به گزارش خبرنگار ایرنا، این شرایط اما دیری نپایید که شادی نبود کودکان کار در خیابانهای تهران دوباره به نگرانی تبدیل شد و پس از ماهها نبود این افراد در سرچهارراهها، دوباره به بازار گرم روزهای بهاری و تابستانی خود بازگشتند تا در این ایام کاسبی و کسب درآمدی برای خود و مافیای پشت پرده داشته باشند.
شاید اگر اوایل فصل پاییز و روزهای سرد زمستان در خیابانهای این کلانشهر گذر میکردید میدیدید که کودک کار دیگر جایی در سرچهارراهها ندارد، هیچ کودکی برای کار در معابر نبود و زندگی خود را در جایی دیگر بسر میبردند اما این واقعیت فقط چند ماه ادامه داشت و دوباره با شروع فصل بهار در بسیاری از چهارراههای تهران کودکان کار را در حال تمیز کردن شیشه ماشنیها، فروش گل، اسپند دود کردن و حتی درخواست دریافت مبالغی به نام «دَشت اول صبح یا دَشت سر شب» میبینید.
روز از نو روزی از نو، دوباره این کودکان باید ساعتها در کوچهها، خیابانها، معابر و چهارراههای این شهر منتظر بمانند تا پاسی از شب درآمدی کسب کنند و به مافیای پشت پرده تحویل دهند
زندگی کودکان کار در سایه آرامش و به دور از دغدغههای روزانه برای کسب روزی و درآمد، التماس به رانندگان و مردم فقط چند ماه ادامه داشت و بازهم روز از نو روزی از نو، دوباره این کودکان باید ساعتها در کوچهها، خیابانها، معابر و چهارراههای این شهر منتظر بمانند تا پاسی از شب درآمدی کسب کنند و به مافیای پشت پرده تحویل دهند.
پیشتر گزارشی درباره نبود کودکان کار در خیابانهای تهران منتشر و در آن به این موضوع اشاره شد که خیابانها، چهارراهها، بلوارها و پشت چراغ قرمزهای معابر حضور پُرتعداد کودکان کار جلوهای زشت برای شهر ایجاد کرده؛ کودکی که برای تمیز کردن شیشه یا اسپند دود کردن تقاضای پول میکرد و پایتخت به شهر کودکان کار تبدیل شده بود، اما این روزها ورق طوری دیگر برگشته و شاید به ندرت بتوان کودکی را برای کار در تهران مشاهده کرد. بنابراین میتوانید ادامه خبر را اینجا بخوانید.
چه اقداماتی برای کودکان کار انجام شد
چندی پیش بود که همزمان با اعلام شهرداری تهران مبنی بر نبود کودکان کار در خیابانها، آمارهایی از ساماندهی این کودکان هم استخراج شد اما این ساماندهی گویا فقط از آبان تا شروع سال جدید جواب داد و دوباره ماییم و شهری پُر از کودکان کار و برخی متکدیانی که جلوهای نازیبا به شهر میدهند.
در همین راستا معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران درباره شناسایی و ساماندهی کودکان کار گفته بود که کودکان کار ایرانی در مرحله نخست در صورت شناسایی خانواده، ضمن دریافت تعهدنامه از والدین برای عدم حضور کودک در خیابان و برخورداری از حقوق کودکی تحویل خانواده میشوند اما در صورت مواجهه دوباره با این افراد در خیابان، براساس قوانین جاری برخورد خواهد شد.
محمدامین توکلیزاده ادامه داد: مدیریت شهری در ابتدا بحث جمعآوری و انتقال کودکان کار به مراکز نگهداری را نداشت؛ بلکه بازگشت به خانواده، آموزش خانواده و نگهداشتن کودک در محیط خانواده اولویت بود بنابراین اینکه دنبال کودک کار در خیابان تا جذب مراکز ساماندهی شود، این شیوه را دنبال نمیکنیم.
وی با اشاره به اینکه صیانت از کودکان کار در اولویت کاری شهرداری است، افزود: اصل موضوع، کودکان است و با هر تبعه و ملیتی که باشد از آنها صیانت میشود، در همین راستا نیز برنامهای برای بازگشت کودک به خانواده طراحی شد البته در برخی موارد خاص که خانوادهپذیری اتفاق نمیافتد با کمک مراکز بهزیستی افراد به این مراکز انتقال داده میشود، البته برنامه این نیست که به صورت ضربتی و به یکباره عمل شود بلکه آرام آرام کار پیش برده خواهد شد تا در این مسیر هیچ کودکی آسیبی نبیند.
ساماندهی ۵۵۰۰ کودک کار در پایتخت
سه هزار کودک کار در تهران ساماندهی شدند و دیگر آنها را سر چهارراهها نمیبینیم. بیش از ۴۰ مرکز پویاشهر از گذشته راهاندازی و تحصیل این کودکان و بازماندگان از تحصیل به ظرفیت پنج هزار و ۵۰۰ نفر در این مراکز در حال انجام است
اجرای طرحهای جمعآوری معتادان متجاهر و کودکان کار از برنامههای مدیریت شهری و همه فعالان بود که با این اقدامات، ثمره کاهش تعداد معتادان متجاهر و کودکان کار در این کلانشهر در آن ایام به خوبی مشاهده شد زیرا به ندرت کودک کار در خیابانها، چهارراهها و پارکهای شهر مشاهده میشد اما روزگار همیشه بر وفق مراد این کودکان نیست و دوباره خیابان خانه اول آنها شد و خانه یا به نوعی خوابگاه فقط جایی برای چند ساعت استراحت شبانه شان است.
آنها همزمان با روشن شدن هوا باید دوباره به خیابانهای شهر بیایند و تا پاسی از شب و زمانی که به نوعی خلوتی معابر تهران است، مشغول کار باشند و سپس به محل استراحت و خواب خود برگردند، این است روزگار کودکانی که شاید بیش از ۱۰ تا ۱۵ ساعت از طول شبانهروز را در خیابانها سپری میکنند.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران در برنامه جشن رمضان (اسفند سال گذشته) گفته بود که در حوزه کودکان کار ۴۰ مدرسه تحت عنوان مدارس پویاشهر ایجاد شد و پنج هزار و ۵۰۰ نفر در این مدارس مشغول بکار هستند.
سیدمحمد نقیب افزود: این موضوع با مشارکت مردم، به واسطه خدمات شهرداری، سازمانهای مردم نهاد و همکاری ویژه محقق شد که در نهایت سه هزار و ۷۰۰ نفر از این کودکان مستقر در چهارراههای شهر تهران توسط این سازمان ساماندهی شدند همین اقدامات باعث شده که اکنون فضای شهر بسیار بهتر از سه یا چهار سال گذشته باشد.
وی در یکی از سلسله نشستهای هماندیشی شهر آرمانی نیز با تشریح عملکرد سه ساله مدیریت شهری در حوزه آسیبهای اجتماعی گفته بود: براساس آمار سازمان بهزیستی سه هزار کودک کار در تهران ساماندهی شدند و دیگر آنها را سر چهارراهها نمیبینیم.
به گفته نقیب، بیش از ۴۰ مرکز پویاشهر از گذشته راهاندازی و تحصیل این کودکان و بازماندگان از تحصیل به ظرفیت پنج هزار و ۵۰۰ نفر در این مراکز در حال انجام است که همه این اقدامات با کمک بهزیستی بوده است.
ثبت هویت بیش از هفت هزار کودک کار
همچنین شهردار تهران چندی پیش اعلام کرد که هویت حدود هفت هزار و ۶۰ کودک کار در پایتخت ثبت شده که از این رقم ۲ هزار کودک استعدادیابی تحصیلی شده و ۲ هزار نفر دیگر فرایندهای سنجش سلامت روان آنان تکمیل شده است.
علیرضا زاکانی با اشاره به مشکلات کودکان کار تاکید کرد: پیش از این کودکان کار در متن جامعه نقش ایفا میکردند اما نقشی که مفید نبود زیرا عدهای سودجو با سواستفاده از معصومیت آنها دست به استثمار کودکان کار برای رسیدن به مقاصد خود زده بودند. امروز شرایط تغییر کرده است، هویت حدود ۷ هزار و ۶۰ کودک کار ثبت شده است. با این اقدامات انجام شده در مسیر شکوفا کردن استعداد کودکان کار هستیم.
به گفته وی، موضوع آسیبهای اجتماعی در کلانشهر تهران یک مساله درجه یک بوده، هست و خواهد بود، امروز مسیری شکل گرفته است تا بتوان همه کسانی که در معرض آسیبهای اجتماعی هستند شناسایی کرده و مشکلات آنان را حل کرد.
اگر چه شهرداری تهران در راستای ساماندهی کودکان کار برنامههایی دارد اما به دلیل اینکه آمارهای متعددی از تعداد کودکان کار در سطح پایتخت ارائه میشود، برخی این تعداد کودک کار ساماندهی شده را ناچیز میدانند زیرا آمارها نشان میدهد که ۷۰ هزار کودک کار در خیابانهای تهران وجود دارد،
در همین راستا سوده نجفی رییس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران پیشتر گفته بود که ۷۰ هزار کودک کار و خیابان داریم که ۸۰ درصد آنها ایرانی نیستند.
حال این موضوع برای تهرانیها بسیاری دارای اهمیت است که باید این کودکان با نگاه معصومی که دارند باید یا به صورت جدی ساماندهی شوند یا اینکه برنامههای منسجمی برای جلوگیری از مافیای پشت پرده که از این کودکان به صورت شبانهروزی سوءاستفاده میشود از سوی مدیریت شهری انجام شود.