دوشنبه، 08 اردیبهشت، 1404

۸۰ میلیون دلار آبزیان از بوشهر به خارج صادر شد

عقیل امینی روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار >>ایرنا اظهار کرد: این میزان آبزیان صادراتی شامل ۱۳ هزارو ۵۰۱ تن میگو و هفت هزارو ۴۴۷ تن انواع ماهی تازه و منجمد بوده است.

وی یادآورشد: در سال گذشته در بخش صید و صیادی، با توجه به فعالیت سه گروه ناوگان صیادی شامل قایق، لنج و کشتی‌های صیادی در استان، درمجموع ۶۵ هزار تن ماهی‌های خوارکی و غیر خوراکی صید شد که بخشی از این صید بویژه ماهی‌های غیر خوراکی با میزان دو هزار و ۱۳۲ تن بطور کامل به کشور چین صادر شد و ارزآوری بسیار خوبی برای استان بوشهر داشته است.

امینی افزود: این فعالیت‌ها برای ۵۰۰ نفر اشتغال مستقیم روی شناورها ایجاد کرد.

ایجاد زیستگاه‌های مصنوعی با همکاری پتروشیمی‌ها

وی اضافه کرد: همچنین در سال گذشته عملیات ساخت زیستگاه مصنوعی با ساخت ۲۰۰ قطعه انجام شد که به دلیل مساعد شدن شرایط جوی، بزودی در آبهای بندر کنگان جانمایی خواهد شد.
مدیرکل شیلات استان بوشهر گفت: در تفاهم‌نامه‌ای با شرکت پتروشیمی آریا ساسول، تولید بچه ماهی شانک و ساخت زیستگاه مصنوعی پیش‌بینی شده بود که قرار است ۳۰ اردیبهشت ماه جاری بیش از ۵۰ هزار قطعه بچه ماهی در خلیج فارس رها سازی شود.

وی ادامه داد: برای ساخت زیستگاه مصنوعی نیز پیمانکار در حال انجام کار است و در هفته دولت، تعدادی از این زیستگاه‌ها با هزینه پتروشیمی‌ها از محل مسئولیت‌های اجتماعی در اسکله دیر ساخته شده و در آبهای کنگان مستقر خواهند شد.

امینی گفت: مطالعات جانمایی زیستگاه‌های مصنوعی در آبهای کنگان با هزینه ۱۲ میلیارد ریال انجام شده و برای اجرای کامل آن هزینه‌های جانمایی دیگری نیز پیش‌بینی شده است.

تجهیز اسکله‌های صیادی و مقابله با تخلفات

وی بیان کرد: سال گذشته در راستای تأمین امنیت شغلی صیادان سه مجموعه اسکله به سیستم اطفای حریق مجهز شدند و ۱۰ دستگاه اطفای حریق جدید برای سال جاری خریداری شده که در هفته گذشته، دو دستگاه آن به اسکله‌های صیادی جلالی و جفره تحویل داده شد و انتظار می‌رود تا دو ماه آینده، در هشت اسکله صیادی دیگر این سیستم‌ها مستقر شوند.

مدیرکل شیلات بوشهر اضافه کرد: در حوزه مقابله با تخلفات صیادی، بویژه صید ترال و محاصره‌ای، با همکاری نیروی دریایی سپاه، دریابانی، مجموعه قضایی استان و یگان حفاظت آبزیان، پرونده‌های متعددی مربوط به قایق‌ها و لنج‌های متخلف بررسی و پروانه‌های صید برخی از شناورها متوقف شد و در مواردی که شناورها از استان‌های همجوار بودند نیز در صورت تخلف، رسیدگی و برخورد صورت گرفته است.

اصلاح ساختار مزارع پرورش میگو

امینی در زمینه آبزی‌پروری اظهار کرد: در سال گذشته هفت هزار و ۴۰۰ هکتار زمین آماده کشت میگو بود اما به دلیل شیوع بیماری هپاتوپانکراس که در دو سال اخیر در این استان بروز کرده، تنها شش هزار و ۱۰۰ هکتار زیر کشت رفت و میزان برداشت به ۱۷ هزار تن کاهش یافت.

مدیرکل شیلات بوشهر گفت: سال گذشته از ۲۳ کارگاه تکثیر حدود دو میلیارد و ۸۵۰ میلیون قطعه بچه میگو تأمین شد که به مزارع استان بوشهر و دیگر استان‌های میگوپرور منتقل و ذخیره سازی شد.

وی ادامه داد: به دلیل بیماری، اصلاح ساختار مزارع در دستور کار قرار گرفت و مقرر شد مزارع از حالت خاکی خارج شده و با اجرای سیستم‌های نرسری، رزروار، ژئوممبران یا لاینر کردن و استفاده از هوادهی، تولید بهبود یابد.

مدیرکل شیلات بوشهر گفت: علاوه بر هفت هزار و ۴۰۰ هکتار پرورش میگو، حدود پنج هزار و ۲۰۰ هکتار نیز در حال واگذاری است و در شهرک سبز دلیران با مساحت ۱۰ هکتار، دو هزار و ۳۰۰ مزرعه دو هزار مترمربعی احداث می‌شود که سالانه دو بار میگو در آن ریخته خواهد شد و از هر دو هزار مترمربع ۱۰ تن برداشت می‌شود.

وی ادامه داد: از سال گذشته کارهای اجرایی این پروژه آغاز شده و تا تیرماه ۱۴ مزرعه دو هزار مترمربعی به عنوان پایلوت اجرایی می‌شود.

مدیرکل شیلات بوشهر افزود: این پروژه به صورت مستمر رصد می‌شود و در صورت موفقیت، زیرساخت‌های دو هزار و ۳۰۰ مزرعه کامل خواهد شد و واگذاری آن به بومیان منطقه و استان بوشهر انجام می‌شود.

امینی گفت: هم‌اکنون حدود ۱۲ هزار و ۶۰۰ هکتار زمین برای آبزی‌پروری داریم و همتراز این رقم نیز زمین جدید شناسایی و پتانسیل‌یابی شده که در سنوات آینده به چرخه آبزی‌پروری استان اضافه می‌شود.

افزایش تولید ماهی درقفس

مدیرکل شیلات استان بوشهر افزود: استان بوشهر در پرورش ماهی در قفس پیشران کشور است و تاکنون ظرفیت اسمی ۱۳ هزار و ۷۵۰ تن در ۱۹ مزرعه دریایی ایجاد شده که سال گذشته یکهزار و ۲۸۰ تن برداشت شده‌است.

امینی علت این تفاوت ظرفیت اسمی با برداشت واقعی را کمبود بچه ماهی و نقدینگی سرمایه در گردش برای خرید بچه ماهی و خوراک آبزیان عنوان کرد و افزود: امیدواریم با اختصاص اعتبارات جدید در سال جاری، این رقم در پایان سال به ۱۶ هزار و ۵۰۰ تن برسد.

وی اضافه کرد: تعدادی پروژه جدید در دست اقدام و مراحل مونتاژ و جانمایی آن در حال انجام است که در دهه فجر و هفته دولت به بهره‌برداری خواهند رسید.

مدیرکل شیلات بوشهر ادامه داد: همچنین به منظور رفع کمبود بچه ماهی، چهار پروژه در شهرستان تنگستان کلنگ‌زنی شده که ظرفیت تولید سالانه ۲۵ میلیون قطعه بچه ماهی دارد و پیش‌بینی می‌شود طی یک سال و نیم آینده به بهره‌برداری برسد.

مقام نخست تولید جلبک و صدف در کشور

امینی گفت: استان بوشهر در زمینه تولید جلبک رتبه اول کشور را دارد و برای نخستین بار تولید صدف در این استان آغاز شده که هدف از آن ایجاد اشتغال و ارزآوری است و مصرف خوراکی داخلی ندارد.
وی افزود: سال گذشته پیگیری ویژه‌ای برای صدور مجوز استخرهای ذخیره آب کشاورزی انجام که منجر به صدور ۲۰ مجوز شد و در زمان حاضر حدود هشت هزار حلقه چاه و سه هزار استخر ذخیره آب کشاورزی در استان آماده استفاده برای آبزی‌پروری است و انتظار داریم این رقم در آینده به ۱۰۰ مجوز برسد.

پیگیری برای افزایش تسهیلات فعالان بخش شیلات

مدیرکل شیلات بوشهر گفت: به طور جدی پیگیر تسهیلات سرمایه‌گذاران در سال ۱۴۰۳ هستیم و در تبصره ۱۸ حدود یکهزارو ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار پیش‌بینی شده که این رقم کافی نیست و با توجه به تغییر ساختار مزارع و نیاز به سرمایه در گردش، ضرورت جذب اعتبارات جدید بیش از پیش احساس می‌شود.

امینی افزود: با توجه به کمبود منابع آبی و تغییرات اقلیمی، بازسازی ذخایر در دستور کار شیلات استان قرار دارد و ساخت زیستگاه‌های مصنوعی و رهاسازی ماهی‌ها برای تقویت ذخایر انجام شده است، همچنین از مناطقی که زیستگاه‌ها سال قبل ساخته شده‌اند حفاظت ویژه‌ای صورت می‌گیرد تا صید غیرمجاز انجام نشود.

وی اظهار کرد: برای بهبود مراکز صیادی، اسکله جفره که از سال ۱۳۹۸ متوقف شده بود، هم‌اکنون با پیشرفت فیزیکی ۶۵ درصد نیازمند سه هزار میلیارد ریال اعتبار است و تلاش می‌شود پروژه‌های اسکله‌های شیف، خارگ، عامری، نخل و تقی نیز بررسی و تعمیر شوند.

8 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها