دوشنبه، 08 اردیبهشت، 1404

انتخاب ارومیه بعنوان پایتخت کتاب این شهر را مقصد برنامه‌های فرهنگی می‌کند

>>به گزارش ایرنا،علیرضا نوروزی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگاران با بیان اینکه ارومیه ظرفیت‌ها و قابلیت‌های لازم را دارد که به عنوان پایتخت کتاب انتخاب شود، افزود: با پایتخت کتاب شدن این شهر بیش از ۵۰ درصد برنامه‌های کشور اینجا برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: شهرها و روستاهای مختلف آذربایجان‌غربی طی سال‌های متمادی عنوان‌هایی چون شهر دوستدار کتاب و یا برگزیده کتاب را کسب کردند چنانکه روستای ناچیت بوکان، پسوه و گوی تپه مهاباد از این دست بوده‌اند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی درباره اینکه آیا سرانه مطالعه کتاب نقشی در انتخاب شهر به عنوان پایتخت کتاب دارد، گفت: سرانه مطالعه کتاب نقشی در پایتخت کتاب شدن شهر ندارد بلکه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و مطالعه تاثیرگذار است.

نوروزی به اقدامات صورت گرفته در زمینه ترویج فرهنگ کتابخوانی در ارومیه و استان اشاره کرد و افزود: در سفری که آقای اسفری داور نهمین دوره پایتخت کتاب ایران به ارومیه داشت از ظرفیت‌های کتابخوانی ارومیه و اقدامات انجام گرفته در زمینه ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی بازدید کرد.

وی ادامه داد: فعالیت‌های خوبی در زمینه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و تبدیل شدن ارومیه به پایتخت کتاب صورت گرفته است.

نوروزی با اشاره به برنامه‌های در نظر گرفته شده، گفت: با توجه به تعدد اقوام، گروه‌های سنی و مناطق محروم سعی شده برنامه‌ها مطابق با سبک آنها باشد چنانکه برنامه کوله پشتی برای کودکان نمونه این برنامه‌هاست.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی ادامه داد: داورانی از وزرات ارشاد برای راستی آزمایی برنامه هایی که تدوین شده در شهرهای مختلف کشور حضور می‌یابند چنانکه آقای اسفاری داور نهمین دوره پایتخت کتاب ایران در ارومیه حضور یافت.

وی افزود: در صورتیکه ارومیه پایتخت کتاب شود پس از آن شهرستان خوی برای پایتختی کتاب در نظر گرفته می‌شود.

نوروزی به برنامه های اجرایی و پیشنهادی اشاره کرد و افزود: ۲۹ برنامه اجرایی بارگذاری شده و همچنین ۳۹ برنامه پیشنهادی هم برای ۱۴۰۴ پیشنهاد شده است.

به گزارش >>ایرنا، امسال شهرهای بهشهر از استان مازندران، لاهیجان از استان گیلان، شاهین‌شهر و میمه از استان اصفهان، قزوین از استان قزوین، ارومیه ازآذربایجان غربی و اوز از استان فارس به عنوان «شهرهای دوست‌دار کتاب» و نامزد «پایتخت کتاب» انتخاب شدند.

همچنین شهرهای خوی، سیرجان و سبزوار به عنوان شهرهای «مشتاق کتاب» و شهرهای رابر و فهرج نیز به عنوان شهرهای «زیر چتر کتاب» معرفی شدند.

براساس این گزارش پایتخت کتاب ایران عنوان طرحی در ایران است که بر مبنای آن هر سال شهری به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب می‌شود؛ بخش‌هایی از این طرح از پایتخت جهانی کتاب الگوبرداری شده است اما از نظر ساختار اجرایی همخوانی‌های زیادی با شرایط فعالیت فرهنگی در ایران پیدا کرده است.

در اولین سال رقابت میان شهرهای ایران برای کسب عنوان پایتخت کتاب، اهواز با مشارکت نهادهای غیردولتی همچون کانون آموزش شهروندی برای توسعه (کاشت) موفق به اخذ این عنوان شد و در سال دوم، نیشابور توانست این عنوان را از آن خود کند.

پایتخت کتاب جهان از سال ۲۰۰۱ میلادی به این‌سو هر ساله از سوی سازمان یونسکو به شهری داده می‌شود که در جهت تقویت جایگاه کتاب و خواندن آن کوشش شایانی کرده‌ باشد؛ هدف یونسکو این است تا از این طریق در آن سال به اجرای برنامه‌های فرهنگی مرتبط با کتاب بپردازد و از این راه شوق مطالعه را در مردم ایجاد کند، این انتخاب هیچ جایزه مالی را برای برگزیده آن دربر ندارد بلکه تصدیق بهترین برنامه اختصاص داده‌ شده به کتاب و کتاب‌خوانی است.

افزایش همکاری‌ها و مشارکت نهادهای مختلف دولتی و غیردولتی در حوزه کتاب، جذب سرمایه‌های موجود در بخش خصوصی، ترویج غیرمستقیم آینده‌نگری و برنامه‌ریزی در حوزه فرهنگ، تمرکززدایی از برنامه‌های حوزه فرهنگ و تقویت عدالت فرهنگی، ترویج کتابخوانی، حمایت از ایده‌های نو و ابتکاری در حوزه کتاب، طراحی برنامه‌های جذاب و مردم پسند در حوزه کتاب و ارتقای جایگاه مدیران فرهنگی در شهرستان‌ها از اهداف طرح پایتخت کتاب است.

8 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها