>>به گزارش ایرنا،ساکنان روستاهای پیوند خورده به شیراز، اکنون با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکنند و همیشه این سوال مطرح است که پیوستن یا عدم پیوستن این مناطق به محدوده شهری این کلانشهر می تواند از محرومیت روستاشهرهای یاد شده بکاهد.
روستاهای بسیاری در اطراف شیراز وجود دارد که بعضی به این کلانشهر الحاق و بعضی نیز منفک از آن است که به بسیاری از این روستاها نه میتوان نام روستاها نهاد و نه جزو محدوده خدمات رسانی شهری قرار دارند.
روانه شدن مهاجران از شهرها و روستاهای جنوب کشور به سمت شیراز باعث شده مناطق حاشیه ای این کلانشهر رشد نامتعارف جمعیت را تجربه کنند.
گرانی قیمت مسکن و اجاره بها در شیراز بسیاری از این مهاجران را در روستاهای اطراف شیراز ساکن کرده به نحوی که بسیاری از این روستاها بیش از ۱۰ تا ۲۰ برابر جمعیت ۱۰ سال گذشته خود را میزبانی می کنند.
بعضی از این روستاها اکنون جمعیتشان از بسیاری شهرهای کشور و استان فارس بیشتر است اما براساس تقسیمات کشوری هنوز روستا محسوب می شوند و شهرداری کلانشهر شیراز نیز براساس قانون نمی تواند خدماتی به اهالی این مناطق ارایه کند.
بیش از ۴٠ روستا در اطراف شیراز قرار دارد که اهالی این مناطق با انواع و اقسام مشکلات از جمله نبود امکانات کافی مورد نیاز زندگی و فضاهای عمومی فرهنگی و اجتماعی روبرو هستند.
قره باغ یکی از این روستاها است که با جمعیت چند ده هزار نفری با مشکلات مختلفی از جمله نبود آسفالت،جاده مناسب، عدم خدمات بهداشتی و درمانی و آموزشی مناسب، بوی نامطبوع فاضلاب، بیآبی و سگ های ولگرد مواجه است.
ساکنان این مناطق به دلیل عدم الحاق به شیراز و رشد چشمگیر جمعیت در سالیان اخیر و فقدان زیرساخت کافی با مشکلات زیادی مواجه هستند.
اضافه شدن این روستاها به دلیل نزدیکی به شیراز به محدوده خدمات رسانی شهرداری آرزوی دیرینه اهالی این مناطق است.
مناطقی مانند قلعه دودمان، سلطان آباد، جرسقال، خاتونک، شاهپورجان،گردخون، کوشک بیدک، نصرآباد، گشنگان و ...که سالیان درازی است اهالی این مناطق رنج بسیار میبرند و متولی توانمندی مانند شهرداری شیراز برای خدمات شهری ندارند.
عدم خدمات رسانی وسایل حمل و نقل عمومی ،آتش نشانی،خدمات شهری ،پسماند،اورژانس،آب آشامیدنی و... در کنار وجود هزاران سگ ولگرد که به دلیل تردد فاصله تا مدارس که یک تا ۲ کیلومتر پیاده روی دارد جان کودکان این مناطق را با خطر جدی مواجه کرده است.
گم شده در حریم کلانشهر
شاید به نظر برسد روستاهای حاشیه ای شیراز به دلیل نزدیکی به این کلانشهر وضعیتشان از سایر روستاهای استان بهتر باشد اما اینگونه نیست و باید پای درد دل ساکنان این مناطق بنشینید تا به مشکلات بسیار آنها پی ببرید.
سید قادر زارعی از اهالی روستای حسن آباد دهستان قره باغ در گفت و گو با خبرنگار >>ایرنا از گلایه ها و دغدغههای مردم این منطقه سخن گفت و افزود: مشکل اساسی روستاهای بخش مرکزی طرح هادی است که برای ۱۰ سال پیش بینی شده بود اما به دلیل سیل مهاجرت به سمت روستاهای اطراف شیراز ظرف پنج سال تکمیل شد و مردم به ناچار خارج از طرح هادی ساخت و ساز کردند و اکنون با مشکلاتی مواجه شده اند.
عبدالله حیدری یکی دیگر از ساکنین این روستا به اعتبارات محدود آبفای روستایی اشاره کرد و ادامه داد: درحال حاضر که فصل زمستان است بسیاری از روستاهای اطراف شیراز با مشکل کمبود آب آشامیدنی مواجهند و قطعا با شروع فصل گرما مشکل در این خصوص حادتر خواهد شد و لازم است در بعضی روستاها برای تامین آب شرب چاه حفر شود.
در انتظار پیوستن به شیراز/ دغدغه ساکنین روستا شهرهای بیخ گوش کلانشهر
وی اظهار کرد: راه های روستاهای بخش مرکزی شیراز مناسب ۲۰ سال قبل است و اکنون جوابگوی این حجم تردد نیست و هر هفته در این راه ها شاهد تصادفات منجر به فوت هستیم.
او الحاق این مناطق روستایی به حریم کلانشهر شیراز را راهحل رفع مشکلات و انتظار دیرینه اهالی این مناطق عنوان کرد.
وی با طرح این درخواست که مسئولان باید در روستاهای اطراف شیراز حضور پیدا کرده و با درد مردم از نزدیک آشنا شوند، گفت: تمام دستگاهها باید همانگونه که در شهرها خدمات رسانی می کنند در روستاها نیز وظایف ذاتی شان را انجام دهند و منتظر پرداخت بهای خدمات رسانی و زیرساخت از سوی مردم و دهیاری ها نباشند.
کرامت امیری از اهالی روستای اسلاملو دهستان قره باغ بخش مرکزی شیراز به خبرنگار این رسانه می گوید که خدمات درمانی و اورژانسی، حمل و نقل و ... نیز در این مناطق با محدودیت و کمبود روبه رو است و مردم از این کمبودها گلایه دارند.
نوید الحاق تعدادی از روستاهای اطراف شیراز در سال آتی
رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و هوشمندسازی شورای شهر شیراز در این باره گفت: الحاق روستاهای بلوک «کفری» و «قرهباغ» در ابتدای سال آینده تعیین تکلیف میشود.
مصطفی کیانی رحیمی با اشاره به اینکه طرح الحاق روستاهای اطراف شیراز به این کلانشهر در مراحل نهایی است و تا اوایل سال آینده تعیین تکلیف خواهد شد، گفت: درباره الحاق روستاهای بلوک «قره باغ» و «کفری» در حال پیگیری مشترک شورا و شهرداری و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نهادهای ذیربط هستیم و طرح و پیشنهادهایی نیز در این زمینه ارائه شده است و مسئولان استان از بضاعت این روستاها بازدید کردند.
کیانی رحیمی اظهار کرد: برخی روستاها و نواحی حریم شهر شیراز به قدری بزرگ شده که یک شیراز با مقیاس کوچکتر ایجاد کرده است که خدمات خود را مانند اشتغال، درمان، آموزش، ایمنی و آتشنشانی و... را از شهر شیراز میگیرند و در شبهشهری خارج از شیراز اقامت دارند و البته مدیریت شهری از انتفاعات و ارزشهای افزوده این روستاها برای خدمات بهتر بیبهره است.
وی اظهار کرد: شهرداری سرویسهای حملونقل، آسفالت، خدمات شهرداری و ... را در روستاهای اطراف ارائه میکند، اما در قبال آن هیچگونه عوارضی دریافت نمیکند.
کیانی رحیمی با تصریح اینکه این روستاها در اطراف شیراز باید به این کلانشهر ملحق شوند، گفت: باید یکبار برای همیشه الحاق این روستاها تعیین تکلیف شود و چه بهتر که این اتفاق در زمان بازنگری طرحهای شهری مانند طرح جامع و طرح تفصیلی باشد.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز تصریح کرد: برای الحاق روستاهای «کفری» و «قرهباغ» به شیراز ۲ دیدگاه وجود دارد، یک دیدگاه معتقد است که روستاها به صورت منفصل به شیراز الحاق شوند و برخی نیز معتقدند که علاوه بر این روستاها، املاک فیمابین حوزه شیراز و روستاها نیز متصل شود تا مدیریت شهری بتواند از انتفاعاتی که در قالب مادههای ۱۰۱ و ... ایجاد میشود برای ارائه خدماتی که امروز هم ارائه میکند به نحو شایستهتری استفاده کند.
وی تصریح کرد: بحث الحاق این روستا در دفتر فنی استانداری فارس، معاونت عمرانی استانداری استان، شورا و شهرداری شیراز همچنان باز است و تلاش داریم هرچه زودتر بررسیهای فنی و کارشناسی جمعبندی شده و به یک وفاق نظر برسیم که حداکثر امتیاز را برای شهر شیرازی که بلوکهایی «کفری» و «قرهباغ» نیز به آن متصل میشود، داشته باشیم و حداکثر خدمات را به شهر شیراز و محدودهای که به آن الحاق خواهد شد، ارائه کنیم.