به گزارش ایرنا؛ در کوچههای خاکی روستا و راهروهای بیچراغ شهر، زنانی هستند که صبح را با دوک نخریسی، بستههای زعفران یا کلاه ایمنی معدن آغاز میکنند.
نه ویترین دارند، نه تریبون، اما چرخ زندگی خیلیها به دستان آنها میچرخد، زنانی که قرار نبود کارآفرین باشند، اما شدند. چون اقتصاد خانهشان ایستاده بود و کسی نبود بلندش کند، خودشان آستین بالا زدند.
خراسان شمالی پر است از همین زنها؛ زنانی که نهفقط برای نان، که برای معنا، تلاش میکنند.
اما پشت هر لبخند آنها، داستانی از رنج، بیمهری و تلاش هست و تمامی این خواسته ها در امروز چهارشنبه در نشست و هم اندیشی بانوان کارآفرین خراسان شمالی با استاندار مطرح شد.
این نشست که با شور خاصی همراه بود بسیاری از بانوان خواسته های خود را استاندار طلب کردند و بهمن نوری نیز با گشاده رویی پاسخ و دستورات لازم را داد.
زنان در خط مقدم تولید، اما بیپشتوانه بازار
فرشته شاگردیان، مدیر موسسه خیریه پویان مهر مینو وابسته به بهزیستی، یکی از چهرههای شاخص کارآفرینی در استان است.
او بدون حمایتهای مرسوم دولتی، با اتکا به توان خود و تیمی از بانوان، موفق به راهاندازی یک مجموعه تولیدی شده که امروز برای ۴۵ نفر اشتغال مستقیم فراهم کرده است.
اما دغدغه او، همچنان نبود بازار فروش است و می گوید: تولید داریم، اما بازار نداریم و این بزرگترین ضربه به انگیزه تولیدکنندههاست، محصولی که خریدار ندارد، ادامه مسیر را ناممکن میکند.
شاگردیان معتقد است که اگر تنها بخش کوچکی از حمایتها به ایجاد بازارچههای دائمی یا تضمین فروش اختصاص یابد، بخش عمدهای از مشکلات بانوان تولیدکننده رفع خواهد شد.
مکان فعالیت، دغدغه مشترک زنان کارآفرین
فاطمه صمدی، بانوی کارآفرینی که در زمینه فرآوری و صادرات خشکبار و زعفران فعالیت میکند، با مسألهای متفاوت اما مرتبط دستوپنجه نرم میکند. او میگوید: مکان مناسب برای کار نداریم، اجارهها سرسامآور است و برای کسی که تازه از صفر شروع کرده، واقعاً طاقتفرساست.
این بانوی کارآفرین می افزاید: اگر بازارچههایی با اجاره پایین مخصوص بانوان کارآفرین ایجاد شود، اتفاق بزرگی در حمایت از تولید خواهد افتاد.
صمدی اضافه می کند: مشکلات زیرساختی نظیر کمبود فضای کارگاهی، نبود انبار مناسب و سختگیریهای اداری نیز از جمله موانعی هستند که به گفته این کارآفرین؛ تولید را به چالشی دشوار بدل کردهاند.
زنان معدنکار؛ تابوی حضور در دل سنگ
حضور زنان در حوزه معدن هنوز هم در بسیاری از نقاط کشور امری نادر است، اما در خراسان شمالی، بانوانی هستند که این تابو را شکستهاند؛ از جمله خدیجه حاتمینصب که در یکی از معادن منطقه فعالیت میکند.
او از مشکلات خاص فعالیت در این حوزه میگوید: مهندس ناظر با حقوق بالا میخواهند، مجوزها سخت صادر میشود، مالیاتها کمرشکن است و از همه بدتر اینکه از نظر اعتبار بانکی، کسی به ما اعتماد ندارد.
حاتمینصب معتقد است که زنان معدنکار بهمراتب بیش از همتایان مرد خود نیاز به حمایت دارند، چراکه نگاه سنتی هنوز هم در برخی نهادها حاکم است.
استاندار: حمایت از بانوان، وظیفه ماست نه لطف
استاندار خراسان شمالی نیز در ادامه این نشست بر ضرورت حمایت جدی از زنان تولیدکننده تاکید کرد و می گوید: بانوان ثابت کردهاند که توان تولید دارند، حالا وظیفه مدیران است که کنارشان بایستند.
بهمن نوری می افزاید: شهرداریها، بانکها، شرکتهای خدماترسان، همه باید پای کار بیایند و فضاهایی برای فروش، فعالیت و رشد بانوان در نظر بگیرند.
او تصریح کرد که نباید اشتغال و کارآفرینی را با نگاه جنسیتی سنجید و اینکه زنان را تنها برای مشاغل خاص ببینیم، اشتباه است. باید باور کنیم که آنها میتوانند در خط مقدم تولید و صنعت باشند.
مقرر شد در این نشست کارگروهی ذیل شورای برنامه ریزی استان برای بانوان کارآفرین تشکیل شود.
جمعیت خراسان شمالی یک میلیون و ۱۷ هزار و ۱۶۹ نفر است که از این تعداد؛ ۵۱۳ هزار و ۸۱۷ نفر را مرد و مابقی را زنان تشکیل میدهند.