توسعه روابط و همکاریهای مشترک میان مردمان و دولتهای منطقه خلیج فارس ایفا کند. دولتهای منطقه خلیج فارس براساس اشتراکات فرهنگی، تمدنی، علاقمندیها و پیوندهای عمیق و ریشهدار فرهنگی، زمینههای حضور مردمان و گردشگران سایر مناطق را برای بازدید و آشنایی بیشتر با میراث کهن و باستانی منطقه خلیج فارس فراهم آورند.
این مهم موجب رونق و شکوفایی اقتصادی منطقه خلیج فارس، انسجام اجتماعی و زمینههای همکاری بیشتر و تعامل منطقهای را گسترش خواهد داد.
گرامیداشت روز ملی خلیج فارس در جهت معرفی و توجه بیشتر به مردمان این منطقه با پیشینه تاریخی و تمدنی با معرفی آثار و جاذبههای بینظیر و متنوع گردشگری برای حضور در عرصههای بینالمللی در جهت تعامل سازنده، همگرایی و همافزایی بیشتر میان کشورهای منطقه خلیج فارس با سایر مردمان و کشورها برای رسیدن به توسعه و آبادانی این منطقه بایستی در اولویت تعاملات فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی دولت قرار گیرد.
توسعه زیرساختها و انجام اقدامات بهینه در راستای توسعه فعالیتهای فرهنگی و گردشگری در منطقه خلیج فارس با حضور سرمایهگذاران داخلی و خارجی و بهکارگیری ظرفیتهای بومی و محلی این منطقه در مسیر معرفی ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی، میراث فرهنگی و تمدنی منطقه، علاوه بر همگرایی منطقهای، به اشتغال و کارآفرینی و توانمندسازی جوامع میزبان و محلی، اشتغال و کارآفرینی برای بومیان و ساکنین منطقه خلیج فارس فراهم می کند.
این مهم با تعیین خط مشیها، سیاستگذاریهای کلان و اولویتبخشی به سفر و گردشگری و داشتن برنامه هدفمند و جامع، همکاری و هماهنگی بین متولیان بخشهای دولتی و غیر دولتی و سایر دستاندرکاران مجموعههای مرتبط با مقوله صنعت گردشگری است.
در صورتیکه این مهم مورد توجه جدی قرار گیرد، رونق اقتصادی، اشتغالزایی، کارآفرینی و شکوفایی منطقه خلیج فارس را به همراه خواهد داشت.
* معاون فرهنگی، اجتماعی و دانشجویی دانشگاه علم و فرهنگ جهاد دانشگاهی