به گزارش ایرنا، جشن امضای مجموعه کتاب و آلبوم «دستگاههای موسیقی ایران» اثر حسین علیزاده دیروز -جمعه- در ساری با حضور این آهنگساز و موسیقیدان برجسته و تعداد زیادی از هنرمندان و هنردوستان در تالار فرهنگ و هنر ساری برگزار شد و صدها تن از علاقهمندان به موسیقی ایرانی در این مراسم حضور یافتند تا با ایستادن در صف خرید کتاب و آلبوم موسیقی ایرانی، طولانیترین صف خرید محصولات فرهنگی در مازندران را رقم بزنند.
مجموعه «دستگاههای موسیقی ایران» به آهنگسازی و تالیف حسین علیزاده شامل ۱۳ دستگاه و آواز موسیقی ایرانی است که در قالب ۱۷ لوح فشرده و ۱۳ کتاب نُت تالیف و آهنگسازی و اجرا شده است.
در این مجموعه کتاب و لوح فشرده که توسط انتشارات کارمان منتشر شده، ۳۰۲ قطعه موسیقی ایرانی با مدت مجموع ۱۲ ساعت و ۵۷ دقیقه و ۴۵ ثانیه اجرا شده که ۴۳ نوازنده و خواننده در تهیه و تولید آن همراهی داشتند. قطعات اجرا شده در این مجموعه که نتنگاری آنها نیز در ۱۳ جلد کتاب عرضه شده است در ۱۳ دستگاه شور، آواز بیاتکرد، آواز ابوعطا، آواز بیاتترک، آواز افشاری، آواز دشتی، سهگاه، چهارگاه، همایون، آواز بیات اصفهان، ماهور، نوا و راستپنجگاه آهنگسازی و اجرا شدهاند.
اجرای آلبوم «نینوا» توسط ارکستر فیلارمونیک مازندران به رهبری محسن بافنده نیز بخشی از مراسم رونمایی این اثر در ساری بود و در پایان مراسم نیز با حضور جمع زیادی از مردم جشن امضای این اثر برگزار شد.
مدیر تولید و ناظر کیفی مجموعه «موسیقی دستگاهی ایران» در این مراسم با بیان اینکه این اثر یکی از بزرگترین پروژههای موسیقایی کشور است که با ریزبینیهای بسیار زیاد استاد علیزاده و همراهی دهها هنرمند تهیه شده است، گفت: تولید این مجموعه از اوایل سال ۱۳۹۹ آغاز شد و به موازات تالیف اثر توسط استاد علیزاده، سایر بخشها اعم از ضبط آثار نیز انجام میشد.
علی بوستان اظهار کرد: این اثر با توجه به گستردگیاش ابتدا قرار بود در چهار بخش منتشر شود، اما در نهایت تصمیم بر این شد که در قالب یک مجموعه در اختیار علاقهمندان قرار بگیرد.
وی افزود: بیش از ۱۰۰ نفر در تولید این مجموعه همراهی داشتند که حدود ۴۵ نفرشان را نوازندگان و خوانندگان تشکیل میدهند. به همین دلیل در این مجموعه با رنگ و طعم و عطر صوتی متفاوتی در کار مواجه هستیم و حس اجرای زنده در رنگبندی آثار نمایان است.
نوازنده شناخته شده موسیقی ایران با اشاره به منحصربهفرد بودن اشعار به کار رفته در قطعات این مجموعه خاطرنشان کرد: تا کنون عادت داشتیم اشعار ادبیات کلاسیک را به صورت روتین در ردیفهای آوازی بشنویم و اوزان اشعار به گوشهها تحمیل میشد. اما به همت سیروس جمالی هنرمند و شاعر توانمند برای هر کدام از قطعات این مجموعه شعری مستقل سروده شد و در هر شعر نیز نام آن گوشه نیز آمده است.
وی با بیان اینکه بیش از هشت هزار دقیقه ضبط استودیویی برای تولید آلبومهای این مجموعه انجام شد، گفت: با وجود اینکه مسائل زیادی در مسیر تولید این کار قرار گرفت، اما یکی از امیدوارترین، پرانرژیترین و مفرحترین زمانهای عمرمان در کنار استاد علیزاده گذراندیم که خروجی این تلاشها اکنون در قالب یک اثر فاخر در اختیار همگان قرار دارد.
مدیر تولید و ناظر کیفی مجموعه «موسیقی دستگاهی ایران» افزود: ما به صورت شناسه در فرهنگ و هنر ایرانی بخشی را به نام مکتب و شیوه داشتیم که لزوما در این مکاتب و شیوهها فقط فن انتقال پیدا نمیکرد. چگونه زیستن و چگونه پروراندن آموزش داده میشد. تقریبا برای همین بیشتر بزرگانی که در علم، نجوم، ادب و تاریخ ما حضور دارند ذوالفنون بودند و با اشرافی که به همه امور داشتند در فرآیند آموزششان صرفا تکنیسینپروری دیده نمیشد.
بوستان گفت: بعد از مدتها ما شاگردان خرد هنر توانستیم این تجربه را در عصر حاضر با موضوعی به نام دستگاههای موسیقی ایران به روایت حسین علیزاده داشته باشیم. ما در این پروژه درد را پذیرفتن و با آن آمیختن و به مدد آن ساختن دوباره و ممارست برای ساخت امید را زیستیم.
در این مراسم بخشهایی از مستند «سرشک دیدار» که به کارگردانی وحید حسینی از فرآیند تولید این اثر موسیقایی ساخته شد نیز برای حاضران پخش شد.
این اثر که حسین علیزاده تولید آن را از اواخر سال ۱۳۹۹ آغاز کرد، نخستین بار شهریور ۱۴۰۳ در تهران رونمایی شد و پس از برگزاری یک رونمایی در شیراز و یک جشن امضا در تهران، تور جشن امضا و رونمایی آن به ساری رسید.
مجموعه کتاب و آلبوم «دستگاههای موسیقی ایران» روایت خود استاد علیزاده از ردیفهای موسیقی ایرانی است و اشعار استفاده شده برای گوشهها، آوازها و تصنیفهای آن را سیروس جمالی سروده است. مهدی امامی، وحید تاج، اشکان کمانگیری، امیر اثنیعشری، مجتبی عسگری، پوریا اخواص و پارسا حسندخت خوانندگان قطعات این اثر هستند و علی بوستان نیز مدیر تولید این اثر موسیقایی است.
علیزاده در مقدمه این مجموعه موسیقایی نوشته است: در این مجموعه تلاش بر این است که نه تنها اهل فن، بلکه مردم علاقهمند نیز همه با این نغمهها و آهنگها مانوس باشند و آنها را به عنوان میراث تاریخی و فرهنگی در ذهن خود محفوظ بدارند.
این مجموعه به نوعی نتیجه تلاش سالیان این آهنگساز و نوازنده تار و سهتار پیشکسوت در زمینه موسیقی ردیف دستگاهی و آموزش آن است و تلاشی است برای بقا و گسترش نغماتی که در طی تاریخ شکل گرفته و از نسلی به نسل دیگر منتقل شدهاند.
علیزاده آهنگساز، مولف و نوازنده تار و سهتار، در این اثر ضمن حفظ اصالتها با رویکردی خلاق و پویا، الگوها و نغمههای موسیقی دستگاهی ایران را به گونهای ساخته و پرداخته است که میتواند برای همه علاقهمندان به موسیقی ایران اثرگذار باشد.