به گزارش ایرنا، در همین راستا، مرکز خدمات جامع سلامت چهاردانگه بهعنوان تنها مرکز شبانهروزی ارائه دهنده خدمات درمانی به حیوان گزیدگان در اسلامشهر فعال است و کارشناسان حوزه بهداشت با هشدار نسبت به تبعات گسترش حیوانات بی صاحب، بر لزوم همکاری بیندستگاهی برای کنترل این بحران تأکید میکنند.
فاطمه حلاجیان، کارشناس برنامه زئونوز (بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان) شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: واحد هاری مرکز خدمات جامع سلامت چهاردانگه، در جاده حسینآباد مفرح، ابتدای بلوار جانبازان، بهصورت ۲۴ ساعته فعال بوده و خدمات رایگان به افراد حیوانگزیده ارائه میدهد.
این کارشناس افزود: مراکز پیشگیری از هاری با توجه به نوع گزش و پروتکل هایی که در اختیار دارند نسبت به تزریق واکسن اقدام می کنند و همچنین اگر افراد حیوان گزیده به سرم نیز نیاز داشته باشند، سرم در اختیار این افراد قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه بیماری هاری پس از بروز علائم، در ۱۰۰ درصد موارد منجر به مرگ میشود، ادامه داد: این بیماری در بیش از ۱۵۰ کشور جهان همچنان تهدیدی جدی برای سلامت عمومی به شمار میرود و در مناطق آسیایی و آفریقایی شیوع بیشتری دارد.
جلاجیان با بیان اینکه پیشگیری مهمترین و تنها راه مقابله با این بیماری مرگبار است، خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین اقدامات پیشگیرانه، کنترل جمعیت حیوانات ناقل بهویژه سگهای ولگرد و بی صاحب است.
این کارشناس با اشاره به دستورالعملهای تدوینشده توسط ستاد مرکزی کنترل جمعیت حیوانات ناقل بیماری به انسان، تأکید کرد: مدیریت این موضوع در کشور بهعهده شهرداریها و دهیاریها است، اما همکاری دستگاههایی مانند سازمان دامپزشکی، اداره محیط زیست، شبکه بهداشت و سایر نهادها نیز الزامی است و این همکاریها باید مستمر و هدفمند باشد.
وی افزود: یکی از عواملی که باعث افزایش تماس شهروندان با حیوانات بی صاحب میشود، تغذیه این حیوانات توسط مردم است، غذا دادن به سگها آنها را به نزدیک شدن به انسان ترغیب میکند و در نتیجه خطر گزش افزایش مییابد؛ بهخصوص در مکانهایی که کودکان و سالمندان تردد دارند این موضوع میتواند بسیار خطرناک باشد.
حلاجیان توصیههایی برای اقدامات پس از حیوانگزیدگی ارائه داد و گفت: در صورت گزش یا پنجهکشی حیوان، افراد باید بلافاصله محل زخم را بهمدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه با آب و صابون شست وشو دهند و در سریعترین زمان ممکن به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنند؛ زخم نباید پانسمان و پیگیری نوبتهای واکسن توسط مراقبان سلامت انجام میشود.
این کارشناس همچنین بر لزوم آموزش عمومی درباره رفتار با حیوانات بی صاحب، نگهداری مسئولانه از سگهای خانگی، واکسیناسیون منظم حیوانات و محدود نگهداشتن سگهای نگهبان تأکید کرد.
دیدگاه شهروندان درباره حضور سگهای ولگرد و بی صاحب
برای بررسی ابعاد اجتماعی این معضل، خبرنگار ایرنا با چند تن از شهروندان اسلامشهری گفت وگو کرده است.
زهرا احمدی، ساکن چهاردانگه گفت: من با حیوانات مشکلی ندارم، اما وقتی صبح زود یا شب از خانه بیرون میروم، تعداد زیاد سگها در کوچهها ترسناک است؛ چند بار شاهد حمله آنها به رهگذران بودهام باید فکری اساسی برای کنترل این وضعیت شود.
مهدی رضایی، راننده تاکسی در واوان افزود: مشکل اصلی این است که بعضی از مردم در گوشه و کنار خیابان به سگها غذا میدهند؛ این کار باعث شده تعدادشان روزبهروز بیشتر شود. ما همیشه شاهد تصادف سگها در خیابان هستیم که هم برای حیوانات خطرناک است و هم برای رانندگان.
سمیه نورانی، فعال محیطزیست نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: این حیوانات هم حق زندگی دارند، اما زندگی آنها در خیابانها درست نیست، باید مراکز حمایتی قویتری ایجاد شود و مردم هم باید بدانند که این سگها ممکن است ناقل بیماری باشند و با احتیاط برخورد کنند.
اقدامات شهرداری اسلامشهر و سازمان مدیریت پسماند
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اسلامشهر در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: روزانه بین ۱۵ تا ۲۰ قلاده سگ بی صاحب در سطح شهر جمعآوری میشود که این سگها پس از انتقال به مرکز نگهداری، مورد واکسیناسیون و عقیمسازی قرار گرفته و سپس در مراکز مجاز خارج از شهر رهاسازی میشوند، این فرآیند مطابق دستورالعملهای سازمان دامپزشکی و دستورالعمل ستاد کنترل بیماریهای مشترک انجام میشود.
حمیدرضا سرمستی با بیان اینکه تغذیه سگها در سطح شهر موجب افزایش زاد و ولد و رشد بیرویه آنها شده است، افزود: از شهروندان درخواست داریم در صورت تمایل به کمک، این کار را ازطریق مراکز مجاز و تحت نظارت انجام دهند تا فرآیند مدیریت جمعیت این حیوانات مختل نشود.
این مسئول با اشاره به وضعیت فعلی مرکز نگهداری سگهای بی صاحب گفت: قفسها فرسوده شدهاند، فنسها آسیب دیدهاند و بخشی از زمین دچار نشست شده است که امکان مدیریت مؤثر را دشوار کرده و در صورت تأیید شورای اسلامی شهر، قصد داریم این مرکز را به محل کارخانه آسفالت منتقل کنیم تا شرایط ایمنتری برای حیوانات و کارکنان فراهم شود.
وی تاکید کرد: سیاست شهرداری بر پیشگیری و کنترل علمی و بهداشتی این موضوع است که امیدواریم با همراهی مردم و دستگاههای اجرایی، بتوانیم به راهحلی پایدار برای کنترل جمعیت سگهای بی صاحب برسیم.
با توجه به افزایش تعداد سگهای بی صاحب در اسلامشهر و رشد موارد حیوانگزیدگی، کارشناسان حوزه بهداشت، مدیریت شهری و فعالان اجتماعی تأکید دارند که حل این معضل، نیازمند همکاری چندجانبه بین نهادها و مشارکت آگاهانه شهروندان است.
در کنار اقدامات شهرداری برای عقیمسازی، واکسیناسیون و رهاسازی کنترلشده، باید آموزش همگانی، فرهنگسازی، ایجاد مراکز نگهداری استاندارد و ارتقاء زیرساختهای بهداشتی مورد توجه قرار گیرد تا علاوه بر حفظ امنیت شهروندان، حقوق حیوانات نیز رعایت شود.
شهرستان اسلامشهر با ۷۰۰ هزار نفر جمعیت در جنوب غرب پایتخت واقع شده است.