>>سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
>>روایت وارونه عباس آخوندی از تحریم ایران!
>>
عباس آخوندی، وزیر راه دولت اول روحانی و از فعالان اصلاحطلب به تازگی طی اظهاراتی در همایش اعضای مجمع عمومی جبهه اصلاحات گفته است: >>از –سال- ۸۴ که کشور در فرآیند پذیرش تحریمهای بینالمللی رفت که به نظر من –این- یک اتفاق مشکوک در تاریخ ایران است؛ باید ببینیم منافع چه کسانی ایجاب میکرد که تحریم شویم>>.
به گزارش جماران، او با تأکید بر اینکه>> میتوانستیم سیاستی اتخاد کنیم که دچار این تحریمها نشویم، گفته است:>> پذیرش ریسک رفتن سمت تحریمهای سازمان ملل یک علامت سؤال بسیار بزرگ در سیاست ایران است که باید پاسخ داده شود. نتیجه این ریسک این شد که استراتژی توسعه تبدیل به استراتژی بقا و بحث توسعه کلا از دستور کار خارج شد و برای اولین بار در ایران دیانت مقابل ملیت قرار گرفت.[۱]
*شأن یک سیاستمدار و یک رجل اجرایی این نیست که برای مقاصد سیاسی خود سخنان بیمایه و سخیف بگوید.
>>اظهارات آخوندی در اشاره به سال ۸۴ (آغاز دولت احمدینژاد) و مسئله تحریمها در حالی است که اولا اتحادیه اروپا و سازمان ملل عروسک خیمهشببازی آمریکا هستند و ثانیا تحریمهای رسمی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران مربوط به سال ۷۵ (پایان دولت مرحوم هاشمی) و قانون داماتو است. یعنی سازمان تحریمها علیه ایران بصورت رسمی در دهه ۷۰ شکل گرفت.
>>فلذاست که همانطور که ربط دادن تحریم داماتو به حضور اصلاحطلبان در مناصب اجرایی کشور یک ناجوانمردی ابلهانه است؛ مرتبط دانستن تحریمهای بعدی با دولت احمدینژاد هم یک ناجوانمردی آشکار است.
مسئله مضحکتر اما طرح این معنا از سوی آخوندی است که افرادی در ایران از قِبل تحریمها ذینفع بودهاند و مثلا به دلیل همین ذینفعی نیز ایران را به سمت پذیرش تحریمها سوق هل دادهاند!
این در حالی است که این حرف ناشی از ناآشنایی با ذات استکباری آمریکا و یا کتمان این ذات خراب است.
ناآشنایی عجیبی که نمیداند آمریکا در هر لحظهای هر تحریمی را که بتواند علیه ایران اسلامی اِعمال میکند و این مسئله نه ربطی به رفتارهای ایران دارد و نه ربطی به منافع این و آن در داخل ایران!
چه اینکه >>آمریکا اگر هم در تحریمی دست به تغییر میزند یا قوانین جدیدی تصویب میکند این مسئله به دلیل تخفیفهایی که تاکنون به ما میداده یا مجازاتهای جدیدی که در نظر گرفته، نیست!
بلکه صرفا تغییر زمین بازی تحریمهاست که آمریکا را مجبور به لغو یک تحریم یا گشایش تحریم جدید میکند.
>>طبعا در این فرایند ماجرای مذاکره و توافق نیز تنها زمانی از سوی آمریکا قابل قبول است که بتواند آسیبی بیشتر از تحریمها را علیه ایران اسلامی سر و شکل بدهد.
مشاهده میشود که سطح بازی این "ذات خراب" بسیار بالاتر از حرفهای سادهلوحانه امثال آخوندی و متهم کردن عدهای در داخل ایران به انتفاع از تحریمها در سطحی است که بتوانند رفتارهای کشور را تغییر جهت بدهند!
یکی از آفات فضای سیاسی در ایران؛ عوامزدگی برخی از خواص و حذر کردن آنها از "تحلیل صحیح" است که به فجایعی مثل اظهارات آخوندی در بالا میانجامد.
***
>>اجماع بیهنران، زهد فروشان و ناکارآمدها علیه "کارآمدی"
>>۴ گروهی که میخواهند قالیباف نباشد!
>>
"جواد نیکبین" از نمایندگان مجلس در گفتوگو با ایلنا درباره ارسال پیامکهای تهدیدآمیز در خصوص انتخابات هیات رئیسه گفت: >>پیامکهایی که به نمایندگان ارسال میشود، سیستمی است که با سرشمارههای خاص و ویژه ارسال میشود. اینگونه پیامکها که در طول کار مجلس از اول هم بودهاند، معمولاً ساماندهی شدهاند و علیه آقای قالیباف کار انجام میدهند>>.
او میافزاید: ارسالکنندگان این پیامکها همان کسانی هستند که در انتخابات قبلی هم آمده بودند؛ >>در واقع تسویهحسابهای انتخاباتی با آقای قالیباف دارند. الان هم مخالف ریاست ایشان هستند و محکم ایستادهاند که نسبت به ریاست او خدشه وارد کنند و میگویند آقای قالیباف نباید رئیس شود>>.
نیکبین تصریح میکند: این گروه استدلالشان این است که اولاً آقای قالیباف نباید رئیس شود، دوماً اگر هم رئیس شد با رأی کم رئیس شود. هر دوی این استدلالها اشتباه است. >>ما فعلاً در مجلس بهتر از آقای قالیباف برای ریاست نداریم>>.
این نماینده مجلس در تحلیل خود از انتخاب رئیس مجلس نیز گفته است: قاطبه نمایندهها به غیر از یک اقلیت حداقلی که هیچ محلی از اعراب در مجلس ندارند و سر و صدایشان مانند پول خُرد همیشه زیاد است، حتماً به آقای قالیباف رأی خواهند داد و ایشان با رای بالایی رئیس خواهد شد.[۲]
*کینتوزی علیه "کارنامه قالیباف" به جایی رسیده که تعجب همگان را برانگیخته است.
مدیری که طبق گواهی نهادهای قضایی، امنیتی و نظارتی کشور هیچ فسادی نداشته و در ادامه یکی از پربارترین کارنامههای اجرایی را هم در هر سمتی که بوده بر جای گذاشته است و تأیید مقام معظم رهبری را نیز دارد.
>>پس چرا عدهای برای تخریب او دست به پیامک میشوند، تهمت میزنند و بساط ترور شخصیت پهن میکنند؟
>>مربعی چندطیفی که در یک ضلع آن جبهه سوپرانقلابیها قرار دارد، در ضلع دیگر عدالتخواهان تندرو، در ضلع سوم چپهای نانجیب و در ضلع چهارم نیز منافقین و پیروان آن سخنران مدعی ارتباط با غیب به کمین نشستهاند!
درباره علت کینتوزی اینان علیه قالیباف گمانههای زیادی وجود دارد.
لکن قدر متیقّن و بخش قطعی انگیزه اینان را باید در بیهنری خودشان و حسادت به کارآمدی قالیباف و امثال قالیباف جستجو کرد.
>>چه اگر در هر بخشی از کشور علم کارآمدی و عقلانیت برافراشته شود؛ کأنه شیشه عمر جماعت حاضر در ۴ ضلع مربع ذکر شده خواهد شکست و بساط زهدفروشی و رؤیا فروشی و کاسبی از تکلیف و ظهور و عدالت جمع خواهد شد.
>>مردم و نسلهای جوان باید بدانند که این مربع شوم حدود ۲ دهه است که به اسم تکلیف و ظهور و عدالت در حال تقلا برای اشغال مناصب کشور است، مدعای ارتباط با امام زمان(عج) را دارد و با همین مدعا از مردمان سادهلوح پول میستاند و سپس جبهه سیاسی و لشکر سایبری تأسیس میکند و از آنجا که برای براندازی به دنبال خیابان است و مقدمه خیابان هم ناکارآمدی است؛ حاضر به اعتراف و اذعان به نخبگی و کارآمدی امثال قالیباف نیست.
سکوت اینان در قبال خدمات ملموس و بیسابقه مجالس قالیباف برای معیشت مردم نیز در همین چارچوب قابل ارزیابی است.
>>در واقع نه چپهای نانجیب، نه پیروان آن سخنران مدعی ارتباط با غیب، نه جماعت سوپرانقلابی و نه عدالتخواهان تندرو هرگز حاضر نشدند به مردم بگویند در دوران مدیریت قالیباف در مجلس بود که حقوق سربازان زیاد شد، کالابرگ به مردم تعلق گرفت، تسهیلات جوانی جمعیت تصویب شد و بسیاری از قوانین خوب دیگر به تصویب رسید.
و این در حالی بود که قالیباف و مجلس به لحاظ اجرایی هیچ اختیاری نداشتند اما تقلا کردند که برای معیشت مردم کار کنند.
و این ۴ جماعت در تمام مدت مذکور به دنبال چه بودند؟ عوامفریبی به بهانه ظهور و پر کردن جیبهایشان، ستاندن رأی از افراد سادهلوح به اسم تکلیف و حجاب و عدالت و فساد و البته تقلا برای توافق به هر قیمتی!
بله! طبعا صورت ظاهر این رفتارها چندان با یکدیگر تطابق ندارد. اما >>دالّ مرکزی که این ۴ طیف یعنی پیروان آن سخنرانی مدعی ارتباط با غیب، چپهای نانجیب، عدالتخواهان تندرو و سوپرانقلابیها را به یکدیگر وصل میکند؛ "کارآمدی" است که اگر ظهور کند بساط زهدفروشی، عدالتبازی و توافق به هر قیمتی اینان جمع خواهد شد.
>>دلیل "ترور قالیباف" را باید در همین معانی جستجو کرد.
مجلس یا غیر مجلس؛ در هرکجا که قرار باشد علم کارآمدی و مدیریت جهادی امثال باقر قالیباف برافراشته شود؛ قطعا ۴ طیف اشاره شده در بالا همانند جنگ احزاب به هم ساخته و به عرصه جنگ با آن گسیل خواهند شد.
رفع این ظلم بزرگ به یک بسیج ملی از سوی مردم و یک بصیرت امنیتی از سوی نهادهای امنیتی کشور نیاز دارد وگرنه حوادث صدر اسلام در ترور کارآمدان و انزوای نخبگان تکرار خواهد شد.
***
>>تورم اجاره مسکن به کمترین میزان در ۳۰ ماه گذشته رسید
>>۲ گام اقتصادی رو به جلو
>>
دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد آمارهای مرکز آمار حاکی از کاهش سرعت رشد تورم اجارهبهای مسکن است.
تسنیم در گزارشی به نقل از دفتر اقتصاد مسکن وزارت مسکن نوشت: بر اساس این آمار، >> تورم نقطه به نقطه شاخص اجارهبهای مسکن در اردیبهشتماه امسال به کمترین میزان در ۳۰ ماه گذشته رسیده است>>.
گزارش شاخص قیمت مصرفکننده مربوط به اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ حاکی از آن است که تورم نقطه به نقطه شاخص اجارهبها ۳۶.۹ درصد بوده است.
طی ۱۲ ماه گذشته، تورم سالانه اجاره مسکن در همه ماهها بالاتر از ۴۰ درصد بود که کاهش آن، نشانه امیدوارکنندهای از کاهش التهاب در بازار اجاره محسوب میشود.
>>شاخص قیمت مصرفکننده اردیبهشت ماه امسال نشاندهنده آن است که سرعت رشد اجارهبها در این ماه (تورم اجارهبها) نسبت به سرعت رشد بهای کالاها و خدمات (تورم عمومی) کمتر بوده است و با وجود شروع زودهنگام فصل جابهجاییها در بازار اجاره در سال جاری و افزایش تقاضای مستأجرها در اردیبهشت ماه برای خانههای استیجاری، سرعت رشد اجارهبها از سرعت رشد بهای سایر کالاها و خدمات در این ماه، کمتر بوده است.[۳]
>>*باید دانست و دقت کرد که شاخص اقتصادی موسوم به تورم نقطه به نقطه یک شاخص قابل اتکا نیست. لکن میتواند طلیعه کاهش یا افزایش تورم را بیان کند. بویژه وقتی نسبت به ماههای طولانی (بیش از یکسال) محاسبه شود و با کاهش تورم سالانه نیز منطبق باشد.
>>کارشناسان اقتصادی معتقدند اثر تصمیمات اقتصادی درست دولت که منجر به کاهش ۱۰ درصدی تورم سالانه طی سال گذشته شد؛ به مرور در ابعاد مختلف اقتصاد، خود را نشان خواهد داد. ضمن اینکه به نظر میرسد روند کاهش تورم که هماکنون به حدود ۳۲ درصد رسیده، ادامه داشته باشد و بتواند در پایان سال وارد کانال ۲۰ درصد شود.
بر همین اساس و همانطور که اشاره شد شاهد آشکار شدن طلیعههای کاهش تورم در ابعاد مختلف اقتصادمان هستیم. کما اینکه مثلا در بخش فرهنگی کشور شاهد رکورد شکنی در میزان فروش و تعداد کتاب در نمایشگاه کتاب تهران بودیم. ضمن اینکه میزان فروش و مخاطب سینمای کشور نیز در نوروز امسال رکورد زده است. [۴] (میزان مسافرتهای نوروزی هم رکوردشکنی کرده است)
مجددا تأکید میشود که گرانی حدود ۴۰ درصدی اجارهها؛ یک رقم بسیار بالاست و خانوارهای زیادی را هم دچار مشکل کرده که باید برای این قضیه تدبیری اندیشید؛ لکن رؤیت نشانههای ولو کوچک بهبود اقتصاد نیز بخشی از فهم دقیق مسئله است.
>>در اشاره به یک خبر اقتصادی مهم دیگر گفتنیست که طبق آخرین گزارش سازمان ملل، شاخص مهم ضریب جینی در ایران نیز اعلام شد که جایگاهی بسیار بهتر از کشورهایی مثل آمریکا، چین، روسیه و ترکیه دارد. [۵]
>>شاخص ضریب جینی که میزان شکاف درآمدی را نشان میدهد؛ هنگامی بهبود مییابد که رفتارهای اجتماعی از قبیل مسافرت رفتن، خرید و برخورداری از کالری و پروتئین بین سطوح مختلف درآمدی توزیع مناسبی یافته باشد.
***
1_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1669105
2_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1642851
3_ mshrgh.ir/1716612
4_mshrgh.ir/1716612
5_mshrgh.ir/1717120