>>به گزارش ایرنا، جامعه موفق و سالم در گرو خانواده سالم است که در این میان بانوان نقش موثری در شکلگیری، قوام و پویایی جامعه و خانواده دارند.
به گفته متخصصان، سلامت زنان، سلامت زندگی و جامعه را تضمین میکند چرا که هر زن سالم، نه فقط یک خانواده سالم، بلکه نسلی سالم و آیندهای درخشان میآفریند.
داشتن زندگی سالم از همان ابتدای تولد نیز نیازمند ارتقای سطح سواد سلامت و ارایه آموزشهای درست در جامعه و به ویژه در بانوان به عنوان ستون اصلی خانواده است.
ارتقای سواد سلامت بانوان به عنوان یکی از اهداف مهم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاههای علوم پزشکی در حال پیگیری و اجرا است و در این راستا برگزاری سمینارها و دورههای آموزشی و ارایه آموزشهای لازم، ارایه مراقبتهای پیش از بارداری، حین بارداری و پس از زایمان، غربالگری مادران و کودکان در خراسان رضوی در حال انجام است.
>>بیشتر بخوانید:
>>>>مدیر جوانی جمعیت و سلامت خانواده دانشگاه علوم پزشکی مشهد: مراقبتهای مستمر عوارض بارداری را تا ۶۵ درصد کاهش میدهد
زندگی سالم در گرو ارتقای سواد سلامت بانوان
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: همواره معتقدیم که بانوان نقش موثری در شکلگیری، قوام و پویایی جامعه و خانواده دارند و اگر میخواهیم که زندگی سالم را از ابتدای تولد داشته باشیم باید آموزشهای درست را بهخوبی فرابگیریم.
دکتر مهدی قلیان افزود: در این راستا آموزشهای حوزه سلامت از قبل از ازدواج و بارداری تا زمان زایمان و حتی پس از آن ارائه میشود تا مادر در هر مرحله با آموزشهای درست آشنا باشد و بتواند در تربیت و بزرگکردن فرزند خود، بهخوبی عمل کند و اینکه آن فرد در ادامه جامعهای پر از مهر و محبت بسازد و این برنامه نسل به نسل انتقال یابد و آینده امیدبخش محقق شود.
وی ادامه داد: در راستای ارتقای سواد سلامت در بانوان سمینار آموزشی" بانوی سالم، بانوی شاد" در هفته سلامت در اردیبهشت ماه امسال برگزار شد.
نا درست بودن ۶۰ درصد از بیماریهای زنان مرتبط با سبک زندگی
مسوول امور بانوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بر اساس گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۴۰۲، سبک زندگی بسیاری از بانوان ما تغییر کرده و حدود ۶۰ درصد از مشکلات و بیماریهای آنها مرتبط با سبک زندگی نادرست بوده است.
>> ۳۵ درصد از زنان بالای ۵۰ سال در ایران، مبتلا به پوکی استخوان هستند
دکتر نغمه رزاقی افزود: همچنین ۳۵ درصد از زنان بالای ۵۰ سال در ایران، با پوکی استخوان دست و پنجه نرم میکنند و در مشهد این رقم به دلیل کمبود ویتامین D و سبک زندگی کم تحرک به ۴۲ درصد رسیده است.
وی ادامه داد: بر اساس دادههای سازمان بهداشت جهانی تغذیه سالم تا ۸۰ درصد از دیابت، تا ۵۰ درصد از بیماریهای قلبی و عروقی و تا ۳۰ درصد از انواع سرطانها جلوگیری میکند و باید به این موضوع بسیار مهم بیش از پیش توجه کنیم.
ابتلای سالانه ۱۴ هزار زن به سرطان پستان
مسوول امور بانوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان این که شایعترین نوع سرطان در میان زنان ایرانی سرطان پستان است گفت: میانگین سنی ابتلا به سرطان پستان در ایران ۱۰ سال جوانتر از کشورهای توسعه یافته است و این خود زنگ خطری بسیاری جدی بوده و هست.
وی افزود: سالانه ۱۴ هزار مورد جدید در این حوزه ثبت میشود که ۲۰ درصد از این موارد به دلیل مراجعه دیرهنگام، به مراحل پیشرفته در بین سن ۴۵ تا ۵۵ سال رسیدهاند.
>>تشخیص زودهنگام سرطان پستان تا ۹۰ درصد در درمان موفق بیماری نقش دارد
رازقی ادامه داد: تشخیص زودهنگام سرطان پستان تا ۹۰ درصد در درمان موفق بیماری نقش دارد و هر یک سال تأخیر در تشخیص بیماری سرطان میتواند ریسک مرگ را تا ۱۰ درصد افزایش دهد.
وی تأکید کرد: در سرطان دهانه رحم، با غربالگری منظم تست پاپ اسمیر میتوان تغییرات پیش سرطانی را کشف و قبل از تبدیل به سرطان به طور کامل آن را درمان کرد.
این مسوول بیان کرد: تشخیص بهموقع در مراحل اولیه با درمان سادهتر، کم هزینهتر و کم عارضهتر و همچنین کاهش هزینههای درمان سرطانهای پیشرفته و بسیار پرهزینهتر از درمان زودهنگام همراه است و این یعنی ما باید هوشیارتر، آگاهتر و مسوولانهتر عمل کنیم.
>>بیشتر بخوانید:
>>>>بارداری سبب کاهش ۱۰ مورد از سرطان های زنان می شود
>>>>سن باروری زنان در خراسان رضوی افزایش یافته است
بروز علائم افسردگی یا اضطراب ۳۰ درصد زنان شهر مشهد
مسوول امور بانوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: همچنین مطالعات صورت گرفته در دانشگاه علوم پزشکی مشهد نشان میدهد که ۳۰ درصد زنان شهر مشهد علائم افسردگی یا اضطراب را تجربه میکنند.
دکتر نغمه رزاقی افزود: با توجه به این که سلامت زنان، سلامت زندگی بوده و هر زن سالم، نه فقط یک خانواده سالم، بلکه نسلی سالم و آیندهای درخشان میآفریند، اما آمارهای امروز ما را به تأمل عمیق فرو میبرد چرا که بیش از ۶۵ درصد از بانوان کشور دچار اضافه وزن یا چاقی هستند و تنها ۲۰ درصد از بانوان ما ورزش و فعالیت بدنی منظم و روزانه دارند.
وی ادامه داد: زنان به عنوان قلب تپنده خانواده و جامعه نیازمند آگاهی بیشتر و ارتقای سواد سلامت در راستای حفظ سلامتی خود، خانواده و جامعه هستند.
>>بیشتر بخوانید:
>>>>مرگ و میر مادران باردار در خراسانرضوی ۴۳ درصد کاهش یافت
زن آگاه میتواند تا ۵۰ درصد از بیماریهای شایع در خانواده پیشگیری کند
مسوول شورای سیاستگذاری بانوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: این آمارها تنها اعدادی خام نیستند، بلکه هر عدد داستان ناتمام زندگی یک مادر، یک دختر و یک همسر است.
دکتر رزاقی افزود: آمارها حاکی از آن است که زمان عمل فرا رسیده است و معتقدیم که یک زن آگاه میتواند تا ۵۰ درصد از بیماریهای شایع در خانواده پیشگیری کند.
وی ادامه داد: بیشک سرمایهگذاری در حوزه سلامت زنان، بهرهوری اقتصادی را تا ۲۰ افزایش میدهد.
کاهش خطر تولد نوزاد کم وزن در سایه سواد سلامت مادر باردار
مدیر جوانی جمعیت، سلامت، خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان این که توجه به سلامت زنان باردار موجب سلامت نوزاد و در نهایت سلامت جامعه میشود، گفت: سواد سلامت و آگاهی از مراقبتهای دوران بارداری باعث کاهش مرگ و میر نوزادان و مادران و افزایش سلامت مادر و نوزاد میشود.
دکتر محمد احمدیان افزود: مادران باردار با سواد سلامت بالا، نوزاد کم وزن، زایمان زودرس و مرگ نوزاد کمتری دارند که می تواند نقش بسزایی در جوانی جمعیت داشته باشد.
وی ادامه داد: «سواد سلامت مادران در دوران بارداری»، عنصری مهم در ایجاد توانمندی برای زنان باردار برای درگیر شدن با فعالیتهای منجر به ارتقاء سلامت خود و کودک محسوب میشود.
این مسوول گفت: سواد سلامت زنان باردار انگیزه و توانایی زنان را در دسترسی مناسب، درک و استفاده از اطلاعات برای حفظ سلامت خود و فرزندانشان نشان میدهد و بر سرانجام بارداری از طریق بهبود کیفیت مراقبتهای بهداشتی دوران بارداری مؤثر است.
ارایه بیش از ۱۶۴ هزار مراقبت پیش از بارداری
مدیر جوانی جمعیت، سلامت ، خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: سال ۱۴۰۳، در راستای جوانی جمعیت، در حوزه معاونت بهداشت این دانشگاه بیش از ۱۶۴ هزار مراقبت پیش از بارداری برای واجدین شرایط فرزندآوری انجام شده است.
>>۶۶ هزار و ۵۶۹ مادر باردار در مناطق زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد شناسایی از مراقبتهای بارداری بهرهمند شدند
احمدیان افزود: همچنین ۶۶ هزار و ۵۶۹ مادر باردار در حوزه بهداشت شناسایی شدند و مراقبتهای بارداری را دریافت کردند.
وی با بیان اینکه مراقبتها به محض اطلاع از بارداری آغاز و تا ۴۲ روز پس از زایمان ادامه مییابد، ادامه داد: این مراقبتها شامل ۹ نوبت مراقبت طی بارداری و سه نوبت مراقبت پس از زایمان است.
این مسوول اضافه کرد: بخشی از این مراقبتها در زمینه آموزشی شامل بهداشت فردی، سلامت روان، سلامت جنسی، بهداشت دهان و دندان، تغذیه و مکملهای دارویی، دخانیات و الکل، شکایت های شایع، علائم نیازمند مراقبت ویژه، اهمیت مراقبتهای دوران بارداری، اهمیت شرکت درکلاسهای آمادگی برای زایمان، فواید زایمان طبیعی، مراقبت از نوزاد، غربالگری و علایم نیازمند مراقبت ویژه نوزادی، اصول شیردهی و غیره است که توسط بهورزان، مراقبین سلامت و پزشکان به مادر ارایه میشود.
احمدیان با اشاره به اینکه بخشی از آموزش های دوران بارداری نیز در قالب کلاسهای آمادگی برای زایمان به مادران باردار با هدف ترویج زایمان طبیعی و کاهش سزارین ارایه میشود، گفت: در سال ۱۴۰۳، حدود چهار هزار مادر باردار نیز در کلاسهای آمادگی برای زایمان در حوزه معاونت بهداشت شرکت نمودند.
>>بیشتر بخوانید:
>>>>۸۲ درصد مادران باردار در خراسان رضوی زیر پوشش مراقبتهای بهداشتی هستند
برگزاری دورههای آموزشی برای بانوان شاغل در خراسان رضوی
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی گفت: دفتر زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی در موضوعات مختلفی همچون سلامت زنان به عنوان کانون اصلی خانوادهها تمرکز دارد و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد دورههای آموزشی را برای بانوان شاغل در ادارات، نهادها، سازمانها و ارگانهای مختلف برگزار میکند.
مریم حامد افزود: در این راستا از هر مجموعه خواسته شده تا این آموزشها را به درستی به بانوان مجموعه خود منتقل کنند تا به این شکل شاهد انتقال این آموزشها به تمامی بانوان استان باشیم.
وی ادامه داد: همچنین از مدیران امور زنان و خانواده تمامی فرمانداریها خواسته شده که با همکاری شبکههای بهداشت و درمان شهر خود نسبت به برگزاری این دوره آموزشی برای بانوان شاغل در شهرشان اهتمام ورزند.
مادر، عهدهدار مهمترین نقش سلامت در خانواده
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی با تاکید بر این که مادر مهمترین نقش را در سلامت خانواده دارد تاکید کرد: مادران باید آموزشهای لازم در راستای ارتقای سواد سلامت را فرا بگیرند و با انتقال درست این آموزشها، یاریگر تمامی خانوادههای ایرانی در جهت داشتن خانوادهای سالم و بهدور از بیماری باشند.
حامد افزود: در آغاز دهه کرامت و روز دختر از تمامی مجموعههای استانی و شهرستانی میخواهیم که نسبت به برگزاری مراسم باشکوه (دخترم، گل ایران) با تمام توان اهتمام ورزند و برنامههای باشکوه دهه کرامت را به بهترین شکل ممکن برگزار کنند.