به گزارش روز سهشنبه >>ایرنا، «کایا کالاس» در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی سی ان بی سی آمریکا، در پاسخ به این سوال که «۱۰۰ روز نخست دولت دوم ترامپ تاکنون چه معنایی برای این بلوک داشته است»، گفت: «این برخلاف هر چیز دیگری است که پیش از دولت ایالات متحده دیده بودیم.»
کالاس همچنین این دوره را «بسیار شدید و آشفته» دانست و افزود که «غیرقابلپیشبینیهای بسیاری» وجود داشته است.
این مقام اتحادیه اروپا سپس اضافه کرد: «بنابراین نحوه عملکرد ما به اینگونه بوده تا سعی کنیم با دولت جدید کنار بیاییم.»
سی ان بی سی خاطرنشان کرده است که اروپا در نتیجه سیاستهای ترامپ در دو جبهه با عدم قطعیت فزایندهای روبرو است؛ تجارت و جنگ روسیه علیه اوکراین.
رئیس جمهوری ایالات متحده تاکنون ۲۰ درصد تعرفه بر کالاهای وارداتی از اروپا اعمال کرده است هرچند آن را به طور موقت و برای یک بازه ۹۰ روزه به تعرفه پایه ۱۰ درصد رسانده است. اما پیش بینی می شود چنانچه اروپا با آمریکا بر سر تعرفه ها به توافق برسد، اتحادیه اروپا همچنان تحت تاثیر برخی پیامدهای اختلافات تجاری میان آمریکا و سایر شرکای تجاری مانند چین قرار گیرد.
سیاستگذاران بانک مرکزی اروپا هفته گذشته در جریان نشست های بهاری صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، در گفتوگو با سی ان بی سی پیش بینی کردند که رشد اقتصادی اروپا در نتیجه تنشهای تجاری آسیب ببیند.
رابرت هولزمن رئیس بانک مرکزی اتریش در این خصوص گفت: «ما سالهاست که این عدم قطعیت را ندیدهایم». وی سپس با اشاره به چشمانداز نرخ بهره بانک مرکزی اروپا افزود: «مگر آنکه عدم قطعیت با تصمیمات درست کاهش یابد، ما باید تعدادی از تصمیمهای خود را متوقف کنیم و به همین دلیل هنوز نمیدانیم که سیاست پولی باید به کدام سمت حرکت کند».
کلاز کنوت رئیس بانک مرکزی هلند نیز عدم قطعیت کنونی را با روزهای نخست همه گیری کووید-۱۹ مقایسه کرد و گفت: «کاملا مشخص است که در کوتاهمدت، عدم قطعیت ناشی از غیرقابل پیشبینی بودن اقدامات تعرفهای دولت آمریکا مانند یک عامل منفی قوی اثرگذار بر رشد اقتصادی عمل میکند.»
در این میان برخی نیز لحن ملایمتری داشتند؛ از جمله یورگ کوکیس وزیر دارایی موقت آلمان که گفت فکر نمیکند رابطه اروپا و آمریکا به هیچ وجه حتی به بحران نزدیک باشد. وی افزود که برای از بین رفتن اعتماد بین دو طرف، اتفاقات بسیار بیشتری باید رخ دهد.
این شبکه تلویزیونی در ادامه با اشاره به تردیدهایی که در بروکسل بر سر ادامه کمکهای آمریکا به اوکراین به وجود آمده، دیگر نگرانی اروپاییها را رویکرد ترامپ در قبال جنگ روسیه و اوکراین دانست و نوشت: کالاس در مصاحبه با خبرنگار این شبکه تاکید کرد که اتحادیه اروپا و اعضای آن «بیش از هر کس دیگری از اوکراین حمایت کردهاند». هرچند وی اذعان کرد که ایالات متحده نیز «سهم بزرگی» در این امر داشته است.
کالاس در پایان گفت: «اگر آنها (آمریکایی ها) دیگر از اوکراین حمایت نکنند، اوضاع دشوارتر میشود. اما سوال این است که آیا اروپا میتواند این کار را انجام دهد؟ من فکر میکنم از نظر ابزارهای مالی میتوانیم این کار را انجام دهیم. هرچند پرسشها در مورد برخی قابلیتهای نظامی بسیار دشوارتر است.» او ادر نهایت ابراز امیدواری کرد که آمریکا در سمت درست تاریخ باقی بماند.