چهارشنبه، 10 اردیبهشت، 1404

کاروان زیر سایه خورشید وارد دیار علویان شد

>>به گزارش ایرنا از روابط عمومی ستاد بازسازی عتبات عالیات مازندران، جشن‌های مردمی زیر سایه خورشید در استان مازندران به چهاردهمین سال خود رسید و باتوجه‌به اینکه امسال هجدهمین دوره این جشن در کشور است، تمام استان‌های کشور و ۱۵ کشور خارجی میزبان برگزاری جشن‌های مردمی زیر سایه خورشید است.

این کاروان زیر باران رحمت الهی وارد مازندران شد تا پیام‌آور مهر و رحمت شود. مازندران امسال میزبان سه کاروان خدام در قالب زیر سایه خورشید است که یک مبلغ، یک مداح حرم و ۲ خادم حامل پرچم ملکوتی بارگاه امام هشتم این کاروان را همراهی می‌کنند و در همه شهرهای مازندران حاضر شده و برنامه‌های مختص آن شهرستان را برگزار می‌کنند.

مازندران میزبان جشن‌های مردمی زیر سایه خورشید ۱۰ اردیبهشت تا ۱۹ اردیبهشت امسال است و بیش از ۲۸۰ برنامه ثبت شده در سامانه در سراسر مازندران برگزار می‌شود.

سه کاروان در ۱۰ روز در ۲۲ شهرستان‌ و ۴۷ روستای مازندران در قالب کاروان زیر سایه خورشید حضور داشته و برنامه‌ها را اجرایی می‌کنند. عناوین برنامه شامل ۱۵ عنوان برنامه مهم و اهل بیتی و امام رضایی است که حضور در مناطق محروم با نام آغوش پدرانه، حضور در زندان‌ها تحت عنوان پیام رهایی، حضور در بیمارستان‌ها تحت عنوان آرام جان، حضور در دانشگاه‌ها و مراکز دانش‌بنیان و تجلیل از نخبگان علمی و ورزشی، دیدار با دانش‌آموزان و نیروهای مسلح، حضور در روستاها و مناطق کمتر توسعه‌یافته شهرها، برگزاری جشن‌های مردمی در پارک ها، مساجد و امامزادگان و ...، دیدار با کشاورزان و معلمان حضور در کارخانجات و تجلیل از کارگران و... از جمله این عناوین است.

برنامه‌های زیر سایه خورشید به‌صورت مردمی برگزار شده و ۵۷ مجموعه فرهنگی در استان مازندران این برنامه‌ها را اجرایی می‌کنند که با همکاری خدمات کانون‌های رضوی شهرستان‌های مازندران است.

بهره‌مندی از حضور مبلغان و مداحی مداحان اعزامی از مشهد و توزیع تبرکات از دیگر برنامه‌هاست که هدایایی هم تقدیم نخبگان علمی، ورزشی و فرهنگی می‌شود.

برآیند شواهد و مستندات تاریخی نشان می دهد که مناطق شمال ایران در اوایل دوران اسلامی به خاطر داشتن امنیت، مامنی برای امامزادگان و بزرگان شیعه شد و به همین علت، نخستین حکومت شیعی ایران در غرب استان مازندران تاسیس گردید.

مازندران واقع در شمال ایران، اگرچه در اذهان بیشتر مردم، منطقه‌ای خوش آب و هوای و دارای جنگل سرسبز و دریای زیبا اشتهار دارد، در حالی که علاوه بر این ویژگی های منحصر بفرد طبیعی، این بخش از کشور به لحاظ تاریخی و فرهنگی نقش موثری در اعصار مختلف ایفا کرده که تاسیس نخستین حکومت شیعه در ایران یکی از دلایل این مدعا است.

بر طبق اسناد تاریخی، مردم ایران از همان ابتدای ورود دین مبین اسلام، دوست‌دار اهل بیت عصمت و طهارت (ع) بودند و با این‌ که به تبع حکومت‌های آن دوران، اغلب آنان به طور رسمی شیعه نبودند، محبت و احترام عمیقی نسبت به خاندان پیامبر(ص) از خود نشان می‌دادند.

در این بین، منطقه شمال ایران وضعیتی خاص داشت و به طور کمابیش یکدست حامی اهل بیت (ع) بودند، به نحوی که شیعیان، قیام‌های متعددی را از این منطقه بر ضد حکومت عباسی شروع کردند.



طبیعت خاص شمال ایران، از جمله رشته کوه البرز و جنگل انبوه، همچون سدی بلند جلوی نیروهای بنی‌امیه و بنی‌عباس را گرفت و شمال ایران را مامنی برای امامزادگان و بزرگان شیعه کرد، به نحوی که در زمان حاضر در استان مازندران بقعه یکهزار و ۲۶۲ امامزاده وجود دارد.

طبق اسناد تاریخی، مردم مازندران که سرسختانه با لشکریان اموی و عباسی می‌جنگیدند، با آغوش باز پذیرای فرزندان اهل بیت (ع) شدند و در نیمه قرن سوم هجری، نخستین حکومت شیعی ایران را برپا کردند.

مطابق این منابع تاریخی، سادات علوی و امامزادگان در برابر فشار خلفای ظالم عباسی به شمال ایران کوچ می‌کردند تا در امان باشند و از حمایت مردم تبرستان و دیلم (مازندران و گیلان) بهره‌مند شوند. از جمله یحیی‌بن عبدالله، نوه امام حسن مجتبی (ع) به دیلم آمد و در سال ۱۷۶ هجری قمری قیام کرد.

اما، نخستین حکومت شیعی ایران، بلکه نخستین دولتی که در شرق اسلامی به دور از تایید خلفای عباسی تشکیل شد، در سال ۲۵۰ هجری قمری و به رهبری حسن‌بن زید، یکی دیگر از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) بود.

به دلیل اهمیتی که قیام حسن‌بن زید دارد، در سال‌های اخیر تصمیم گرفته شد که تاریخ شروع نهضت وی یعنی ۲۵ رمضان ۲۵۰ هجری قمری برابر با ۱۴ آبان ۲۴۳ هجری شمسی به نام مازندران نام‌گذاری شود.

8 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها