به گزارش روز دوشنبه >>ایرنا، آیتالله نوری همدانی در پیامی به گردهمایی معاونان علمی و فرهنگی ستادهای امر به معروف کشور در قم، بیان کرد: امر به معروف و نهی از منکر در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی واجب است.
در این پیام آمدهاست: در ۱۰ مورد از قرآن کریم مسئله امر به معروف و نهی از منکر ذکر شدهاست و البته در ضمن نیز گاهاً اشاراتی و قصه ها و داستان هایی نقل میکند که اهمیت و نقش امر به معروف و نهی از منکر روشن میشود.
پیام حاکیست: درباره عزت و عظمت امت اسلامی در قرآن کریم آیات فراوانی داریم اما فقط در یک جا خداوند متعال کلمه خیر امت به کار برده و این عـزت و عظمت را به امـر به معــروف و نهی از منـکر ربـط دادهاست.
پیام ادامه یافتهاست: وقتی که «اِتَّقُوا» به خدا نسبت داده شود یعنی اینکه از خدا بترسید اما وقتی به غیر خدا نسبت داده شود به معنای خودنگری میباشد، یعنی اینکه انسان مراقب و مواظب خودش باشد، خداوند متعـال در ۲۳۷ جـای قرآن کریم از تقوی و مشتقاتش تمجید و تکریم کردهاست.
پیام حاکیست: آیات قرآن دلالت دارد بر اینکه امت اسلامی از این جهت بهترین امت می باشند که در میان آنها امر به معروف و نهی از منکر به همراه ایمان به خدا به وجود آمده است و علت هم این است که خداوند متعال در فضای این دنیا همه چیز را آماده و فراهم نکرده بلکه امکانات و استعدادها فراوان اند منتهی خود ما بایستی فضای زندگی خودمان و جامعه را بسازیم.
پیام ادامه یافتهاست: یعنی خداوند این را به عهده خود انسان ها و هوش و درایت و ایمان و اعتقاد و استعداد آنها گذاشته است و اما بهترین چیز و مهم ترین چیزی که در ساختن انسان و فضای زندگیاش و همچنین ساختن جامعه بسیار موثر است همین امر به معروف و نهی از منکر میباشد.
در این پیام آمدهاست: اصل مطلب یک موضوع و واجبی است که همگان به آن مکلف هستند اما برای عمل به این واجب باید تعلیم ببینند و طبق دستورات دین عمل نمایند. زمان، مکان، احتمال اثرگذاری و همچنین در نظر گرفتن مراتب، دارای اهمیت است؛ و بعد از آن نوع امر به معروف و نهی از منکر و کیفیت انجام آن نیز باید مورد توجه باشد.
پیام حاکیست: حفظ حرمت اصل دین و همچنین حفظ حرمت آبروی مسلمان نیز باید توجه شود، وقتی این شرایط فراهم می باشد این دو اصل مهم یعنی امر به معروف و نهی از منکر واجب میشود آن هم در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی.
بالاترین امر به معروف و نهی از منکر امیدآفرینی در جامعه است
حجتالاسلام و المسلمین محمد مهدی ماندگاری از خطیبان معروف نیز در این گردهمایی بالاترین معروف را امید دادن به جامعه دانست و تصریح کرد: تمام تلاش دشمن ایجاد ناامیدی در جامعه به ویژه نسل جوان است. با امید آفرینی باید این توطئه را خنثی کرد.
وی امر به معروف را شعبه تبلیغ و تبیین دانست و بیان داشت: امر به معروف و نهی از منکر باید سه ویژگی مهم مستند، قابل فهم و کاربردی باشد. برای نمونه در بحث استناد یا باید نقلی باشد یا عقلی.
وی با تأکید بر اینکه امر به معروف نباید تحکمی و دستوری باشد، گفت: اگر با زبان لین مردم را امر به معروف کنیم، مردم قبول میکنند.
ماندگاری بالاترین معروف را امید دادن به جامعه دانست و تصریح کرد: تمام تلاش دشمن ایجاد ناامیدی در جامعه به ویژه نسل جوان است. با امید آفرینی باید این توطئه را خنثی کرد.
وی اثرگذاری و تغییر رفتار را از خروجیهای امر به معروف و نهی از منکر کاربردی عنوان کرد و بیان داشت: در بحث امر به معروف و نهی از منکر نیازمند فرهنگ سازی هستیم. همه مردم باید بدانند که امر به معروف واجب عمومی و همگانی است.
وی عنوان کرد: شیطان تلاش نمیکند که امر به معروف و نهی از منکر را تعطیل کند بلکه تلاش میکند تا معروف را منکر و منکر را معروف معرفی کند. بنابراین مهمترین کار ما این است که معروف را معروف و منکر را منکر معرفی کنیم. خوشبختانه ویژگی معروف این است که با عقل و فطرت سازگار است.
مدرس حوزه و دانشگاه ، اکثریت مردم به ویژه جوانان را دیندار دانست و بیان داشت: امربه معروف و نهی از منکر وقتی جلوه میکند که مخاطب را از خودمان بهتر بدانیم.
وی خاطرنشان کرد: تبلیغ امر به معروف و نهی از منکر بیش از آنکه با زبان أثرگذار باشد، در عمل أثرگذارتر است.
رسانه؛ مهمترین ابزار فرهنگسازی فریضتین
همچنین معاون علمی و فرهنگی ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور در این گردهمایی بیان رصد و پایش عملکرد و رفتار جامعه توسط معاونان را مهم ارزیابی کرد و خاطرنشان ساخت: به فرموده رهبر معظم انقلاب باید نهادهای فرهنگی برای مقابله با جنگ نرم دشمن تلاش کنند.
حمید مردانیان با تأکید بر اینکه دشمن در حال حاضر جنگ شناختی و معرفتی را دنبال میکند، عنوان کرد: آندلس نمونه بارزی از غفلت مسلمانان نسبت به عملکرد دشمن است، نباید اجازه داد بار دیگر این موضوع تکرار شود.
وی در ادامه سخنان خود به تشریح وظایف معاونت علمی و فرهنگی ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور پرداخت و با بیان اینکه ستاد ۵۲ برنامه برای سال ۱۴۰۴ تدارک دیده است، عنوان کرد؛ از این تعداد برنامه، ۱۶ مورد برای معاونت علمی و فرهنگی است.
وی ادامه داد: ستاد امر به معروف و نهی از منکر دارای ظرفیت بالنده و عظیمی است، چرا که در ۱۲۰ دستگاه شورا داریم و باید از این ظرفیت نهایت بهره را برد.
مردانیان از پهنه بندی جغرافیایی معاونتهای علمی و فرهنگی ستادهای امر به معروف و نهی از منکر کشور خبر داد و گفت: هدف از این کار استفاده از ظرفیتها استانهای مختلف است.
وی همچنین خواستار فعالیت بیش از پیش معاونتهای علمی و فرهنگی در زمینه فرهنگ سازی امر به معروف و نهی از منکر شد و تصریح کرد: امروزه یکی از مهمترین ابزارهای فرهنگ سازی، رسانه است.
معاون علمی و فرهنگی ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور اضافه کرد: گاهی یک تولید رسانهای فاخر همانند پادکست، پوستر، کلیپ، موشن و مواردی از این قبیل چند برابر یک سخنرانی و جلسه تأثیر دارد.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین وظایف معاونتهای علمی و فرهنگی ستادهای امر به معروف و نهی از منکر استانها در سال ۱۴۰۴ حرکت به سمت تولید محتوای رسانهای جهت فرهنگ سازی است.