سه‌شنبه، 02 اردیبهشت، 1404

پاپ فرانسیس درگذشت+واکنش‌های بین‌المللی

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، تارنمای اسکای نیوز اعلام کرد: پاپ که اسقف اعظم رم و رئیس کلیسای کاتولیک بود، در سال ۲۰۱۳ پس از استعفای سلفش بندیکت شانزدهم به این پست رسید.

در سالهای اخیر وی چندین بار به دلیل بیماری در بیمارستان بستری شد و نگرانی هایی درباره وضعیت سلامت او وجود داشت.

رهبر کاتولیک های جهان در ۱۴ فوریه برای درمان ذات الریه در بیمارستان بستری شده بود.

پس از بستری شدن پاپ فرانسیس در بیمارستان، واتیکان اعلام کرد که تشخیص بیماری پاپ ذات الریه بوده و آزمایشات نشان داد سطح پلاکت خون او پایین است و دچار کم خونی است.

واتیکان پیشتر در ۲۲ فوریه (۴ اسفند) وضعیت جسمانی پاپ را وخیم گزارش کرده بود و آن را به دلیل طولانی شدن بحران تنفسی عنوان کرد که به استفاده از اکسیژن نیاز دارد.

واتیکان سپس از مشکل کلیوی پاپ در نتیجه این بیماری خبر داد. اولین بار بعد از بستری رهبر کاتولیک های جهان در بیمارستان و وضعیت بیماری اش، که ۳۸ روز طول کشید وی در ۲۳ ماه مارس (۳ فروردین) در انظار عمومی حاضر شد و در بالکنی که به طور معمول در آنجا سخنرانی می کند به مردم لبخند زد و دست تان داد.

پاپ فرانسیس در سال ۱۹۳۶ میلادی متولد شد و اولین پاپ از منطقه آمریکای لاتین بود. وی با حمایت از کسانی که از جنگ و گرسنگی فرار می کردند و افرادی که دچار فقر بوده‌اند، لقب «پاپ مردم» را گرفت.

پاپ در سال ۲۰۱۶ در رفتاری که «تواضع و خدمت» را نشان می داد، پای پناهجویان از ادیان مختلف را در یک مرکز پناهندگی در خارج از رُم شست. وی دیدگاه های مختلفی را در حوزه طیف گسترده ای از مسائل از تغییرات آب و هوایی گرفته تا نابرابری ثروت و نقش زنان در کلیسای کاتولیک مطرح کرده است.

رویترز از پاپ فرانسیس به عنوان کسی که کلیسای کاتولیک را تکان داد، یاد کرده است. این رسانه نوشت: بعد از استعفای پاپ بندیکت کلیسا عمیقا دچار تفرقه شده بود و در چنین شرایطی پاپ فرانسیس اداره آن را برعهده گرفت. 

رویترز نوشت: محافظه کاران از همان ابتدا از پاپ به دلیل سبک کاری متفاوت و غیر رسمی و بیزاری از زرق وبرق و نیز تصمیم وی برای اجازه دادن به زنان و مسلمانان برای شرکت در مراسم پنجشنبه مقدس که تا قبل از آن فقط به حضور مردان محدود می شد، ناراضی بودند.

واتیکان در حالی امروز خبر درگذشت پاپ فرانسیس را تایید کرد که روز گذشته طی بیانیه ای عنوان داشت، پاپ روز یکشنبه با جی دی ونس معاون ترامپ دیدار کرده است. در این بیانیه آمده است که ونس که خود کاتولیک بوده با پاپ بر سر سیاست های مهاجرتی دولت ترامپ دچار اختلاف شده است. ونس روز گذشته با حضور در اقامتگاه پاپ فرانسیس عید پاک را به او تبریک گفته بود.

رویترز از عملکرد پاپ فرانسیس نوشت: وی ، هم به دلیل درخواست‌هایش برای عدالت اجتماعی و هم به دلیل اقدامات سیاسی پرمخاطره، از اعتبار قابل توجهی در سطح بین‌المللی برخوردار بود. او بیش از ۴۵ سفر بین المللی انجام داد.

در سال ۲۰۱۴، تماس های محرمانه با میانجیگری واتیکان، منجر به نزدیکی بین ایالات متحده و کوبا شد. در سال ۲۰۱۸، پاپ، واتیکان را به یک توافق مهم در مورد انتصاب اسقف ها در چین هدایت کرد، که محافظه کاران، آن را به عنوان فروش کلیسا به دولت پکن مورد انتقاد قرار دادند.

تحت نظارت پاپ فرانسیس، واتیکان و سازمان ملل متحد برای برگزاری کنفرانس های بین المللی در مورد تغییرات آب و هوایی متحد شدند و در ژوئن ۲۰۱۵ او بخشنامه ای منتشر کرد که در آن خواستار اقدام برای نجات سیاره زمین شد. او در مصاحبه ای با رویترز در سال ۲۰۱۸ گفت که تصمیم دونالد ترامپ، برای خروج از توافقنامه آب و هوایی پاریس در سال ۲۰۱۵، او را آزار داده است «زیرا آینده بشریت در خطر است».

پاپ فرانسیس در طول دوره خدمت خود از حقوق پناهندگان سخن گفت و از کشورهایی که از مهاجران دوری می‌کنند، انتقاد کرد. او از جزیره لسبوس یونان بازدید کرد و ده ها پناهنده را با هواپیمای خود به ایتالیا آورد و از نهادهای کلیسا خواست تا برای جلوگیری از قاچاق انسان و برده داری مدرن تلاش کنند.

روزنامه یو اس ای تودی نیز طی مطلبی با عنوان "چه کسی پاپ بعدی را تعیین می کند" نوشت: گروهی از کاردینال ها، یا بلندپایه ترین مقام های کلیسا که در واتیکان یا در سراسر جهان ساکن هستند، در رم گردهم می آیند تا پاپ بعدی را انتخاب کنند. کالج کاردینال ها همچنین سرپرست کلیسا در دوره موقت است.  درشرایط مرگ طبیعی یا اقدام نادر در بازنشستگی، پس از خالی شدن کرسی پاپ باید فرد بعدی انتخاب شود. کلیسای کاتولیک رومی حدود ۱.۳ میلیارد عضو در سراسر جهان دارد و مراسم تشییع جنازه پاپ معمولاً میلیون ها عزادار را به رم دعوت می کند.

تشییع جنازه پاپ ژان پل دوم در سال ۲۰۰۵ با حضور حدود ۴ میلیون نفر در رم و واتیکان برگزار شد. رهبران جهان اغلب در این مراسم شرکت می کنند. بنابر دکترین کلیسا، چهار تا ۶ روز بعد از مرگ پاپ در شرایط عادی مراسم تدفین برگزار می شود. پاپ ها کالبد شکافی نمی شوند و مراسم تشییع به مدت ۹ روز پس از مرگ دکترین کلیسا خواستار دفن پاپ چهار تا شش روز پس از مرگش است، مگر اینکه شرایط تخفیفی وجود داشته باشد.

معمولا ظرف ۱۵ تا ۲۰ روز بعد از خالی شدن کرسی پاپ، تیم انتخاب کننده کاردینال ها در کلیسای سیستین گردهم می آیند تا روند رای‌گیری مخفیانه را آغاز کنند. در سراسر این مدت کاردینال ها سوگند می خورند سکوت کنند و از تماس با دنیای خارج منع هستند.

واکنش‌ها

صدراعظم آتی آلمان در پیامی در شبکه ایکس در واکنش به درگذشت پاپ فرانسیس نوشت: او به دلیل تعهد خستگی‌ناپذیری خود در قبال ضعیف‌ترین اعضای جامعه به یاد خواهد ماند. فدریش مرتس نوشت: او با انسانیت و امید به رحمت خدا زندگی کرد.

امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه نیز درگذشت پاپ فرانسیس را تسلیت گفت.

مکرون گفت: پاپ فرانسیس در طول دوران خدمت خود همیشه در کنار آسیب‌پذیرترین و شکننده‌ترین افراد قرار داشته و این کار را با فروتنی بسیار انجام داده است. در این زمان جنگ و وحشی‌گری، او از احساس متفاوتی در قبال برای شکننده‌ترین افراد برخوردار بود.

ولادمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه نیز در پیامی درگذشت پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان را تسلیت گفت.

پوتین، پاپ را شخصیتی برجسته خواند و گفت که همواره، خاطرات خوبی را از او در ذهن خواهد داشت. رئیس‌ جمهور روسیه گفت: پاپ فرانسیس به طور فعال، گفت‌وگو بین کلیسای ارتدوکس روسیه و کلیسای کاتولیک رُم و همچنین تعامل سازنده بین روسیه و واتیکان را ترویج کرد. پوتین افزود: من بارها این فرصت را داشتم که با این شخصیت برجسته ارتباط برقرار کنم و همواره درخشان‌ترین خاطرات از او را در ذهن خواهم داشت.

دیک شوف نخست‌وزیر هلند نیز گفت که جامعه جهانی کاتولیک با رهبری خداحافظی می کند که مسائل تنش آفرین روزگار ما را تشخیص داد و توجهات را به آنها جلب کرد.

اورسلا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا نیز در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: پاپ الهام‌بخش میلیون ها نفر در خارج از کلیسیای کاتولیک بود. وی با انسانیت و عشق خالصانه خود برای افرادی که در وضعیت ضعیفی قرار دارند، الهام بخش بود.

13 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها