چهارشنبه، 03 اردیبهشت، 1404

اما و اگرهای جابجایی شهرک سرب و روی زنجان

به گزارش ایرنا، آلودگی محیط زیست بر کیفیت و چرخه زندگی طبیعی اثر می گذارد و پیامدهای زیانباری را برای زندگی انسان، حیوان، گیاه و بناها در پی دارد.

در جهان امروزی، مساله آلودگی محیط زیست به یکی از مهمترین و حادترین مشکلات تمدن انسانی تبدیل شده چون طبیعت برای بقای نسل بشر آفریده شده است و پیوندی ناگسستی میان انسان و طبیعت وجود دارد و در این میان، نقش انسان در آلودگی محیط زیست بسیار چشمگیر است.

استان زنجان که با جاذبه های طبیعی و تاریخی خود به عنوان یکی از مقاصد گردشگری کشور شناخته می شود درعین حال فعالیت صنایع سرب و روی در این استان همواره بحث ها و نگرانی های متعددی را ایجاد کرده است.

شهرک تخصصی روی که در نزدیکی شهر زنجان با حدود ۷۰ واحد تولید شمش روی فعالیت دارد یکی از کانون های آلایندگی محیط زیست در این استان بوده و به یکی از دغدغه ها و نگرانی های شهروندان تبدیل شده است.

انتقال گرد و خاک پسماندهای صنعتی بر اثر وزش باد به شهر، نگرانی از نفوذ عناصر سنگین آن به خاک و آلوده کردن منابع آبی و خاکی همواره از دغدغه های محیط زیستی در زنجان است.

طی دو سال گذشته مطالبی در خصوص جابجایی شهرک سرب و روی از مسوولان کشوری و استانی منتشر شده اما هنوز برای تحقق آن اقدام عملی صورت نگرفته است.

با توجه به اهمیت این موضوع، خبرنگار ایرنا با سید رضا موسوی مشکینی مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان زنجان گفت و گو کرده است.

ایرنا: در خصوص فعالیت شهرک سرب و روی زنجان توضیح دهید.

موضوع تاثیر سرب و روی بر سلامت شهروندان، یکی از دغدغه های جدی در شهر زنجان بوده و همواره جزو سوالات اساسی آنها مطرح شده است.

در حال حاضر شهرک سرب و روی در شهر زنجان فعال است و در سال های اخیر تلاش های زیادی برای ساماندهی این شهرک با توجه به درآمد بسیار بالای آن انجام شده است.

اصل مشکل این شهرک به قرار گرفتن آن در نزدیکی شهر بر می گردد، متاسفانه با توجه به اینکه مکان یابی و جانمایی آن طی سال های گذشته به صورت دستوری و نادرست صورت گرفت هم اکنون چالش مهمی ایجاد شده است.

اما اتفاق مهمی که در این شهرک رخ داد، صدور شناسنامه زیست محیطی برای تک تک واحدها بود که موجب می شود فعالیت آنها به صورت شبانه روزی، دائم و مستمر رصد شود.

این پایش ها حتی به صورت تصادفی و هدفمند یا از طریق تماس‌های تلفنی انجام می شود و در مجموع اقدامات نسبتا خوبی برای ساماندهی و مدیریت شهرک صورت گرفته البته ممکن است واحدهایی اشکالاتی داشته باشند که در این خصوص نیز پیگیری و صدور اخطاریه های لازم انجام می شود.

ایرنا: چه اقداماتی در خصوص ساماندهی پسماندهای شهرک روی انجام شده است؟

هم اکنون شهرک سرب و روی زنجان با دو پدیده پسماندهای تولیدی در داخل شهرک و دیگری دپویی از قبل و در محوطه‌ای بیرون از شهرک و در جایی محصور مواجه است.

پسماندهای داخل شهرک بر اساس اقداماتی که در سال‌های گذشته انجام شده با سازوکار نظارتی دقیق به محل دپوی پسماند واقع در اراضی سردهات منتقل می شود و در نهایت مدیریت اصولی لازم بر آنها انجام می گیرد.

به طور کلی اقداماتی از قبیل باسکول و پلمب این پسماندها صورت می گیرد تا انحرافاتی در آنها ایجاد نشود سپس اطلاعات آنها در سامانه جامع محیط زیست برای نقل و انتقال پسماند بارگذاری می شود.

از طرف دیگر،‌ پسماند دپو شده نیز طی سال های گذشته در استان وجود داشت که دغدغه و نگرانی جدی را برای عموم مردم استان ایجاد کرده بود.

هم اکنون همه پسماندهای تولیدی به مجتمع سردهات منتقل می شود و فقط قرار است خروجی داشته باشد که به تدریج طی یک برنامه عملیاتی ۱۰ ساله انجام می شود.

البته این برنامه به کندی پیش می رود بنابراین از دستگاه‌های ذیربط از قبیل صمت و بخش خصوصی متولی این کار، درخواست می شود که سرعت بیشتری در این زمینه داشته باشند.

نباید پس از چند سال همچنان حجم زیادی از پسماند روی در استان داشته باشیم، هرچند پسماندها تثبیت نسبی شده و قرار است با ساز و کارهایی به عنوان ماده اولیه‌ در اختیار واحدهای تولیدی قرار گیرد.

هم اکنون محدودیت هایی در خاک های معدنی وجود دارد و امیدواریم تا جایی که امکان دارد، استحصال صورت گیرد و پسماندهای تولیدی نیز در اراضی سردهات مدیریت شود.

ایرنا: نظر شما در خصوص جابجایی شهرک سرب و روی زنجان چیست؟

جابجایی شهرک روی در دولت سیزدهم مطرح شد که برای جابجایی شهرک‌ها و آلاینده های مزاحم، ظرفیت قانونی به عنوان ماده ۱۴ قانون هوای پاک وجود دارد که مسئولیت‌هایی را برای دستگاه‌های مختلف تعریف کرده است.

این قانون می تواند به عنوان یک سرفصل برای جابجایی شهرک مد نظر باشد، به طور قطع موضوع جابجایی شهرک یک برنامه بلند مدت است و اگر ضرورتی ایجاد شود می توان این کار را انجام داد.

رویکرد کلی محیط زیست استان با توجه به محدودیت‌هایی که در منابع طبیعی و مالی وجود دارد این است که استان باید به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالا حرکت کند یعنی به جای اینکه شمش سرب و روی تولید کرده و به جاهای دیگر ارسال کنیم باید بتوانیم سرمایه‌گذاری و خلق ثروت کنیم.

پیشنهاد محیط زیست استان این است که زنجیره تولید را در استان تکمیل کنیم و از ظرفیت های موجود نهایت استفاده را داشته باشیم تا اینکه محصول خام را به استان های دیگر و خارج از کشور صادر کنیم.

13 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها