علیرضا نوروزی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اهداف و محورهای همایش افزود: شناساندن مفاخر ایرانی مانند نظامی گنجوی بهعنوان یکی از ستونهای هویت فرهنگی و تمدن اسلامی ایرانی، از اهداف اصلی این همایش محسوب میشود.
وی اظهارکرد: نظامی نهتنها شاعری بزرگ بلکه نماد حکمت و هنر ایرانی است که آثارش آیینه تمامنمای تاریخ، اسطوره و دانش ایران پیش و پس از اسلام است.
نوروزی ادامه داد: نظامی گنجوی تنها یک شاعر نیست؛ او حافظ هویت فرهنگی ایران است که برگزاری این همایشها موجب احیای میراث ادبی ما میشود و زمینهای برای گفتوگوی بینافرهنگی و تقویت غرور ملی است.
وی ادامه داد: شش محور اصلی برای مقالات و پژوهشها تعیین شده که شامل روانشناسی و تحلیل شخصیتها در آثار نظامی، زن، خانواده، و هویت فرهنگی در آثار نظامی، موسیقی، رنگ، و هنر در آثار نظامی، اندیشههای جامعهشناختی و مردم شناسی در آثار نظامی، کاربرد تعلیمات اساطیری و تاریخی در آثار نظامی و بررسی عناصر داستان پردازی در آثار نظامی است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانغربی یادآورشد: مقالات پذیرفته شده در پایگاههای ISC و سیویلیکا نمایه خواهد شد،که این موضوع همایش را جذاب کرده است.
وی راهاندازی پایگاه علمی دائمی برای نخستین بار، ایجاد سایتی اختصاصی جهت بارگذاری مقالات و دسترسی پژوهشگران به منابع مرتبط، برگزاری نشستهای تخصصی و هنری، شب شعر، مسابقات کتابخوانی، نمایشگاههای هنری، و تئاتر با الهام از آثار نظامی از جمله برنامههای جنبی این همایش عنوان کرد.
نوروزی اظهار کرد: اندیشمندان ملی و اساتید برجسته از ۱۵ دانشگاه و پژوهشکده کشور ازجمله دانشگاه ارومیه و موسسه آموزش عالی آفاق در این همایش حضور خواهند داشت.
وی افزود: در دورههای گذشته بیش از ۹۰ مقاله دریافت شد که ۲۴ مقاله در دومین همایش پذیرفته شد و پیشبینی میشود تعداد مقالات ارسالی در این دوره به ۱۵۰ مقاله افزایش یابد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانغربی اضافه کرد: متقاضیان برای اطلاعات بیشتر درباره نحوه مشارکت یا دریافت فراخوان کامل، میتوانند به وبسایت همایش(https://nezami۱.ir/) مراجعه کنند.
نوروزی گفت: شرکتکنندگان میتوانند آثار خود را به نشانی دبیرخانه، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانغربی یا بلوار آیتالله حسنی، کوی ۵، موسسه آموزش عالی آفاق ارومیه ارسال و با شماره تماس ۰۴۴_۳۳۴۸۶۱۹۵ با داخلی ۱۱ تماس حاصل کنند.
به گزارش ایرنا، سومین همایش نظامیشناسی با شعار «نظامی، گنجینه حکمت ایران» و با محوریت بررسی آثار و اندیشههای حکیم نظامی گنجوی ۳۰ اردیبهشت در ارومیه برگزار می شود.
دومین همایش نظامی شناسی اسفند ۱۴۰۲ و نخستین همایش نظامی شناسی سال ۱۴۰۱ برگزار شد.
حکیم جمالالدین ابومحمد الیاس بن یوسف بن زکی بن موید، متخلص به «نظامی»، شاعر معروف ایرانی قرن ششم هجری است.
وی در شعر، به ویژه در داستانسرایی در قالب مثنوی، صاحب سبک و در این حوزه از سرآمدان ادب فارسی است. معروفترین و مهمترین اثر نظامی، «خمسه» یا «پنج گنج» نام دارد که شامل «مخزن الاسرا» "، «خسرو و شیرین»، «لیلی و مجنون»، «هفت پیکر» و «اسکندر نامه» است.
نظامی «مخزن الاسرار» نخستین اثرش را در جوانی سرود. او از شاعرانی است که تاثیر شگرفی بر شعر فارسی گذاشت بطوریکه میتوان او را در کنار شاعرانی مانند فردوسی و سعدی از استادان مسلم زبان و ادب فارسی دانست.
نظامی از علوم ادبی و اسلامی، نجوم و فلسفه آگاهی کافی داشته و این آگاهیها در شعر او به روشنی پیداست.