ولی داداشی نایب رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و جمهوری آذر بایجان به عنوان یکی از همراهان رئیس جمهور در این سفر، در گفتوگو با خبرنگار سیاسی >>ایرنا،گفت: کلیات این سفر تعمیق روابط سیاسی ایران و جمهوری آذربایجان است و نشان می دهد که دولت چهاردهم عزم جدی برای تقویت روابط با کشورهای همسایه و منطقه دارد.
نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی، بیان داشت: در این سفر قرار است اسناد همکاری در زمینه های مختلف اقتصادی به امضای طرفین برسد و در مورد مسائل مهمی چون تردد مرزی بین دو کشور، موضوع سرمایه گذاری در حوزه های اقتصادی بحث و تبادل نظر خواهد شد، با توجه به اینکه جمهوری آذربایجان در بحث راه آهن در ایران سرمایه گذاری کرده، در این زمینه همکاری های خوبی بین دو کشور انجام شده است.
>>سفر رییس جمهور به باکو مایه خیر و برکت برای ایران و جمهوری آذربایجان است
سخنگوی کمیسیون اجتماعی سفر رییس جمهور به باکو را مایه خیر و برکت و توسعه همکاری ها برای ایران و جمهوری آذربایجان دانست و گفت: بزرگترین سرمایه های کشور، همسایگان ما هستند و دولت چهاردهم هم در تلاش است تا با استفاده از تعاملات اقتصادی و سیاسی گامی موثری در تقویت روابط با همسایگان بردارد.
نماینده مردم آستارا با اشاره به اشتراکات فرهنگی، دینی و تاریخی بین دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان گفت:این موضوع به توسعه و تعمیق روابط تهران- باکو کمک می کند همچنین مسائل ترانزیتی، حمل و نقل، انرژی هم از مهمترین ارکان و زمینه های همکاریهای دو کشور محسوب می شود.
وی با اشاره به اهمیت منطقه قفقاز جنوبی برای جمهوری اسلامی ایران گفت: علاوه بر مسائل دو جانبه میان تهران و باکو، موقعیت راهبردی قفقاز جنوبی نیز بسیار مهم و حیاتی است و از دیدگاه بازیگران منطقهای و فرامنطقهای بسیار حساس، مهم و استراتژیک است. از این رو جمهوری اسلامی ایران بهعنوان یکی از کشورهای دارای منافع، نسبت به این موقعیت جغرافیایی همواره بر حفظ امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی تاکید داشته است.
>>جمهوری اسلامی بر صلح و ثبات در منطقه قفقاز جنوبی تاکید دارد
نایب رییس گروه دوستی پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان تصریح کرد:جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک بازیگر مهم منطقه همواره بر برقراری صلح، آرامش و امنیت و همچنین جلوگیری از نقشآفرینی و تحرکات کشورهای فرا منطقهای تاکید کرده است و انجام گفتوگوها و رفت و آمدهای سیاسی در سطح مقامات بالای دو کشور میتواند مشکل گشای بسیاری از اختلافات در منطقه قفقاز جنوبی باشد.
همچنین حجت الاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم تهران و عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در مورد سفر رییس جمهور به باکو گفت:روابط ایران و جمهوری آذربایجان رو به جلو و درحال پیشرفت است و زمینه های همکاری های گسترده و متنوع بین دو کشور وجود دارد.
>>ایران و جمهوری آذربایجان دارای اشتراکات فرهنگی و مذهبی هستند
نماینده مردم تهران با بیان اینکه دو کشور اراده جدی برای توسعه روابط دارند تصریح کرد: ایران و جمهوری آذربایجان دارای اشتراکات فرهنگی و مذهبی هستند و نباید به تحریک و اقدامات مداخله جویانه برخی از کشورها توجه کنند چون دو کشور منافع فراوان مشترک باهم دارند و ما می توانیم بر اساس این منافع و بر پایه روابط اقتصادی و تعاملات سیاسی آینده روشنی را برای دو کشور تعریف و ترسیم کنیم.
عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی افزایش تبادلات اقتصادی و تجاری تهران- باکو را به نفع دو کشور عنوان کرد و گفت: در بحث انتقال گاز از روسیه، مسیری که ایران انتخاب کرده است از جمهوری آذربایجان می گذرد و این نقطه عطفی در روابط دو کشور محسوب می شود.
>>دولت چهاردهم در تقویت تعاملات با کشورهای همسایه جدی است
سلیمی با بیان اینکه دولت چهاردهم علاقه جدی به تقویت تعاملات با کشورهای همسایه دارد، اظهار داشت:دولت وفاق مسعود پزشکیان مصمم است اهداف کلان نظام را در حوزه سیاست خارجی پیش ببرد و در این راه بر توسعه، گسترش و تعمیق روابط با کشورهای همسایه و منطقه تاکید دارد.
محمد طلا مظلومی عضو کمیسیون انرژی مجلس، درمورد سفر مسعود پزشکیان به جمهوری آذربایجان بیان داشت: این سفر نقطه عطفی در روابط دوجانبه میان دو همسایه با پیوندهای عمیق تاریخی، فرهنگی و مذهبی است و می تواند فرصتی برای بازتعریف روابط تهران - باکو در حوزههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی باشد.
>>سفر پزشکیان به باکو نشان دهنده تقویت دیپلماسی همسایگی دولت برای پیشبرد منافع ملی است
نماینده مردم بهبهان خاطر نشان کرد: حضور رئیس جمهور ایران در باکو پیامهای مهمی را از منظر سیاسی برای بازیگران داخلی و خارجی به دنبال دارد. در سطح داخلی، این سفر نشاندهنده اولویت دولت پزشکیان در تقویت دیپلماسی همسایگی و استفاده از ظرفیتهای مشترک قومی و فرهنگی برای پیشبرد منافع ملی است و در حوزه منطقهای نیز، این سفر میتواند نشانهای از تلاش ایران برای ایفای نقشی فعالتر در تحولات قفقاز جنوبی باشد.
نماینده مردم بهبهان با اشاره به اولویت دیپلماسی منطقه ای در سیاست خارجی دولت چهاردهم بیان داشت: سفر رییس دولت وفاق ملی به باکو نیز در همین راستا و در تداوم سیاستهای اعلامشده دولت درخصوص «وحدت ملی، انسجام قومی و همسایهمحوری» صورت می گیرد؛ سیاستی که بر مبنای احترام به تنوع فرهنگی درون کشور و شناخت صحیح از نقشآفرینی اقوام در تقویت اقتدار ملی تعریف شده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس بیان داشت:همکاری ایران و آذربایجان در حوزههای انرژی، ارتباطات و آب دارای ریشههای تاریخی و استراتژیک است و دو کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی و منابع مشترکی که دارند، همواره تلاش کردهاند تا همکاریهای خود را در این زمینهها تقویت کنند. پروژههای مشترکی نظیر سدسازی و اتصال شبکههای برق میتواند فرصتهای بیشتری را برای توسعه این روابط فراهم کند.
مظلومی تصریح کرد: علاوهبر این یکی از مهمترین حوزههای همکاری میان ایران و آذربایجان، پروژههای سدسازی است. سد خداآفرین که به صورت مشترک توسط دو کشور ساخته شده، نشاندهنده اهمیت همکاری در مدیریت منابع آبی مشترک است. این سد نقش کلیدی در تأمین آب کشاورزی و تأمین برق مناطق مرزی دو کشور دارد. همچنین، پروژههای سد قیزقلعهسی میتواند به بهبود مدیریت منابع آبی و تأمین نیازهای آبی کشاورزی و صنعتی در منطقه کمک کند.
مظلومی با بیان اینکه ایران و آذربایجان دارای منابع آبی مشترک در رودخانههای مرزی خود هستند خاطرنشان کرد: همکاری در زمینه مدیریت این منابع، یکی از اولویتهای دو کشور بوده است.برنامههای مشترک در زمینه سدسازی و مدیریت آب، میتواند به کاهش اثرات تغییرات اقلیمی، افزایش بهرهوری آب در کشاورزی و حفظ منابع طبیعی در مناطق مرزی کمک کند.
>>تجربه همکاری ایران و آذربایجان در حوزه انرژی نشانهای از موفقیت همکاری های دو کشور است
عضو کمیسیون انرژی مجلس تجربه همکاری ایران و جمهوری آذربایجان در حوزه انرژی را نشانهای از موفقیت همکاری های دو کشور عنوان کرد و گفت:ایران با موقعیت جغرافیایی ویژهای که دارد، میتواند نقش مهمی در اتصال شبکههای برق و انرژی کشورهای شمال و جنوب ایفا کند. این نقش میتواند به تقویت جایگاه ایران در حوزه انرژی منطقهای و بینالمللی کمک کند. همچنین، همکاریهای ایران با کشورهای آذربایجان و روسیه، میتواند ایران را به عنوان یکی از بازیگران اصلی در تأمین امنیت انرژی منطقه مطرح کند.
به گزارش >>ایرنا، مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران، امروز دوشنبه به دعوت رئیسجمهور آذربایجان عازم باکو شد. در همین زمینه فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در یاداشتی درمورد سفر دکتر پزشکیان به باکو نوشت: رابطه میان ایران و جمهوری آذربایجان ریشهدارتر از چهارچوبهای رسمی و دیپلماتیک است. خاطرههای تاریخی مشترک و آیینهای نزدیک، ارزشهای دینی همسو و شبکههای اجتماعی خویشاوندانه میان مردم دو کشور، به خودی خود بستری برای تفاهم و همافزایی فراهم میکند. چنین پیوندهایی در مقاطع حساس، میتواند به نیرویی برای عبور از سوءتفاهمها و تثبیت همکاریهای پایدار میان دولتها تبدیل شود.
مهاجرانی در ادامه یادداشت خود آورده است: در مجموع سفر آقای دکتر پزشکیان به جمهوری آذربایجان را باید گامی عملی و حسابشده در مسیر تقویت روابط دوجانبه، تثبیت ثبات منطقهای و همسایگی و نیز بهرهبرداری از ظرفیتهای مشترک دو کشور دانست؛ ظرفیتی که میتواند در خدمت صلح، امنیت و توسعه پایدار در قفقاز جنوبی قرار بگیرد.