>>به گزارش ایرنا، بررسی ها نشان می دهد که برنامههای مربوط به توسعه دریامحور و سایر برنامههای شیلاتی در دولت چهاردهم، همچون دولتهای قبل با قدرت پیش می رود و نقش مازندران در این برنامه ها که رتبه نخست تولیدات شیلاتی کشور را دارد، برجسته و محوری است. مصداق این اهتمام ویژه حضور پر رنگ کارشناسان شیلات استان دربخش معرفی فرصت سرمایه گذاری در بخش تولید ماهیان خاویاری در نمایشگاه اسکپو ۲۰۲۵ است.
بر اساس اظهار کارشناسان، صنعت شیلات برای مناطقی که به دریا دسترسی دارند یکی از صنایع سودآور محسوب می شود و مازندران نیز یکی از مهم ترین مناطق مستعد برای توسعه اقتصاد شیلات است. در این میان، توجه به ماهیان خاویاری و ایجاد بازار مصرف مشخص و همچنین ایجاد صنایع تبدیلی قوی، می تواند به عنوان عامل رونق بخشی این صنعت و رشد اقتصادی استان محسوب می شود.
مازندران با توجه به در اختیار داشتن بیشترین ساحل جنوبی دریای خزر و وجود رودخانههای متعدد یکی از استانهای پیشرو در آبزیپروری و فعالیتهای شیلاتی است، سالانه حدود ۳۰ هزار تن انواع آبزیان تولید شده در این استان به سایر نقاط کشور و صادرات ۱۲ تا ۲۰ هزار تنی محصولات شیلاتی به ارزش ۲۰ تا ۲۵میلیون دلاری نیز انجام می شود.
مدیرکل شیلات مازندران روز چهاشنبه درگفت و گو با خبرنکار >>ایرنا با توضیح این نکته که شیلات استان همسو با این رویکرد مبنی بر این که با فراهم شدن پایه و اساس جهش تولید در آبزیپروری، اولویت نخست جذب سرمایهگذار، تسهیلگری صدور مجوزها و ایجاد جهش تولید در صید و صیادی و آبزیپروری به ویژه در پرورش ماهی در قفس های دریایی است، گفت: نمایشگاه اکسپو فرصتی مهم برای معرفی فرصت های سرمایه گذاری است که شیلات استان در این راستا طرح های زنجیره تولید ماهیان خاویاری، پرورش ماهی در قفس دریایی ، پایانه صادراتی محصولات شیلاتی و خوراک آبزیان را ارایه را ارایه کرده است.
قاسم کریم زاده به حضور و بازدید وزیر جهاد کشاورزی و استاندار مازندران از غرفه های شیلات مازندران در هفتمین نمایشگاه بین المللی توانمندیهای صادراتی ایران (اکسپو ۲۰۲۵) در تهران اشاره کرد و گفت: رویکرد وزارت جهاد کشاورزی و شخص استاندار به اهمیت تولیدات شیلاتی استان ویژه و همسو با رویکرد مقام معظم رهبری مبنی بر توسعه اقصاد دریا پایه است.
>>در متن سیاست های کلی توسعه دریا محور تصریح شده است که دریاها و خصوصاً دریاهای آزاد و اقیانوسها از مواهب الهی و ذخایر و منابع سرشاری برای زمینهسازی رشد علم و فناوری، افزایش کار و ثروت، تأمین نیازهای حیاتی و تولید اقتدار و بستر مناسبی برای تمدنسازی میباشند و ایران با موقعیت ممتاز جغرافیایی و قرارداشتن بین دو دریا و برخورداری از هزاران کیلومتر سواحل و نیز جزایر و ظرفیتهای فراوان بر زمین مانده، لازم است با حضور مؤثر در ساحل، فراساحل، دریا و اقیانوس و بهرهگیری از آن به عنوان یک پیشران و محور توسعه کشور، برای احراز جایگاه شایسته منطقهای و جهانی در بهرهگیری از دریا اقدام کند.
وی با اظهار این که با عملیاتی شدن فرصت های سرمایه گذاری در بخش تولید ماهیان خاویاری به تولیدات محصولات شیلاتی استان تا هفت هزار تن افزایش می یابد، ادامه داد: طبق برنامه بریا ۸۵۰ نفر نیز به صورت مستقیم ایجاد اشتغال خواهد شد.
مدیر کل شیلات مازندران به عملیاتی شدن تزریق ماهی به ۶۵ قفس دریایی با ظرفیت سه هزار و ۵۰۰ تن اشاره کرد و گفت: با توجه به جوان بودن فعالیت پرورش ماهی در دریا (قفس)، ضرورت دارد به سرعت و با همت برای توسعه و گسترش آن قدم برداریم.
پرورش ماهی در قفس روشی از آبزی پروری است که در آن ماهی در محیط های محصور ساخته دست بشر در آب نگهداری و پرورده می شود که سازمان شیلات ایران این طرح را در آب های دریایی جنوب و شمال و همچنین پشت سدها مورد حمایت جدی قرار می دهد.
پرورش ماهی در قفس در دریا با توجه به ساحل ۴۸۷ کیلومتری دریای خزر در حوزه استحفاظی مازندران یکی از ظرفیت ها مهم در تولید انواع گونه های ماهی مانند قزل آلا، سفید، آزاد، فیل ماهی، کفال و خاویاری در عمق پنج کیلومتری ساحل دریا به شمار می رود.
>>افزایش۴۲ درصدی صادرات محصولات شیلاتی مازندران
مدیرکل شیلات مازندران میزان صادرات انواع محصولات شیلاتی طی سال گذشته را ۱۱ هزار تن به ارزش ۱۴ میلیون و ۹۰۰ هزار دلار اعلام کرد و گفت: این مقدار صادرات به لحاظ ارزشی و وزنی به ترتیب ۴۲ و ۴۷ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲را نشان می دهد.
کریم زاده مهمترین محصولات شیلاتی صادراتی مازندران را یک هزار و ۹۳۰ کیلو گرم خاویار و یک هزارو ۸۵۰ تن گوشت ماهیان خاویاری عنوان کرد و افزود: علاوه بر این انواع ماهیان پرورشی گرم آبی نیز به کشورهای منطقه به خصوص عراق صادر شده است.
استاندار مازندران با حضور در نمایشگاه بینالمللی ایران اکسپو ۲۰۲۵، از غرفههای واحدهای تولیدی، صنعتی و صنفی این استان بازدید کرد و گفت: گفت: مازندران با تولید ۱۲ محصول کشاورزی، رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است و نقش مؤثری در تأمین امنیت و سلامت غذایی کشور ایفا میکند.
مهدی یونسی رستمی حضور ۱۵ واحد تولیدی صنفی و صنعتی مازندران در این رویداد بینالمللی را فرصت ارزندهای برای معرفی قابلیتها و ایجاد تعاملات تجاری با سایر کشورها دانست و افزود: این نمایشگاه بستر مناسبی برای جذب سرمایهگذاری، توسعه صادرات و گسترش همکاریهای بینالمللی است که تولیدکنندگان استان باید از این ظرفیت به خوبی بهرهبرداری کنند.
وی با بیان اینکه تولیدکنندگان مازندرانی در بخشهای مختلف از جمله صنایع غذایی، کشاورزی، فرآوری محصولات و صنایع تبدیلی از توانمندیهای قابل توجهی برخوردارند، اظهار داشت: «نمایش این ظرفیتها به سرمایهگذاران و هیئتهای تجاری خارجی، فرصت مغتنمی برای توسعه اقتصاد استان و تحقق جهش تولید خواهد بود.
استاندار مازندران همچنین با قدردانی از تلاش فعالان اقتصادی، صنعتگران و کارآفرینان استان، بر حمایت کامل دستگاههای اجرایی از روند صادرات، رفع موانع تولید و توسعه بازارهای بینالمللی تأکید کرد و گفت: باید با همافزایی و برنامهریزی منسجم، جایگاه اقتصادی مازندران را در سطح کشور و منطقه ارتقا دهیم.
نمایشگاه بینالمللی ایران اکسپو ۲۰۲۵ با حضور شرکتها و فعالان اقتصادی داخلی و خارجی در حال برگزاری است و واحدهای تولیدی مازندران با هدف معرفی دستاوردها و افزایش تبادلات تجاری، مشارکتی فعال در این رویداد مهم دارند.