سه‌شنبه، 02 اردیبهشت، 1404

پورمحمدی: ۶۵ آیین نامه برنامه هفتم توسعه تصویب شده است

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حمیدپورمحمدی در جلسه امروز سه‌شنبه (۲ اردیبهشت ماه) صحن علنی مجلس شورای اسلامی، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد آخرین وضعیت تهیه و تصویب آیین نامه‌های اجرایی و سایر مقررات لازم التصویب قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در ارائه این گزارش گفت: گزارش عملکرد برنامه ششم توسعه در سه مجلد در سازمان برنامه تنظیم شد تا ضعف‌ها و اشکالات گذشته شناسایی و زمینه اصلاح برای برنامه جدید فراهم شود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: قانون برنامه هفتم در تاریخ چهارم مرداد ۱۴۰۳ از سوی ریاست محترم مجلس شورای اسلامی به دولت ابلاغ شد و در تاریخ سیزدهم مرداد نیز سرپرست وقت ریاست ‌جمهوری آن را به دستگاه‌ها ابلاغ کرد. با شروع به کار دولت چهاردهم از شهریور ماه، نخستین اقدام دولت تشکیل شورای عالی راهبری برنامه بود. برای نخستین بار با همکاری دولت و مجلس، نهادی برای حسن اجرای برنامه، هماهنگی بین دستگاه‌ها و نظارت بر اجرای دقیق آن ایجاد شد.

وی با بیان اینکه ریاست این شورا با معاون اول رئیس‌ جمهور و دبیرآن رئیس سازمان برنامه و بودجه است، یادآور شد: این نخستین گزارش صحن و سومین گزارش به رئیس مجلس است. در همین راستا، تاکنون ۱۰ جلسه شورای عالی راهبری برنامه به‌طور منظم برگزار شده است. در نخستین جلسه، شیوه‌نامه اجرای برنامه مطابق قانون تنظیم و ابلاغ شد.

۳۶ ناظر مالی و ۳۶ ناظر اجرایی برای برنامه هفتم تعیین شده اند

پورمحمدی با بیان اینکه بر اساس قانون، دستگاه‌ها باید ناظرین مالی و اجرایی منصوب می‌کردند که صلاحیت آنان باید به تأیید شورا می‌رسید، تصریح کرد: در همین راستا، ۳۶ ناظر مالی و ۳۶ ناظر اجرایی تعیین شدند که برای ایشان دستورالعمل جداگانه‌ای تدوین شد. این افراد آموزش کامل برای اجرای احکام بودجه‌ای و نظارتی دیده اند و به‌طور کامل در دستگاه‌ها مستقر شدند.

وی با بیان اینکه قانون برنامه تفکیک شد و مشخص گردید که هر ناظر در هر دستگاه چه مسئولیتی دارد، گفت: تاکنون ۳۶ دستگاه به عنوان دستگاه‌های اصلی اجرای برنامه شناسایی و ناظر دریافت کرده‌اند، هرچند یکی دو دستگاه نسبت به شمول قانون اعتراض داشته‌اند که موضوع به استحضار ریاست مجلس شورای اسلامی رسانده شده است.

پورمحمدی با اشاره به عملکرد شورای راهبری گفت: تمامی احکام قانون برنامه اولویت‌بندی و به تصویب شورا رسید. تشکیل سازمان بهینه‌سازی مدیریت مصرف انرژی، برنامه توسعه مسکن، رفع ناترازی انرژی، تأمین مالی برنامه هفتم، اثربخشی منابع مالی در حمایت اجتماعی، برنامه ملی توسعه هوش مصنوعی، استقرار نظام ملی بهره‌وری، رشد تولید، ترانزیت و سند راهبردی و ارتقا زنجیره ارزش از جمله موضوعاتی است که چارچوب آن‌ها در شورا به تصویب رسیده و در دستور کار دولت قرار گرفته است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: موضوعاتی مانند مدیریت یکپارچه آب، توسعه شبکه ملی اطلاعات، اقتصاد دیجیتال، امنیت غذایی و تولید محصولات کشاورزی نیز در دستور کار شورا قرار دارند و برای آن‌ها برنامه‌های عملیاتی سالانه در حال تدوین است.

برنامه اقتصادی دولت مبتنی بر قانون برنامه هفتم تدوین شده است

وی با اشاره به رویکرد متفاوت رئیس‌جمهور در این باره عنوان کرد: به این معنا که برنامه اقتصادی دولت جداگانه تعریف نشد بلکه مبتنی بر قانون برنامه هفتم تدوین شد. ایشان احکام برنامه را به تک‌تک اعضای دولت ابلاغ کرده و برای هر حکم شناسه و متولی مشخص تعیین کرده‌اند. همچنین سامانه‌ای برای پایش برخط اجرای برنامه در سازمان برنامه ایجاد شده که نمایندگان مجلس نیز می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند.

پورمحمدی افزود: دستگاه‌های اجرایی موظف شده اند احکام خود را به تفکیک زیرمجموعه‌ها و با برش استانی و سالانه استخراج کنند. در همین راستا، لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ به‌عنوان اولین برش یک‌ساله برنامه هفتم، با رعایت احکام برنامه تنظیم و فهرست ۳۱۵ تکلیف کمی برنامه به عنوان پیوست بودجه ارائه شد.

وی با اشاره به جداول شماره ۱، ۷، ۱-۷ و ۱-۱۴ لایحه بودجه عنوان کرد: منابع، وظایف دستگاه‌ها، برنامه‌های عملیاتی و اعتبارات مربوط به ۳۰ ردیف برای حمایت از تولید و اشتغال و ۱۳ ردیف برای حمایت از عدالت اجتماعی مشخص و در اختیار مجلس قرار گرفته است.

پورمحمدی با اشاره به ماده ۱۱۹ قانون برنامه گفت: دولت موظف است طی یک سال برای ۲۶ موضوع تعیین‌شده در قانون اقدام قانونی انجام دهد. این موضوعات در پنج سرفصل اصلی شامل ثبات اقتصادی، رشد تولید و اشتغال، طرح‌های پیشران، رفع ناترازی، و معیشت پایدار دسته‌بندی شده‌اند. بر اساس گزارش ناظرین، پیشرفت اجرای بسته‌های مرتبط با این محورها به‌ترتیب ۵۰، ۵۴، ۵۲، ۸۵ و ۸۷ درصد بوده است.

سهم هر دستگاه از اهداف برنامه در شورای عالی راهبری تعیین شده است

وی ادامه داد: همچنین در قانون برنامه اهداف کمی از جمله نرخ رشد اقتصادی و تورم مشخص شده و سهم هر دستگاه از این اهداف نیز در شورای عالی راهبری تعیین شده است. برنامه تأمین مالی این اهداف نیز تصویب شده و در دست اجرا قرار دارد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره احکام قانونی گفت: در قانون برنامه هفتم مجموعاً ۱۸۷۴ موضوع پیش‌بینی شده که شامل ۱۳۰۲ تکلیف، ۷۰ مجوز، ۳۹۵ قاعده و ۲۲۱ مقرره اجرایی است. از مجموع ۲۲۱ مقرره اجرایی، ۱۹۸ مورد باید به‌صورت مصوبه و ۲۳ مورد به‌صورت بسته‌های اجرایی به اجرا درآیند.

وی تأکید کرد: از میان ۱۹۸ مصوبه، ۱۵۳ مورد باید توسط دولت تصویب شود و تاکنون ۱۲۸ مورد آن آماده، ۱۱۲ مورد در کمیسیون‌های دولت در دست بررسی و ۶۵ مورد به تصویب نهایی رسیده‌اند.

پورمحمدی با اشاره به مقایسه آماری برنامه هفتم با برنامه ششم،گفت: در سال اول اجرای برنامه ششم توسعه تنها ۱۱ آیین‌نامه به تصویب رسید، در حالی که در مدت ۶ ماه نخست اجرای برنامه هفتم، ۶۵ آیین‌نامه و دستورالعمل اجرایی به تصویب رسیده است. این در حالی است که در مجموع کل پنج‌ساله برنامه ششم تنها ۵۲ آیین‌نامه تصویب شد. این ارقام نشان‌دهنده عملکرد جدی و قابل‌تقدیر دولت در اجرای قانون برنامه هفتم توسعه است.

وی خاطرنشان کرد: جزئیات کامل این گزارش به‌صورت مکتوب و تفصیلی به ریاست محترم مجلس تقدیم شده و در اختیار نمایندگان محترم قرار خواهد گرفت.

5 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها